18.6.2014 16:30

Δεν είναι εκπαιδευτικά αλλά κοινωνικά τα προβλήματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

«Τα προβλήματα των σχολείων είναι κοινωνικά προβλήματα. Δεν επιλύονται δια παρακλήσεων, αλλά με  κοινωνική επιβολή»., τονίζει με ανακοίνωση της η ΛΑΣ αναφορικά με τα τεκταινόμενα και τις κινητοποιήσεις κατά της υποβάθμισης των σχολείων στο Δημοτικό συμβούλιο Χίου.

 
«Η Λαϊκή Συσπείρωση και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και έξω, στην κοινωνία, τονίζει και διαμηνύει ότι:
• Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει να κάνει με το μπόι του λαού. Έτσι, κάθε  πολιτικό γεγονός ακουμπά στις ευθύνες που εμπιστεύτηκε ο λαός στους αντιπροσώπους του. Δυστυχώς, το μήνυμα που έλαβε η συγκυβέρνηση ήταν να προχωρήσει και να περατώσει το έργο που όφειλε έναντι των επιταγών του ΟΟΣΑ, της  Ε.Ε. και της επιτελούμενης από αυτούς  κοινωνικής βαρβαρότητας.
• Τα προβλήματα λειτουργίας και ύπαρξης των σχολείων δεν λύνονται με «οικονομία κλίμακας» ούτε με συγχωνεύσεις και καταργήσεις μικρών «μη αποδοτικών μονάδων», όπως θέλει να τις χαρακτηρίζει η Έκθεση του ΟΟΣΑ του 1996. παρ. 58 & 61 και η αντίστοιχη του 2011 στον πρόλογο.
• Διαφωνεί ριζικά με την αρχική πρόταση του Δημάρχου για «ενεργοποίηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, για ρύθμιση και αλλαγή του νόμου», μια και η πρωτοβουλία κινήσεων για μια τέτοια διεκδίκηση θα πρέπει να είναι του Δημοτικού  Συμβουλίου, των αρμόδιων φορέων και όχι των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, που είναι μέρος του προβλήματος, υπεύθυνοι οι τοπικοί βουλευτές για τη σημερινή κατάντια.
• Καταδικάζει κάθε άποψη που εκφράστηκε από μέλη της συμπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και η οποία θεωρεί τον αγώνα χαμένο πριν ακόμα αρχίσει, τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις και οι αγώνες αν δεν είναι συνεχείς, δεν έχουν καμιά αξία.

   Τέλος  θυμίζει την παρακαταθήκη του Δ. Γληνού που αφορά την Παιδεία ως λαϊκό αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα: «Τα προβλήματα των σχολείων είναι κοινωνικά προβλήματα. Δεν επιλύονται δια παρακλήσεων, αλλά με  κοινωνική επιβολή».
 
Σε μια τέτοια κατεύθυνση θα κινηθεί η Λαϊκή Συσπείρωση, αποδίδοντας ευθύνες στα κόμματα που στήριξαν και υλοποιούν τις αντιλαϊκές  πολιτικές, μια από τις  οποίες είναι και η υποβάθμιση ή η κατάργηση σχολικών μονάδων, η συνειδησιακή υποταγή και ο εκφοβισμός των εκπαιδευτικών λειτουργών μέσω  της ποσόστωσης της  αξιολόγησης και τέλος η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και η μετατροπή της σε θεραπαινίδα της πλουτοκρατίας» αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΛΑΣ.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ