4.6.2013 15:02

Διαμαρτύρονται για το «φέσι» οι Χιώτες αγρότες

ΠΑΡΑΤΥΠΟ TO TEΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των αγροτών δικαιούχων της Ενιαίας Ενίσχυσης,  για το χαράτσι - όπως το αποκαλούν - της τάξης από 30 έως και 50 ευρώ, που καλούνται κάθε χρόνο να πληρώνουν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για την  κατάθεση των φακέλων υποβολής των αιτήσεων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ είναι εντελώς δωρεάν και ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν γι αυτήν ούτε ένα ευρώ,  όλες οι Ενώσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτή του νησιού μας, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για δωρεάν εξυπηρέτηση των δικαιούχων της Ενιαίας Ενίσχυσης, χρεώνουν τους αγρότες, προβάλλοντας διάφορες αιτιολογίες.

Οι δικαιούχοι, που διαμαρτύρονται έντονα κα στην Ε.Α.Σ Χίου επικαλούνται τα λόγια του Υπουργού, που έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η υποβολή των αιτήσεων γίνεται δωρεάν.
Επισημαίνουμε ότι το ελληνικό δημόσιο καταβάλλει κάθε χρόνο στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών 27 εκατομμύρια ευρώ, αποκλειστικά για  να εξυπηρετούν τους αγρότες στην υποβολή των δηλώσεων, αλλά αυτές επιβάλλουν κάθε χρόνο την πληρωμή αυτού του τέλους.

Συντήρηση αρχείου αγροτών

Η τιμή  που ορίστηκε φέτος για τη Χίο είναι “ ταβάνι” τα 30 ευρώ, που μπορεί να είναι και λιγότερα ανάλογα με τα στρέμματα, την παραγωγή της κάθε ιδιοκτησίας και άλλες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
Η απάντηση των συνεταιρισμών είναι κοινότυπη.

 «Τα χρήματα που πληρώνουν οι αγρότες, δεν είναι για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, αυτή είναι δωρεάν, αλλά για τη συντήρηση του αρχείου των Αγροτών, τις φωτοτυπίες, και άλλα έξοδα που δεν καλύπτει το υπουργείο», τονίζει στον «π», ο διευθυντής της Ένωσης Κώστας Χαλκιάς. Αυτό είναι το επίσημο αιτιολογικό που αναγράφεται στις αποδείξεις τιμολόγια που κόβονται κατά την υποβολή των δηλώσεων.

Οι δικαιούχοι διαμαρτύρονται κατ’ ιδίων στα γραφεία, αλλά  ελάχιστοι τολμούν να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους, αφού οι περισσότεροι φοβούνται ότι αν επιχειρήσουν να υποβάλλουν μόνο την αίτηση, ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά, μπορεί  να κάνουν κάποιο λάθος που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις εις βάρος τους και να χάσουν τα χρήματα που δικαιούνται.
 

Δεν αποδεικνύεται

Σε επικοινωνία που είχαμε με το τμήμα Ενιαίας Ενίσχυσης του  ΟΠΕΚΕΠΕ (τηλ. 2108802383), επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες απο όλη τη χώρα για τις χρεώσεις αυτές, αλλά σημειώνουν  κάτι δεν επιτρέπει στούς διαμαρτυρόμενους να δικαιωθούν. Για να αποδειχθούν και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στις Ενώσεις που εφαρμόζουν την τακτική αυτή, θα πρέπει να κατατεθεί στον οργανισμό η απόδειξη χρέωσης με αναγραμμένο ως αιτιολογικό είσπραξης τη δήλωση ΟΣΔΕ. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει, αφού οι Ενώσεις καλύπτονται γράφοντας στις αποδείξεις άλλες εργασίες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να αποδείξουν  ότι η χρέωση έγινε για τη δήλωση της Ενιαίας Ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επέμβει το Υπουργείο.

Σιωπηρή ανοχή;

Πολλοί υποστηρίζουν όμως ότι αυτό χρεώνεται τελικά με τη σιωπηρή ανοχή του υπουργείου, αφού και ο  υφυπουργός Μ. Χαρακόπουλος παραδέχεται το γεγονός, αλλά δηλώνει ότι «όπου υπάρχουν καταγγελίες, τα χρήματα θα επιστρέφονται στους αγρότες, στους οποίους παρακρατήθηκαν και θα αφαιρούνται από τον ανάδοχο», χωρίς όμως να αναφέρει πού θα κάνουν την καταγγελία και ποιος θα τους επιστρέψει τα χρήματα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ