19.9.2015 9:30

Διάσημοι που ακολούθησαν τον μεταναστευτικό δρόμο και άλλαξαν την ιστορία

Άμεση συνέπεια του πολέμου και της φτώχειας είναι πολύς κόσμος να αφήνει την πατρίδα του για ένα πιο υγιές περιβάλλον, προκειμένου να επιβιώσει.

Με αφορμή την κορύφωση της προσφυγικής τάσης, παρακάτω ακολουθεί ένα αφιέρωμα σε ορισμένους από τους πιο διάσημους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους και τίποτα δεν τους εμπόδισε από το να αλλάξουν την ιστορία.

Albert Einstein
Ο γνωστός φυσικός, που είχε γερμανοεβραϊκή καταγωγή, αντιμετώπισε τον διωγμό από τους Ναζί τα χρόνια της κυριαρχίας του Χίτλερ. Έτσι, άφησε πίσω του τη Γερμανική Ακαδημία Επιστημών και πήγε στην Αμερική, όπου δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Princeton για 12 χρόνια.

Madeleine Albright
Εγκατέλειψε την πατρίδα της, την Τσεχοσλοβακία, δυο φορές: την πρώτη εξαιτίας των Ναζί, καταφεύγοντας με την οικογένειά της στην Αγγλία, και τη δεύτερη λόγω της κατάληψης της Πράγας από τους κομμουνιστές, πηγαίνοντας στις ΗΠΑ.

Dalai Lama
Το 1959 έφυγε στην Ινδία, όταν το Θιβέτ καταλήφθηκε από Κινέζους, ενώ μετά τον θάνατό του εκλέχθηκε ως διάδοχός του ένα παιδί, που σύμφωνα με τους μοναχούς ήταν η ενσάρκωση του Βούδα του Αβαλοκιτέσβαρα. Έκτοτε, ο διάδοχος ζει εξόριστος στο εξωτερικό, προσπαθώντας να κερδίσει την ανεξαρτησία του Θιβέτ.

Elie Wiesel
Ο Wiesel (συγγραφέας, καθηγητής και πολιτικός ακτιβιστής) γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία, όμως κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στάλθηκε με την οικογένειά του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, όπως και οι υπόλοιποι Εβραίοι. Επέζησε όμως και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου έγραψε πολλά βιβλία και ανέπτυξε έντονη ανθρωπιστική δράση, ενώ σήμερα ζει στην Αμερική, έχοντας αποκτήσει και την αντίστοιχη υπηκοότητα.

Steve Jobs
Είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον ανθρώπινο πολιτισμό την τελευταία δεκαετία, ενώ ήταν ο γιος ενός Σύριου πρόσφυγα που έφτασε στις ΗΠΑ το 1954.

Fryderyk Chopin
Ο Σοπέν γεννήθηκε το 1810 στην Πολωνία, όμως το 1830 έφυγε από εκεί με προορισμό τη Βιέννη, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πατρίδα του.



ΠΗΓΗ;e-radio

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ