7.1.2015 23:14

Δια πυρός... αύξηση [ΒΙΝΤΕΟ]

ΜΕ 22 ΨΗΦΟΥΣ ΥΠΕΡ, 12 ΚΑΤΑ ΚΑΙ 2 ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΣΤΑ 1,83 ΕΥΡΩ

Σε κλίμα έντασης και κάτω από την ασφυκτική πίεση του κόσμου που κατέκλεισε για πάνω από 4 συνολικά ώρες το δημοτικό μέγαρο, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης η συζήτηση για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών με ενιαίο συντελεστή στα 1,83 ευρώ.

Η συνεδρίαση

Με εκφράσεις και πρακτικές που δυναμίτισαν το κλίμα ουκ ολίγες φορές, οι παρευρισκόμενοι από τις θέσεις του ακροατηρίου οδήγησαν την κατάσταση στα άκρα σε σημείο που δύο φορές η συνέχιση της συνεδρίασης κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες ήταν οριακή.

Την αρχή έκανε με πρωτολογία του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στρ. Γδύσης βάζοντας ζήτημα δίκαιης αντιμετώπισης όλων των κατοίκων του νησιού ανεξάρτητα από περιοχή ενώ έθεσε το δίλλημα για το είδος της καθαριότητας που αποζητά εν τέλει η τοπική κοινωνία.

Π. Λαμπρινούδης: «Λάθος η αύξηση των ανταποδοτικών»

Σε υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Π. Λαμπρινούδη που εξαπέλυσε βολές κατά του Μ. Βουρνού στον οποίο καταλόγισε έλλειψη προγραμματισμού και επαφής με τον κόσμο και την πραγματικότητα που βιώνει.

«Όταν μέσα στο 2014 η ΔΕΗ Χίου, δέχτηκε 360 αιτήσεις διακοπής ρευματοδότησης πως είναι δυνατόν να επιβάλλουμε νέες αυξήσεις. Ο Δήμαρχος έχει αποκοπεί από τον κόσμο. Όσες αυξήσεις κι αν κάνουμε αν δεν έχει ο κόσμος να πληρώσει τότε δεν θα προκύψουν έσοδα», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Δ. Τσαρδάκα: «Να επανεξεταστεί το θέμα»

Πρόταση να επανεξετασθεί το ζήτημα της αύξησης των ανταποδοτικών κατέθεσε η εκπρόσωπος της «Χιακής Συμπολιτείας» Δ. Τσαρδάκα. Η ίδια καταψηφίζοντας την αύξηση στα 1,83 ευρώ σημείωσε ότι «ουσιαστικά πρόκειται για έναν συντελεστή που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που μπορεί να αποδώσει η κοινωνία του νησιού», είπε.

Μ. Σκούφαλος: «Χαιρετίζουμε την λαϊκή αγανάκτηση»

Τις προτάσεις του για φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών επανέλαβε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΛΑΣ Μάρκος Σκούφαλος.

«Χαιρετίζουμε την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων. Ζητάμε να αποσυρθεί το θέμα και να αλλάξει ριζικά το οργανόγραμμα της υπηρεσίας καθαριότητας στην κατεύθυνση της διεκδίκησης προσλήψεων και κονδυλίων από την κεντρική εξουσία», είπε μεταξύ άλλων.

Στιγμές έντασης

Ήδη από την αρχή της συνεδρίασης η παρουσία των παρέδρων αλλά κυρίως μελών του ΚΚΕ, προμήνυε για το τι θα ακολουθούσε στη συνέχεια. Με τον πάρεδρο της Λαγκάδας να απειλεί τους συμβούλους ότι δεν θα φύγουν από την αίθουσα αν ψηφίσουν την αύξηση των ανταποδοτικών, χρησιμοποιώντας μάλιστα χαρακτηρισμούς όπως «καραγκιόζης» για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Χίου, το θερμόμετρα ανέβηκε επικίνδυνα.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γ. Αμπαζής που με πολιτικούς αλλά βαρείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε επίθεση κατά της δημοτικής αρχής κάνοντας λόγο για δεκανίκια της Νέας Δημοκρατίας.

Η ένταση όμως μεταφέρθηκε και μεταξύ των συνδυασμών όταν ο Π. Στεφάνου χαρακτήρισε ως «αδελφή παράταξη» της «Χιακής Συμπολιτείας» την «Πρωτοβουλία» επιρρίπτοντας ευθύνες στην πρώτη «για προεκλογική στήριξη στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Όπως είπε ο πρώην αντιδήμαρχος η «Χιακή Συμπολιτεία» φέρει ακέραιη την ευθύνη που στήριξε την «Πρωτοβουλία» προεκλογικά.  Αυτή ακριβώς η αναφορά ήταν που τελικά έφερε νέα ένταση στην αίθουσα του Δ.Σ.

Απ. Τζιώτης: «Αριστερός φασισμός»

 Για απαράδεκτη συμπεριφορά των παρευρισκομένων έκανε λόγο κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χίου Απ. Τζιώτης χαρακτηρίζοντας ως «αριστερό φασισμό» την τακτική των παρευρισκομένων να φωνασκούν, παίρνοντας όμως πίσω των χαρακτηρισμό υπό την απειλή της διακοπής της συνεδρίασης από τα μέλη του ΚΚΕ.

Το αποτέλεσμα

Τελικά έπειτα από 4,5 ώρες συνεδρίασης οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν τρεις.

Η πρώτη της Οικονομικής Υπηρεσίας για αύξηση των ανταποδοτικών στα 1,83 ευρώ έλαβε συνολικά 22 ψήφους. Η δεύτερη που έκανε λόγο για μειώσεις στα νοικοκυριά κι αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις ψηφίστηκε με 12 ψήφους από τους συμβούλους του συνδυασμού Λαμπρινούδη, της Χιακής Συμπολιτείας και της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τέλος ο σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» Αντώνης Μπουμπαρης κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση για αύξηση στα 1,57 ευρώ ενώ ο «παρών» ψήφισε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ν. Καρασούλης.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι Ε. Φρεζούλη, Ν. Νύκτας και Η. Σμυρνιούδης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ