19.5.2015 13:35

Δεν μασά η MEDITERRA

ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης δημιουργεί η Mediterra στη Χίο, στις εγκαταστάσεις της στην Καλλιμασιά, με αντικείμενο την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.  

Το Κέντρο, που θα εγκατασταθεί στο  κτίριο του παλιού ελαιοτριβείου που υπάρχει στις εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων gourmet, θα στελεχωθεί με ειδικούς επιστήμονες και έμπειρους ανθρώπους της αγοράς  με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση που έχει αποκτηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη χρήση της μαστίχας.

Το Κέντρο  θα είναι θυγατρική εταιρία της Mediterra και θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Στο εταιρικό σχήμα θα ενταχθούν και άλλοι φορείς από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων βέβαια και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών.

 

Γέφυρα για νέα προϊόντα

 

Όπως δηλώνει στον «π» ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra, Γιάννης Μανδάλας, αν το Νομικό Πρόσωπο συνταχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, λογικά οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν το Φθινόπωρο και θα είναι έτοιμο να μπει στην παραγωγή μέσα στο 2015 αφού πρώτα λάβει την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Medittera. Για τις απαραίτητες πιστώσεις θα διατεθούν ως μαξιλαράκι οι 150.000 ευρώ που διαθέτει η εταιρία το χρόνο για τα ερευνητικά προγράμματα.                                                  

«Μέγεθος προϋπολογισμού δεν έχει προβλεφθεί ακόμη, γιατί σε πρώτη φάση η εταιρία επικεντρώνεται  στη στελέχωση και τη σύναψη συνεργασιών που θα δώσουν σάρκα και οστά στη διαδικασία. Στη συνέχεια θα οργανωθούν οι προσπάθειες ένταξης σε κάποιο από τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ.

 Όραμά μας είναι να λειτουργήσει ως μια γέφυρα ανάμεσα στην ακαδημαϊκή έρευνα και στην παραγωγή νέων προϊόντων. Δυστυχώς λείπουν οι οργανισμοί που θα συνδέσουν τη γνώση με την παραγωγή, αφού μέχρι σήμερα υπάρχει κενό ανάμεσα στη γνώση που παράγεται στα πανεπιστήμια και στις ανάγκες της αγοράς. Πανεπιστημιακά και άλλα Ιδρύματα κάνουν ακαδημαϊκές ή επιστημονικές έρευνες, τις οποίες η βιοτεχνία δυσκολεύεται να μετατρέψει σε τελικά προϊόντα. Απουσιάζουν οι οργανισμοί – γέφυρες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσουν και να μετατρέψουν τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις τους σε  τελικά προϊόντα τα οποία θα βγουν στην παραγωγή Αυτό ακριβώς το κενό θα καλύψει το Κέντρο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων».                    

Νέες τεχνολογίες στην παραγωγική διαδικασία

                                                                                                                                 

Το Κέντρο θα  παρακολουθεί  τα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας, πολλές φορές θα παράγει αποτελέσματα και θα μεταθέτει τη γνώση  στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σε πρώτη φάση θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων που θα έχουν σχέση και με τη μαστίχα, παραφαρμακευτικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, έξυπνες πρώτες ύλες, προϊόντα που θα ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγική διαδικασία.Θα είναι τρόφιμα που με βάση επιστημονικές αποδείξεις θα παρέχουν οφέλη στην υγεία, θα αυξηθεί η περιεκτικότητα των ωφέλιμων συστατικών  και φαρμακοτεχνολογικών προϊόντων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ