26.6.2015 14:02

«Δεν φταίνε οι παρεμβάσεις, φταίνε οι συμπεριφορές»

ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΟΥ ΚΑΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΣΤ. ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Με δύο μηχανικούς της Περιφέρειας, τον Γιάννη Μονιούδη και τον Νίκο Αντωνίου καθώς και με τον εργολάβο του έργου Γ. Πικούνη πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στο νέο κόμβο του Καρφά ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης, θέλοντας να διαπιστώσει από πρώτο χέρι την λειτουργία του έργου.

Οι μηχανικοί υποστηρίζουν ότι δεν προκύπτει από πουθενά πρόβλημα επικινδυνότητας ή δυσκολιών από τη χρήση του κόμβου για τους οδηγούς. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι αφενός διαπιστώνεται επαρκής σήμανση, αφετέρου το ίδιο το έργο έχει ενταχθεί ομαλά στον περιφερειακό δρόμο με ευδιάκριτες τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι οδηγοί για την κυκλοφορία. «Υπολογίσαμε τις λεπτομέρειες και πιστεύουμε ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με υπαιτιότητα του έργου. Ο μόνος λόγος για να δημιουργηθεί το οποιαδήποτε πρόβλημα είναι η έλλειψη προσοχής των οδηγών και η αυξημένη ταχύτητα. Προτού προβούμε στις προτάσεις που κατασκευάστηκαν λάβαμε υπόψη μας τις παρατηρήσεις της Τροχαίας αλλά και τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής να ληφθούν μέτρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών που είτε κινούνται στον περιφερειακό, είτε μπαίνουν στην περιοχή του Καρφά, είτε βγαίνουν από αυτήν», ανέφερε στη συζήτηση ο Γ. Μονιούδης.

Αναφορικά με τις εναλλακτικές που υπήρχαν και το ενδεχόμενο να κατασκευάζονταν κυκλικός κόμβος, τόσο ο κ. Μονιούδης όσο και ο κ. Αντωνίου υποστήριξαν ότι δεν επαρκούσε το πλάτος του δρόμου ενώ τέτοιες λύσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους οδηγούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις κυκλικές κινήσεις των οχημάτων. «Έχει τύχη να πέσει ξύλο στον κόμβο των Θυμιανών επειδή δεν καταλάβαιναν δυο οδηγοί ποιος έχει προτεραιότητα», επεσήμανε ο Γ. Μονιούδης, θεωρώντας ότι παρά το γεγονός ότι οι κυκλικοί κόμβοι συναντώνται παντού στο εξωτερικό, η ελληνική οδηγική κουλτούρα δεν μπορεί να αφομοιώσει την λειτουργία τους.

Κι όμως έτρεχαν

Στο μισάωρο της παραμονής τους στον κόμβο οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας διαπίστωσαν ότι σχεδόν το σύνολο των οχημάτων που κινήθηκαν στον περιφερειακό του Καρφά είχαν αυξημένη ταχύτητα, είτε αυτοκίνητα, είτε δίκυκλα, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Τροχαία, όπως τόνισε ο Στ. Κάρμαντζης. «Θα πρέπει να το παρακολουθήσουν όχι για να βεβαιώσουν παραβάσεις, αλλά για να διευκολύνουν τα οχήματα να μειώνουν ταχύτητα, πάντα σε συνάρτηση με τη σήμανση που υπάρχει», ανέφερε.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ