31.8.2012 12:44

Διακριτός, επίσημος φορέας, με ηγετικό ρόλο στην «Όμικρον»

 
Η επιχείρηση με στόχο το νησί να ανακτήσει σύντομα το πράσινο χαλί του στη νοτιοδυτική και κεντρική πλευρά του για να έχει πιθανότητες επιτυχίας πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά σύνθεσης και συναποδοχής.
Τα τοπικά σχήματα και οι υπάρχουσες Υπηρεσίες, με την όποια τους μορφή, δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα τέτοιο έργο, κυρίως γιατί αδυνατούν να συγκεντρώσουν την καθολική εμπιστοσύνη, όπως είναι απαραίτητο. Θεσμικά φορείς όπως η Διεύθυνση Δασών ή ο Δήμος έχουν τον πρώτο λόγο, με την πρώτη όμως να κρίνεται ακατάλληλη, ελέω αδυναμίας του δασάρχη να συνεργαστεί και με την ίδια του τη σκιά, τη δε δημοτική αρχή να έχει πολιτικά απέναντι της κάτι λιγότερο από τη μισή τοπική κοινωνία, αν η μέτρηση γίνει με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο φορέας που θα συσταθεί πρέπει να αποπνέει κύρος και εμπιστοσύνη και κυρίως να είναι σε θέση να συγκινήσει το ενδιαφέρον ιδιωτών, οικονομικά δυνάμενων να συμπαρασταθούν, αν κριθεί απαραίτητο. Πρέπει ταυτόχρονα να διαθέτει ξεκάθαρο ρόλο, που δεν θα χωρεί υπονομευτικών κινήσεων.
Μια λύση είναι ο φορέας αυτός να δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου, να συμπεριλάβει εκπροσώπους της Περιφέρειας, του Δασαρχείου, του Πανεπιστημίου, του Επιμελητηρίου και κυρίως των περιβαλλοντικών και εθελοντικών ομάδων που έδρασαν και συνεχίζουν αθόρυβα να δρουν το διάστημα μετά την πυρκαγιά. Τιμητικός ρόλος επιβάλλεται να αποδοθεί στα μέλη της ομάδας «Όμικρον», με ανοικτό το ενδεχόμενο να της αποδοθεί ο συντονιστικός ρόλος του φορέα, ως αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλε.
Είναι η χρυσή ευκαιρία για πρώτη φορά οι αρχές να τολμήσουν και να … δώσουν χώρο στον εθελοντισμό να αναπτυχθεί και αργότερα να εμπλουτίσει την Αυτοδιοίκηση και τους υπόλοιπους συλλογικούς φορείς έκφρασης του τόπου. Η θυσία του δασικού μας πλούτου ας αποτελέσει την αφορμή να θεριέψει η εθελοντική αντίληψη για τον τόπο μας. Θα είναι το μεγαλύτερο αντισταθμιστικό όφελος από αυτή την τραγωδία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ