1.9.2016 9:36

Δεν αναλωνόμαστε σε βαρύγδουπες δηλώσεις

ΑΠΑΝΤΑ Ο Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΣΤΟΝ Γ. ΜΙΣΕΤΖΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 Όλα γίνονται νόμιμα και δεν υπάρχει ζήτημα νομιμότητας υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής στα όσα του προσάπτει ο Γ. Μισετζής αναφορικά με τις δραστηριότητες της Μονομετοχικής Ακινήτων σε σχέση με το προσφυγικό και τη συνεργασία της με την Ύπατη Αρμοστία. Ο κ. Καραμανής βλέποντας πίσω από τις καταγγελίες Μισετζή πολιτικές σκοπιμότητες, στη Μακροσκελή του απάντηση για την εμπλοκή της Μονομετοχικής με το προσφυγικό αναφέρει:

«Τελευταία γίνεται συζήτηση για το ρόλο της Μονομετοχικής ΑΕ στη διαχείριση του προσφυγικού, επομένως, ως πρόεδρος της εταιρίας, θα ήθελα να δώσω κάποιες διευκρινίσεις, προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, αλλά και παρερμηνείες, σκόπιμες ή μη.  Επειδή το προσφυγικό μας απασχολεί όλους, αλλά δυστυχώς αποτελεί και πρόσφορο έδαφος για πολιτικές σκοπιμότητες, ένα πεδίο στο οποίο έχω επιλέξει να μη συμμετέχω, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση που έπληξε το νησί μας τις τελευταίες δεκαετίες και η μόνη επιλογή δεν μπορεί παρά να είναι να συνεργαστούμε για να την αντιμετωπίσουμε.

Τον Οκτώβριο του 2015, αναγνωρίζοντας την κυβερνητική απουσία, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου, αποφασίστηκε η δημιουργία καταυλισμού προσφύγων στο βόρειο τμήμα της τάφρου του κάστρου, το οποίο αποτελεί κοινόχρηστο χώρο, προκειμένου να απελευθερωθεί ο δημοτικός κήπος, που αυθόρμητα είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τότε.  Ο Δήμος υπεύθυνα, ανέλαβε τη διαχείριση του κοινόχρηστου αυτού χώρου μέσω της Μονομετοχικής εταιρίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του και η λιγότερο δυνατή όχληση προς τη γύρω περιοχή. Προκειμένου να είμαστε απόλυτα τυπικοί, ως διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, κατόπιν συνεννόησης με το ελεγκτικό συνέδριο, προχωρήσαμε στην απαραίτητη τροποποίηση του καταστατικού μας.  Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε πληρωμές που έχει κάνει η εταιρία και αυτές έχουν εγκριθεί».

 

Προσλήψεις με αξιολόγηση

Αναφορικά με τον τρόπο πρόσληψης των εργαζομένων στις δομές ο κ.Καραμανής υποστηρίζει πως η επιλογή της έγινε με αξιολόγηση των βιογραφικών και με συνεντεύξεις. «Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με τη διαχείριση του χώρου, έχουν επιλεχθεί κατόπιν αξιολόγησης βιογραφικών που υπεβλήθησαν (περίπου 200) και συνεντεύξεων από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και της Ύπατης Αρμοστίας. Η άριστη συνεργασία μεταξύ τους μάλιστα, αποδεικνύει την ορθότητα της διαδικασίας επιλογής που έγινε με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του χώρου και μόνο», αναφέρει ο αντιδήμαρχος.

 

Πού πάνε τα χρήματα

Υποστηρίζοντας πως τα χρήματα που απαιτούνται για τη μισθοδοσία των «συνεργατών» δεν επιβαρύνουν στο παραμικρό τον προϋπολογισμό του Δήμου και πως η διαχείριση που γίνεται αναφορικά με τη μισθοδοσία τους είναι υποδειγματική ο αντιδήμαρχος απαντά στις αιτιάσεις του Γ. Μισετζή σχετικά με τα κέρδη της εταιρίας «Σχετικά με τα ποσά με τα οποία αμείβονται οι συνεργάτες αυτοί, θέλω να διευκρινίσω ότι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, κάτι που σημαίνει ότι από τα ποσά αυτά πρέπει να καταβληθεί ο Φ.Π.Α, η ασφάλισή τους, καθώς και ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στον καθένα από αυτούς. Οι συνεργάτες αυτοί, είναι εκείνοι που διαμένουν στο χώρο το βράδυ, που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με φαινόμενα παραβατικότητας και σε συνεργασία με την αστυνομία καλούνται να τα περιορίσουν, που προσπαθούν να περιορίσουν κάθε προβληματική συμπεριφορά που παρουσιάζεται στο χώρο και που παράλληλα να απαλύνουν τις επιπτώσεις του καταυλισμού στη γύρω περιοχή. Η αμοιβή τους δεν επιβαρύνει καθόλου την εταιρία, το Δήμο και τους Δημότες, έχει δε καθοριστεί κατόπιν συνεννόησης με την Ύπατη Αρμοστία.  Θεώρησα μάλιστα υποχρέωσή μου, κατά τη διαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης με την Ύπατη Αρμοστία, να διεκδικήσω τους καλύτερους δυνατούς όρους και για την εταιρία και για τους εργαζόμενους. Μακάρι παρόμοια διαχείριση, χωρίς να επιβαρύνουν με ένα ευρώ τον χιώτη δημότη, να είχαν κάνει και άλλες δημοτικές εταιρείες στο παρελθόν των οποίων τα χρέη ταλανίζουν μέχρι και σήμερα τα οικονομικά του Δήμου και της Περιφέρειας.  Καθώς το προσφυγικό είναι δυναμικό και διαρκώς εξελίσσεται, η σύμβασή μας με την Ύπατη Αρμοστία είναι συνήθως για λίγους μήνες, προκειμένου να γίνεται διαρκώς μία επανεκτίμηση της κατάστασης και των αναγκών μας και ανάλογα να προσαρμόζεται αυτή και να ανανεώνεται. Κατ’ επέκταση του περιορισμένου χρόνου των συμβάσεων αυτών, ακολουθούν και οι αντίστοιχες συμβάσεις με τους συνεργάτες, με τους οποίους όσο υπάρχει καλή συνεργασία και με δεδομένο την εμπειρία που έχουν αποκτήσει αρκετούς μήνες μετά, ανανεώσουμε τη συνεργασία μας. Τέλος, αναφορικά με κάποιο πίνακα που κυκλοφορεί, πρέπει να διορθώσω το σημείο στο οποίο αναφέρεται όφελος της εταιρίας 17%. Πρόκειται προφανώς για τον Φ.Π.Α.»

 

Παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής παραδέχεται ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, οι χώροι δεν επαρκούν και παρότι έχουν γίνει ενέργειες από τον Δήμο Χίου για μεταφορά των προσφύγων εκτός πόλης, τίποτα δεν έχει γίνει. «Τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω το ότι ήδη από την άνοιξη πρώτοι διαπιστώσαμε ότι οι υφιστάμενες δομές φιλοξενούν το μέγιστο της χωρητικότητας τους, έχουν εκπληρώσει το σκοπό τους και πρέπει να μεταφερθούν εκτός του κέντρου της πόλης, αλλά και να λειτουργήσουν με άλλες προδιαγραφές για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί.  Παρόλα τα εμπόδια που συναντάμε στην υλοποίηση της πρότασής μας αυτής, άλλη πρόταση δεν έχει διατυπωθεί από κανένα. Η καθημερινότητα γύρω από το προσφυγικό γίνεται ολοένα και δυσκολότερη για το νησί μας. Ως Δημοτική αρχή δεν αναλωνόμαστε σε βαρύγδουπες δηλώσεις, αφορισμούς και πολιτικά παιχνίδια. Δίνουμε λύσεις» καταλήγει ο Γ. Καραμανής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ