5.5.2021 12:34

«Δεν είναι αργία, είναι απεργία»

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου για την 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 6 Μάη

Έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας και η εικόνα «κανονικότητας» που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, την ώρα που οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία όλης της χώρας ασφυκτιούν μας προκαλεί αγανάκτηση. Με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις περί αντιμετώπισης «χρόνιων παθογενειών» σχετικά με το εργασιακό καθεστώς των υγειονομικών «όταν με το καλό τελειώσουμε» από την πανδημία, προσπαθούν να καλλιεργήσουν επικίνδυνο εφησυχασμό στους χιλιάδες συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή που αρνούνται να δεσμευθούν για «παραμονή», με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα, των εκατοντάδων επικουρικών συναδέλφων που κινδυνεύουν με απόλυση τον Οκτώβριο, των χιλιάδων συναδέλφων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Δεκέμβριο καθώς και των χιλιάδων συναδέλφων μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ. 

Ανάμεσα τους και δεκάδες συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου της Χίου, όπου σήμερα υπηρετούν 28 συμβασιούχοι μέσω του ΟΑΕΔ, 98 επικουρικοί και ΣΟΧ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε όλες τις ειδικότητες, για πολλά συνεχή χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις χωρίς διακοπή, καθώς και 12 γιατροί. Το ποσοστό των εργαζομένων που έχουν συνάψει τέτοιου είδους συμβάσεις στο νοσοκομείο μας αγγίζει το 40% των εργαζομένων. Σε περίπτωση λύσης της σύμβασης τους θα δημιουργηθούν δυσαναπλήρωτα κενά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές ασθενών.

Την ίδια ώρα εξακολουθεί ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ) από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, ενώ παραμένει η "σύσταση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για "μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα. Ενδεικτικές της συνεχιζόμενης κοροϊδίας σε βάρος μας ήταν οι προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, στις 4 Μαρτίου 2021, που έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί «βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία», για να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, «αγνοώντας» ακόμη και το πόρισμα της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας.

Αντί για την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες, εξασφαλίζοντας ακόμη φθηνότερους εργαζόμενους τόσο στους επιχειρηματικούς ομίλους όσο και στο κράτος εργοδότη.

Αυτός ο σχεδιασμός αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας», που αποτελεί τη βάση για τα νέα «Μνημόνια», και στο οποίο περιλαμβάνεται και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο σχεδιασμό, εντάσσεται και το νομοσχέδιο για επιβολή 10ωρης εργασίας, με απλήρωτες υπερωρίες, και νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, για να γίνουμε ακόμη φθηνότεροι εργαζόμενοι για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος εργοδότη.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή, στην 24ωρη Απεργία, την Πέμπτη 6 Μαΐου και στην Απεργιακή Συγκέντρωση, στην Πλατεία Βουνακίου στις 10:30 ΠΜ

Διεκδικούμε:
• Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργαζόνται σε αντίστοιχες συνθήκες . Ορισμός ως επαγγελματική ασθένεια ή νόσηση από COVID-19 λόγω έκθεσης κατά τη διάρκεια της εργασίας.

• Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. 

• Άμεσες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των κλάδων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΟΑΕΔ, Επικουρικών, ΣΟΧ κλπ.

• Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.

• Έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ