16.9.2016 14:04

Δεν γυρνάς πλάτη, δεν κλείνεις τα μάτια

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ «ΚΥΚΛΟΥΣ» ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΡΑΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΥΧΤΙΣΑΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Χιλιάδες φορές έχει γραφτεί ότι η κοινωνία από μόνη της δεν μπορεί να αντέξει την διαχείριση ενός διογκούμενου συνεχώς προβλήματος όπως το προσφυγικό, που την στρέφει πότε επιθετικά και πότε αμυντικά στην επαφή με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Αντίστοιχα και οι πολίτες νιώθουν πλέον ότι εφόσον λύσεις δεν προκύπτουν από πουθενά, κάποιοι ή πολλοί μαζί, οφείλουν να τις προκαλέσουν. Και εδώ αρχίζουν οι παρερμηνείες και οι εύκολες διαπιστώσεις.

Στην συγκέντρωση της Τετάρτης δεν μαζεύτηκαν 1.000 ή 1.200 φασίστες, όπως εύκολα χαρακτηρίζονται. Μαζεύτηκαν πολίτες από όλο το κοινωνικό φάσμα, φυσιολογικοί στα μυαλά τους άνθρωποι που έχουν κάθε δικαίωμα να εκφραστούν ενάντια σε ότι συμβαίνει στην τοπική κοινωνία, που αντιμετωπίζει τις προεκτάσεις ενός προβλήματος, όπως το προσφυγικό, για το οποίο σε τίποτα δεν έφταιξε. Δεν αμφισβητείται ότι ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και αρκετοί που διακατέχονται από ακραία πάθη ή προκαλούν με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τους προβλήματα. Αλίμονο για όποιον το πει ότι δεν υπήρχαν. Ωστόσο ας μείνουμε στην ουσία που δεν είναι άλλη από την πρόσκληση σε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας, παντελώς ανοργάνωτη και χωρίς αρχή, μέση και τέλος, στην οποία συμμετέχουν και οικογενειάρχες, επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, απλός κόσμος που αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να μένει πλέον απαθής, όταν λες και όλα συνηγορούν στο να μας σπρώξουν στον γκρεμό οι  ανύπαρκτες πολιτικές της κυβέρνησης.

Περιθώρια για παρερμηνείες  δεν υπάρχουν

Η συγκέντρωση της Τετάρτης είχε την ανοργανωσιά και την προχειρότητα που όλοι περίμεναν, όμως η προσέλευση του κόσμου σε αυτήν ήταν αυθόρμητη. Όσο κι αν κάποιους βολεύει να χαρακτηρίζουν τους πάντες και τα πάντα με το μανδύα της ακροδεξιάς, στην περίπτωση αυτή η ποσόστωση ήταν μακράς διαφορετική. Και αυτή η καραμέλα της αριστεράς να χαρακτηρίζει οτιδήποτε είναι μακριά από την δική της οπτική, πρέπει να σταματήσει. Δεδομένα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή θερμοκέφαλοι έτοιμοι για όλα. Δεδομένα θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν κάποιοι λίγοι (και είναι γνωστό ότι είναι λίγοι και συγκεκριμένοι) την όποια συγκέντρωση προκύψει στο μέλλον. Αυτό όμως δεν αναιρεί ή δεν πρέπει να βολεύει όλους όσοι θεωρούν ότι έχουν το αλάνθαστο στην ιδεολογία, το αλάνθαστο στην αλληλεγγύη, το αλάνθαστο της κρίσης, της διαπίστωσης ή της απόφασης.

Είναι μέγα λάθος της αριστεράς να παραδίδει απλό κόσμο στην βορά χαρακτηρισμών «φασίστα», «ακροδεξιού» και άλλων παρόμοιων, επειδή αρκετοί ή και πολλοί στην περίπτωσή μας βγαίνουν να διαμαρτυρηθούν για το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής. Για την ανυπαρξία πρωτοβουλιών που σκοπό θα έχουν να πιέσουν την κυβέρνηση να λάβει εδώ και τώρα μέτρα γιατί η κατάσταση οδεύει στο απροχώρητο.

Γι’ αυτό λοιπόν μακριά από όσα εύκολα γράφονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και χαρακτηρίζουν τους πάντες και τα πάντα, η ουσία είναι ότι σε μια κάποια επόμενη συγκέντρωση, όταν και όποτε γίνει, πιθανά θα υπάρχει και συντονισμός. Γιατί αν κάτι διαπιστώνεται πλέον σε πολλές συζητήσεις είναι και η προοπτική δημιουργίας συντονιστικής επιτροπής που θα αναλάβει να οργανώσει απλούς πολίτες που αγωνιούν με το μέλλον του τόπου. Όλα τα άλλα περί απόλυτα ακροδεξιάς συγκέντρωσης, «φασιστοειδών» και άλλων χαρακτηρισμών, προκαλούν θυμηδία...

Ποιοι σπρώχνουν τον κόσμο;

Ποιος δεν έχει αναρωτηθεί τι μέρα μας ξημερώνει με το προσφυγικό- μεταναστευτικό όταν από πουθενά δεν ξεπροβάλει μια λύση; Ποιος δεν βλέπει πίσω από την απάθεια και την κυβερνητική αναλγησία,  την παράδοση απλού κόσμου σε αντιλήψεις και νοοτροπίες που δεν είχαν και δεν έχουν σχέση με την πολιτική ιστορία του τόπου; Που είναι οι «άμεσες» ενέργειες της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση της τεταμένης κατάστασης; Από που και με ποιο τρόπο ζήτησαν να προκύψουν εξελίξεις οι Χιώτες κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι;

Δεκάδες ερωτήματα προκύπτουν και μπορεί να προκύψουν. Το δάχτυλο που κουνάει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία χαρακτηρίζοντας απλό κόσμο (και όχι τους ολίγους και θερμόαιμους και συγκεκριμένους) μαλώνοντας τους επειδή συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση απόγνωσης, είναι βέβαιο ότι δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν νομίζουν ότι με παραινέσεις και εντολές προς την Εισαγγελία θα προκαλέσουν στον κόσμο φόβο και τρόμο είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αντί λοιπόν όλων αυτών, ας ζητήσουν από τους συντρόφους τους στην κυβέρνηση λύσεις. Η αγανάκτηση και η αντίδραση δεν αποτελεί μόνο δικό τους ηθικό πλεονέκτημα. Τώρα θερίζουν ότι επί χρόνια έσπειραν.

 

Σ.Σ.: Κάθε κίνηση, τραμπουκισμός, απειλή εις βάρος επαγγελματιών δημοσιογράφων που κάνουν την δουλειά τους είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη. Στη Χίο... μαύρο στην ενημέρωση δεν πέφτει, πόσο μάλλον όταν κάποιοι το επιδιώκουν τόσο φανερά, λες και θα τους παρασημοφορούσαν... Που ξέρεις όμως... μπορεί αναμεταξύ τους να δίνουν και παράσημα!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ