5.1.2015 21:34

Δεν φαίνεται να υπάρχει λύση με τους νέους ψηφοφόρους

 Περίπου  9.000 ετεροδημότες θα αναγκαστούν τελικά να μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους για να ψηφίσουν, παρότι οι αιτήσεις τους είχαν κατατεθεί εντός προθεσμιών. Ταυτόχρονα δεν φαίνεται ότι θα βρεθεί λύση με τους 18άρηδες που λόγω εσπευσμένης προκήρυξης των εκλογών δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους παρότι τυπικά έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν. Μετά το σχετικό διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να κατατεθεί τροπολογία, κάτι το οποίο είναι αδύνατο, διότι έχει διαλυθεί η Βουλή. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι 100.000 18άρηδες θα μπορούσαν να ψηφίσουν ενδεχομένως με χαρτιά από τους δήμους που θα ελάμβαναν αυθημερόν εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια. Ωστόσο, μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργούσε προβλήματα στη διαδικασία, καθώς δεν θα μπορούσε εύκολα να ελεγχθεί.

Ασφυκτικές χαρακτηρίζουν τις ημερομηνίες παράγοντες του υπ. Εσωτερικών, ειδικά καθώς επιβάλλεται να τηρηθούν διαδικασίες που προβλέπονται νομοθετικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εκλογικοί κατάλογοι με τα τμήματα αποστέλλονται από το υπ. Εσωτερικών στις αιρετές περιφέρειες προκειμένου αυτές να καθορίσουν τα εκλογικά τμήματα. Ενδεικτικά, η Περιφέρεια Αθηνών παρέλαβε μόλις σήμερα το σχετικό αρχείο, οπότε και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων παρά την αργία των Θεοφανίων. Ετσι, οι πολίτες θα μπορούν να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής του ΥΠΕΣ την επόμενη εβδομάδα.

 Ωστόσο, η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία από σήμερα προκειμένου oι ετεροδημότες να βρουν αν τελικά θα μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Πρόκειται για όσους είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως το τέλος Οκτωβρίου 2014 - οπότε τυπικά έχουν ενταχθεί στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά στον τόπο διαμονής τους δεν συγκεντρώνεται ο αναγκαίος αριθμός των 40 εκλογέων προκειμένου να δημιουργηθεί εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών. Ο αριθμός εκείνων που θα μείνουν εκτός και θα αναγκαστούν να μεταβούν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι φτάνει τις 9.000.

Οσοι την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές και δεν έχουν στερηθεί τα εκλογικά τους δικαιώματα θα μπορούν να ψηφίσουν στις κάλπες που θα στηθούν στα εκλογικά τμήματα των καταστημάτων όπου κρατούνται.
Την Πέμπτη, το δ.σ. του Δήμου Αθηναίων θα συνεδριάσει προκειμένου να καθορίσει τη διάθεση των κοινόχρηστων χώρων για την προβολή των πολιτικών κομμάτων και συνδυασμών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ