23.5.2016 17:37

Δεκτές σε δεύτερο βαθμό τρεις αιτήσεις Σύρων για άσυλο

Τρεις υποθέσεις Σύρων αιτούντων άσυλο, οι οποίοι κρατούνταν στη Λέσβο με σκοπό την άμεση επαναπροώθησή τους στην Τουρκία κρίθηκαν παραδεκτές από τις δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών. 

Οι Επιτροπές ανέτρεψαν πρωτοβάθμιες αποφάσεις που είχαν θεωρήσει, για τους συγκεκριμένους αιτούντες, ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. 

Αυτά γνωστοποίησε προφορικά  το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου στον Στρατή Σκουντιανέλλη, δικηγόρο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που χειρίστηκε τις υποθέσεις. 

Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις θα παραπεμφθούν εκ νέου στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για να εξετασθούν επί της ουσίας. Ο κ. Σκουντιανέλλης επισημαίνει ωστόσο και οι τρεις θετικές αποφάσεις παραμένουν ανεπίδοτες, αν και «κανένας βασικός λόγος δεν υπάρχει που να καθυστερεί την επίδοσή τους».

Στις τρεις υποθέσεις συγκαταλέγεται η περίπτωση ενός Σύρου, η οποία ήρθε στο φως τις προηγούμενες ημέρες ως η πρώτη απόφαση των δευτεροβάθμιων Επιτροπών. Ο αιτών εργάστηκε για λίγους μήνες στην Τουρκία, γεγονός που θεωρήθηκε κατά την πρωτοβάθμια κρίση ως «επαρκής σύνδεσμος με τη χώρα αυτή» όπως εξηγεί το ΕΣΠ σε ανακοίνωσή του. 

Ωστόσο, η πρωτοβάθμια απόφαση παρέκαμψε, τόσο τα μαζικά περιστατικά βίαιων αρνήσεων εισόδου και επαναπροωθήσεων που διαπράττονται από την Τουρκία, όσο και το γεγονός ότι το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας που χορηγείται από την τελευταία στους Σύρους είναι ελεύθερα ανακλητό, αναβάλλει επ' αόριστον την εξέταση τυχόν ασκηθέντος αιτήματος ασύλου, απαγορεύει την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την επικράτεια και την υποβολή αιτήματος πολιτογράφησης, ενώ καταστρατηγεί το δικαίωμα στη νόμιμη εργασία με δυσανάλογους και επαχθείς αριθμητικούς περιορισμούς».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, έλληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε στην ανθρωπιστική οργάνωση ότι συνολικά «εκκρεμούν περίπου 100 υποθέσεις ενώπιον των δευτεροβάθμιων Επιτροπών». 

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ζητά να υπάρξει εξατομικευμένη εξέταση των υποθέσεων ασύλου από τις αρμόδιες Αρχές και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των αιτούντων σε νομική συνδρομή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ