2.8.2016 17:39

Διεκδικούν μέσω… ψηφισμάτων

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΗ ΧΙΟ

Η αναγκαιότητα εθνικής νησιωτικής πολιτικής και η αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά συνέθεσαν το βασικό δίπτυχο συζήτησης στη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.),  που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας το Σαββατοκύριακο.

Παρά την τραγικότητα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά, τα Επιμελητήρια αρκέστηκαν και πάλι σε διαπιστώσεις και συντάξεις… Ψηφισμάτων.

«Τραγική η κατάσταση»

Στη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν θεσμικοί φορείς του νησιού διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα παραμένει τραγική τόσο στη Χίο όσο και στα γειτονικά νησιά της Λέσβου και της Σάμου.

«Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί. Είχαμε μία πρώτη εικόνα όμως πλέον εμπλουτίσαμε τα στοιχεία μας και με πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε. Όλα αυτά που αποκομίσαμε θα τα αξιοποιήσουμε ώστε να αποστείλουμε ψηφίσματα στον Πρωθυπουργό αλλά και να καταθέσουμε προτάσεις», ανέφερε στον «π» ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. Θρ. Καλογρίδης.

Αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις

Διαβλέποντας ότι η κατάσταση στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα επιδεινωθεί από 1η Ιανουαρίου 2016 με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. ο κ. Καλογρίδης επεσήμανε ότι είναι πιο αναγκαία από ποτέ η αποζημίωση εκείνων των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από το μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Όσα μέτρα και αν παρθούν δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το χαμένο εισόδημα. Ας αναζητήσει λοιπόν η κυβέρνηση τα κονδύλια για να υλοποιήσει την πρόταση που καταθέτουμε», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα ο κ. Καλογρίδης χαρακτήρισε ως καθοριστικής σημασίας την εκδίκαση στο Σ.τ.Ε. της προσφυγής που κατέθεσε ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στο Βόρειο Αιγαίο, που εκδικάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ