19.1.2017 10:49

Διαπαραταξιακή ομάδα εργασίας για το προσφυγικό

Σε σκαλοπάτι πριν τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσει τις εξελίξεις στο προσφυγικό μετατράπηκε η προχθεσινή … μινιατούρα συνεδρίασης. Ο δήμαρχος τηλεφώνησε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να τους ενημερώσει αρχικά για τις άμεσες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο των 5 νησιών.

Ο Πολύδωρος έτυχε να απουσιάζει εκτός Χίου κι ανέλαβε ο Στ. Καμπούρης να κοινοποιήσει τη συνάντηση στα υπόλοιπα μέλη της παράταξης. Τελικά εκ μέρους του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Χίο» παρευρέθηκαν οι Στ. Καμπούρης, Παντ. Στεφάνου, Β. Μυριαγκός, Γ. Λιγνός, Ν. Νύκτας, Κυρ. Αφενδούλης. Παρούσα από τη Συμπολιτεία η Ερμ. Φρεζούλη και τη ΛΑΣ εκπροσώπησε ο Μαρκ. Σκούφαλος.

Απ’ την παράταξη του Μαν. Βουρνού στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος οι Στρ. Γδύσης, Γ. Καραμανής, Απ. Τζιωτής και Γ. Γεωργιάδης και κάπως έτσι στη σύσκεψη συμμετείχαν συνολικά 13 σύμβουλοι, σχεδόν το 1/3 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Μαν. Βουρνούς ενημέρωσε για τις προγραμματισμένες κινήσεις σε επίπεδο των 5 νησιωτικών δήμων, με αποκορύφωμα την κοινή συνέντευξη Τύπου την προσεχή Δευτέρα στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Κυρίως όμως ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών παρατάξεων για τη διαμόρφωση μιας άτυπης διαπαραταξιακής ομάδας εργασίας για το προσφυγικό. Η ομάδα θα έχει ευέλικτα χαρακτηριστικά, ώστε να μπορεί να συνεδριάζει ακόμα και μια φορά την εβδομάδα, αν απαιτηθεί, να ενημερώνεται για κάθε νέα εξέλιξη και ενδεχόμενα να ανάβει το «πράσινο φως», όποτε απαιτείται, για ενέργειες με χαρακτηριστικά αμεσότητας.

Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε ήταν ποιο θα είναι το τελικό εύρος της ευθύνης της. Συμφωνήθηκε να έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και αποφασιστικό μόνο στο βαθμό που δεν θα ακυρώνει τον καθαρά πρωταγωνιστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενδεχόμενα για κάποια μικρής σημασίας θέματα να μπορεί να κινείται και σε επίπεδο απόφασης.

Πολύ ορθά ορισμένοι εκ των συμβούλων ζήτησαν θεσμική θωράκιση της ομάδας, για αυτό και αποφασίστηκε στην προσεχή συνεδρίαση το θέμα να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τύχει της έγκρισης του. Ημερομηνία για τη σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου δεν συμφωνήθηκε, πάντως με την προχθεσινή συνάντηση αποσυμπιέστηκε κάπως η δημοτική αρχή από την ανάγκη να επισπεύσει τη συνεδρίαση.

Με τη διαπαραταξιακή ομάδα εργασίας ο δήμαρχος πετυχαίνει να μεταβιβάζει μέρος της ευθύνης των ενεργειών. Το προσφυγικό είναι ζήτημα που σαφέστατα υπερβαίνει το ρόλο μιας δημοτικής αρχής, διαχέεται σε όλο το φάσμα των δημοτικών παρατάξεων και πολύ σωστά, έστω και με χρονοτριβή, γίνονται όλες οι παραπάνω κινήσεις. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ