26.4.2013 17:58

«Δεν πούλησα, δεν έδειρα, δεν θυμάμαι τηλεφωνικές συνομιλίες»

► ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΕΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΖΕΥΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΡΙΞΑΝ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Με την απολογία των υπόλοιπων 27 κατηγορουμένων συνεχίστηκε μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής η 6η ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης των Locos.

Όλοι οι κατηγορούμενοι συνέχισαν την τακτική τους να προσφέρουν ασπίδα προστασίας στον φερόμενο ως αρχηγό αφού μόνο σε δύο απολογίες αναφέρθηκε το όνομά του με τον ρόλο του προμηθευτή και όχι του αρχηγού.

Εφέτες και Εισαγγελείς επέμειναν στα όσα φέρονται ότι είπαν οι κατηγορούμενοι στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες εκ των οποίων συνάγεται ότι δεν έκαναν απλά διακίνηση αλλά και εμπόριο παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για απλή διακίνηση μεταξύ εξαρτημένων ή περιστασιακών χρηστών.

Ωστόσο για μία ακόμη φορά καταδείχθηκε το μέγεθος της διακίνησης ναρκωτικών στο νησί και η ευκολία πρόσβασης στις απαγορευμένες ουσίες. Χαρακτηριστική ως προς την προμήθεια ναρκωτικών ήταν η φράση τριών κατηγορουμένων που ανέφεραν ότι ήταν τόσο εύκολο όσο αγοράζεις πίττες.

Βαρβάσι, Κήπος, Γρου και Πανεπιστημίο ήταν οι συνηθέστερα σημεία πώλησης παρά το ότι η πλειονότητα των κατηγορουμένων αρνήθηκε ότι διακινούταν ναρκωτικά σε αυτά τα σημεία.

Σε αντίθεση με όλους τους άλλους η ειλικρινής απάντηση του Γ.Κ., που οι συγκατηγορούμενοί του τον δείχνουν ως κύριο διακινητή, ανέφερε ότι μεταξύ των σημείων που γινόταν η προμήθεια ναρκωτικών ήταν και κεντρικά σημεία της πόλης όπως το πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Δεν είμαι εγώ ο αρχηγός»

Γραμμή πλήρους άρνησης του κατηγορητηρίου κράτησε στην απολογία του ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης Ι.Κ. ο οποίος ανέφερε:

«Έμενα στο Σικάγο. Σε ηλικία 13χρονών ξεκίνησα τη χρήση ναρκωτικών ουσιών όπως κάνναβη και κοκαϊνη. Στα 15 με βρήκε η μητέρα μου λιπόθυμο από υπερβολική δόση. Συνέχισα τον αγώνα μου και στα 19 με έστειλε στη Χίο σε μία προσπάθεια να απεξαρτηθώ.

Όταν έφθασα στο νησί ήμουν καθαρός, τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα αφού δεν ήξερα κανέναν. Όμως σε λίγο ξεκίνησα εκ νέου τη χρήση.

Το 2007 με συνέλλαβαν για δική μου χρήση και το ίδιο συνέβη και το 2009. Εκείνη τη χρονιά πήγαν στη φυλακή μέσα από την οποία έκανα χρήση ακριβώς όπως και έξω. Τα ναρκωτικά τα έπαιρνα από δύο Αλβανούς με τα ονόματα Geni και Alex.

Δεν έχω πουλήσει ποτέ ναρκωτικά και αν δείτε τις περισσότερες φορές στις τηλεφωνικές συνομιλίες δεν πλήρωνα.

Έχω ακούσει για κάποια πράγματα που γινόταν στην παραλία. Δεν λέω ότι δεν συνέβη τίποτα αλλά δεν μπορώ να σας απαντήσω με συγκεκριμένα περιστατικά.

Δεν έκρυβα ναρκωτικά πέρα από ορισμένες ποσότητες που έκρυβα στο σπίτι μου. Αυτό είναι ο όρος «καβάντζα» που ακούγομαι να λέω», είπε ο ίδιος αρνούμενος κάθε τηλεφωνική επικοινωνία έτσι όπως καταγράφονται στις απομαγνητοφωνήσεις.

Τα είπαν όλα

Και ενώ όλοι περίμεναν την απολογία του φερόμενου ως αρχηγού για να διαφωτιστούν τα πράγματα, αυτό κατέστη δυνατό με την απολογία του 20χρονου Γ.Κ. ο οποίος μέσα από αφοπλιστική ειλικρίνεια και ντομπροσύνη προς το δικαστήριο αποδέχθηκε όλες της κατηγορίες ακόμα και αυτές της εμπορίας τονίζοντας όμως ότι δεν το έκανε για να βγάλει χρήμα αλλά για να εξασφαλίσει τη δόση του.

«Κύριοι δικαστές έχασα τον πατέρα μου σε ηλικία 15 ετών. Έμεινα μόνος με τη μητέρα μου η οποία δούλευε πρωί και βράδυ για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά μας. Σας λέω εξ αρχής ότι δεν φταίνε οι γονείς μου. Εγώ ήμουν πάντα ατίθασος χαρακτήρας.

Μέχρι τα 15 μου χρόνια δεν ήξερα τι χρώμα έχει το χασίς. Για πρώτη φορά είδα χόρτο σε κατάληψη σχολείου όταν τότε δούλευα ως ντιλιβεράς. Γνώρισα κάποια παιδιά που έπαιζαν xbox μέσα στο σχολείο, άκουγαν μουσική, είχαν κοπέλες και περνούσαν ωραία. Εκεί ήταν και η πρώτη φορά που δοκίμασα. Μου άρεσε και έτσι ξεκίνησα. Μετά συνέχισα με κοκαϊνη.

Τα ναρκωτικά τα προμηθευόμουν από ένα παλληκάρι μέσα στο Πανεπιστήμιο με το όνομα Έντι. Μέχρι τότε έκανα μόνο χασίς.

Κάποια στιγμή βγήκα παραέξω. Πήγαν στην Αθήνα σε πάρτι και εκεί γνώρισα και τα ψυχοτρόπα ναρκωτικά.

Τότε εργαζόμουν και έπαιρνα καλά χρήματα. Μπορεί να έπαιρνα και 100 ευρώ την ημέρα και έτσι είχα τη δυνατότητα να αγοράζω.

Στην ερώτησή σας αν πουλούσα η απάντηση είναι ναι πουλούσα. Το έκανα όμως για να μπορώ να παίρνω τη δόση μου. Από κάθε πώληση μπορεί να έβγαζα και 10 ευρώ κέρδος.

Σας ζητάω να καταλάβετε τι σημαίνει εξαρτημένος χρήστης. Από το πρωί μέχρι το βράδυ πίναμε. Δεν σταματούσαμε. Είχε γίνει εμμονή και αρρώστια. Το συνειδητοποίησα σήμερα που είμαι σε πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ», είπε ο Γ.Κ.

Αναφορικά με τα όσα ακούγονταν πριν την επέμβαση της Αστυνομίας ο ίδιος ανέφερε: «Δεν είναι ότι δεν γινόταν τίποτα. Όμως όχι με τόση υπερβολή όση μεταδίδονταν. Σας το λέω εγώ που συμμετείχα σχεδόν σε όλες τις φασαρίες. Δεν είναι ότι δεν μπορούσες να περάσεις από σημείο της παραλιακής. Και φυσικά μπορούσες και να περάσεις και να καθίσεις να κάνεις παρέα μαζί μας αν ήθελες. Ομολογώ τις πράξεις μου αλλά όσα έκανα τα έκανα για τη δόση μου», κατέληξε ο Γ.Κ., κάνοντας τους παριστάμενους να μιλάνε με καλά λόγια για την αφοπλιστική του ειλικρίνεια.

«Είχα τάσεις αυτοκαταστροφής»

Μάθημα ζωής αποτέλεσε από την άλλη η συγκλονιστική μαρτυρία της Α.Κ. που περιέγραψε στους δικαστές με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που έμπλεξε αρχικά με το αλκοόλ και στη συνέχεια με τα ναρκωτικά αλλά και για τον αγώνα που δίνει για να καταπολεμήσει το πρόβλημά της.

«Είμαι τοξικομανής από τα 17 μου χρόνια. Πριν μπλέξω με τα ναρκωτικά είχα τρομερό και σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ από το οποίο είχα εξαρτηθεί. Έκλεβα πάρα πολλά χρήματα από τους γονείς μου για να παίρνω τη δόση μου. Έπινα ασύλληπτα μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Είχα φθάσει σε σημείο που αν δεν είχα για να «πιω» το πρωί που θα ξυπνούσα να θέλω να χτυπήσω τους γονείς μου.

Ο λόγος που ζούσα ήταν μόνο για να μην πληγώσω τους γονείς μου από την απώλειά μου. Δεν είχα λόγο ύπαρξης, δεν υπήρχε κανένα νόημα να ζω.

Αυτό το νόημα το απέκτησα ξανά μέσα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Να ξέρετε ένα πράγμα. Όταν είμαστε σε χρήση δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Βρίζουμε τους Αστυνομικούς, την Κοινωνία, τους δημοσιογράφους. Όμως εγώ ξέρω ότι αν δεν με έπιαναν τώρα δεν θα ζούσα», είπε η Α.Κ. κάνοντας τους πάντες να σοκαριστούν στην αίθουσα από την απολογία της.

«Το μόνο μας ενδιαφέρον ήταν το πιώμα»

Την κατάληξη ενός χρήστη ναρκωτικών υπέδειξε μέσα από την απολογία της η Κ.Λ. κοπέλα του Γ.Κ. η οποία από το βήμα του Δικαστηρίου παρότρεινε τη νεολαία της Χίου να μείνει μακριά από τα ναρκωτικά.

«Καταρχήν κυρία πρόεδρε δεν υπάρχει χρήστης που να μην πουλάει για να βγάλει τη δόση του. Έκανα χρήση κάνναβης, LSD, κοκαϊνης και χαπιών 24 ώρες το 24ωρο. Όταν το χασίς δεν με έπιανε έπαιρνα κατευθείαν χάπια. Μεγάλωσε μέσα από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η μητέρα μου εργαζόταν συνεχώς. Δεν της καταλογίζω ευθύνες αλλά έπρεπε να δουλεύει. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να με ελέγξουν και έτσι εγώ ήξερα τι ώρα γυρίζει στο σπίτι από τη δουλειά και φρόντιζα μισή ώρα νωρίτερα να είμαι στο κρεβάτι μου.

Στην αρχή έβλεπα τα άτομα που έπιναν χασίς και τους έλεγα χασικλήδες και τους κοροϊδευα. Όμως δοκίμασα και μου άρεσε. Αυτό έγινε στα 16 μου.

Με τον Γ.Κ. γνωριστήκαμε και ήρθαμε κοντά. Εκείνος εξασφάλιζε τη δόση και για τους δυο μας από τον Geni τον Αλβανό.

Όταν έπαιρνα χάπια δεν υπήρχα, δεν υπήρχα κυρία πρόεδρε. Ένιωθα ότι όλα μου ανήκουν. Τώρα κατάλαβα σε πόσο λάθος δρόμο βρισκόμουν. Θέλω να πω στα παιδιά να προσέχουν. Τα ναρκωτικά αργά ή γρήγορα σε οδηγούν στην καταστροφή όσο αθώα και αν φαίνονται.

Θέλω κλείνοντας να πω ότι η κοινωνία της Χίου δεν μας βοήθησε αλλά ούτε και η Αστυνομία. Δεν έπρεπε να μας βάλλουν μέσα. Είμαστε άρρωστα παιδιά, το καταλαβαίνετε άρρωστα παιδιά. Χρειαζόμασταν προγράμματα απεξάρτησης όχι φυλακή», σημείωσε η ίδια.

Στη διάρκεια της δίκης ακολούθησαν αρκετές ακόμα καταθέσεις κατηγορουμένων. Τελικά η δίκη διακόπηκε στις 16:00 της Παρασκευής για να συνεχιστεί στις 09:00 το πρωί της Δευτέρας με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ