10.5.2016 19:09

Διά χειρός μαθητών η μέτρηση του κυκλοφοριακού φορτίου της πόλης [ΒΙΝΤΕΟ]

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΤΡΗΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Μία ξεχωριστή αλλά και πρωτότυπη δράση μέσα από την οποία «παντρεύονται» κοινωνία και σχολείο θα πραγματοποιήσουν στις 11:30 της Τετάρτης μπροστά από το Εργατικό Κέντρο οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΠΑ.Λ. Χίου που θα προχωρήσουν στην τοποθέτηση ενός μετρητή κυκλοφορίας οχημάτων.

Η ιδέα

Όπως εξηγούν μέσα από την ιστοσελίδας στο διαδίκτυο οι υπεύθυνοι καθηγητές, το σχολείο σαν μία ζωντανή κοινότητα αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας, προσφέρει τους μελλοντικούς πολίτες και μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όχι μόνο βοηθώντας στην επίλυση ενός προβλήματος, αλλά κάνοντας τους μαθητές κοινωνούς του προβλήματος.

«Έτσι λοιπόν ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους του Δήμου, συζητήσαμε για τις ανάγκες που υπάρχουν, μας έδωσαν ιδέες, μετρήσαμε τις δυνάμεις μας και ξεκινήσαμε. Όσον αφορά τα έξοδα της κατασκευής πρέπει να ευχαριστήσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο που ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας για την κάλυψη των εξόδων», σημειώνουν οι ίδιοι.

Η κατασκευή

Η κατασκευή έγινε από τους μαθητές της Β’ τάξης στην ειδικότητα των «Τεχνικών ηλεκτρονικών και υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων» με τις γνώσεις και δεξιότητες που παρέχονται στα μαθήματα «Ηλεκτρονικές Κατασκευές» και «Ηλεκτρονικές Διατάξεις».

Οι μαθητές δημιούργησαν μία ηλεκτρονική πλακέτα που αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία:

  • Τον αισθητήρα πίεσης που μετατρέπει την πίεση σε τάση.
  • Το ρολόι πραγματικού χρόνου που καταγράφει την ημερομηνία και ώρα που περνάει ένα όχημα.
  • Την κάρτα μνήμης (SD) που αποθηκεύει τα δεδομένα σε ένα αρχείο.
  • Και τον μικροελεγκτή “arduino” που υπολογίζει μέσω προγράμματος και συντονίζει όλα τα παραπάνω.

Οι μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν το κύκλωμα και την πλακέτα, ενώ στη συνέχεια την συναρμολόγησαν και υλοποίησαν την κατασκευή. Το πρόγραμμα γράφτηκε από τους καθηγητές του τμήματος και τέλος έγιναν οι μετρήσεις και οι δοκιμές.

Το αποτέλεσμα των μετρήσεων

Η κάρτα μνήμης κρατάει τα δεδομένα σε ένα αρχείο με στοιχεία: Αριθμός μέτρησης, ημερομηνία και ώρα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για να υπολογιστούν οι χρόνοι στα φανάρια αλλά και οι ώρες αιχμής κυκλοφορίας των οχημάτων, δίνοντας έτσι λύση σε ένα ζητούμενο χρόνων, δηλαδή την καταγραφή του κυκλοφοριακού φορτίου της πόλης, κάτι που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει αρκετά χρήματα στον Δήμο Χίου διαχρονικά.

Για την κατασκευή του μετρητή εργάστηκαν οι μαθητές: Εύη Μπουλά, Ντομένικο Τζαφέρι, Αρμάντο Ράμα, Αργύρης Στουπάς και οι καθηγητές Σταμάτης Ηλιαδάκης, Βασίλης Θεοδωράκης και Νίκος Ρερρές.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ