20.1.2014 21:36

Διεθνής Αμνηστία: «Πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης η καταδίκη του "Γέροντα Παστίτσιου"»

ην ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία και κάνει λόγο για ακόμη ένα πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης, αναφορικά με την καταδίκη του 29χρονου μπλόγκερ, Φίλιππου Λοΐζου, σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, λόγω της ιστοσελίδας του στο Facebook με το όνομα «Γέρων Παστίτσιος», στην οποία σατίριζε τον αποθανόντα έλληνα ορθόδοξο μοναχό, Γέροντα Παΐσιο.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία καλεί τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν την «αναχρονιστική νομοθεσία περί βλασφημίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελευθερία της έκφρασης έχει δεχθεί επίθεση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Φέρνει για παράδειγμα την εισαγγελική έρευνα το Νοέμβριο του 2012 σχετικά με το εάν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Corpus Cristi» παραβίασαν το νόμο περί βλασφημίας.

Υπενθυμίζει δε ότι τον Οκτώβριο του 2012 μέλη χριστιανικών ομάδων και του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή», περιλαμβανομένων και κάποιων βουλευτών του κόμματος, επιχείρησαν να σταματήσουν την πρεμιέρα της παράστασης, επιτιθέμενοι λεκτικά στους ηθοποιούς και σε μέλη του κοινού, και απειλώντας τους με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κατεβάσουν την παράσταση τρεις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα.

Ακόμη κάνει αναφορά στην υπόθεση του Κώστα Βαξεβάνη, αρχισυντάκτη του περιοδικού HOT DOC, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2013 παραπέμφθηκε σε δίκη για παραβίαση νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού δημοσίευσε τα ονόματα 2.000 Ελλήνων που φέρονται να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, καλώντας για διερεύνηση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής.

Ο δημοσιογράφος αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό τον Νοέμβριο του 2012 και στο δεύτερο βαθμό τον Νοέμβριο του 2013.

Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν επεκτείνεται μέχρι την προστασία από το κράτος των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός προσώπου από την κριτική ή τον σχολιασμό.

Κάνει δε αναφορά στην επισήμανση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία «η νομοθεσία για τη βλασφημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εμποδίζεται ή να τιμωρείται η θεμιτή κριτική σε θρησκευτικούς ηγέτες ή ο αιτιολογημένος σχολιασμός δογμάτων πίστης».

πηγη: τα νεα

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ