11.9.2012 9:45

"Δε ζητιανεύουμε, ζητάμε αυτά που δουλέψαμε..."

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 
Είμαστε εργαζόμενοι στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας. Εδώ και δύο μήνες παραμένουμε απλήρωτοι. Το παράρτημα ΙΝΕ-ΓΣΕΕ βορείου Αιγαίου και το εργατικό κέντρο, μας λένε πως τα λεφτά υπάρχουν και μας παραπέμπουν στη γραφειοκρατία της πολιτείας και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Ο Πρόεδρος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Β.Α. Παπαντωνάκης, που μάλλον ξεχνά πως υποτίθεται, από τον τίτλο του και μόνο τουλάχιστον, ότι οφείλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, λειτουργεί σαν μεσάζοντας-διαχειριστής και μας υπενθυμίζει τους εκβιασμούς της εργοδοσίας (λογικό αφού ανέλαβε ο φορέας του και θεσμικά το ρόλο αυτό).
 
Σε πρόσφατη κινητοποίηση κάποιας επιτροπής αγώνα των εργαζομένων στην Κ.Ε., είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως έτσι είναι η γραφειοκρατία και πως “έτσι λειτουργεί σε ανάλογα προγράμματα το πράμα”. Δεν ξέχασε βεβαίως να μας νουθετήσει -ή μήπως να μας εκβιάσει τελικά εμμέσως πλην σαφώς- να μην κάνουμε καταγγελίες και να μη λέμε και πολλά για παραβάσεις/μη τήρηση των όρων της σύμβασής μας, ακόμα και από μεριάς του εργοδότη, γιατί πάλι εμείς θα βγούμε χαμένοι, αφού αν διαπιστωθούν οι παραβάσεις υπάρχει κίνδυνος και για παύση του προγράμματος κι εμείς χωρίς δουλειά. Εμείς του απαντάμε πως η εργασία που (έχει ήδη) προσφέρει ο εργαζόμενος οφείλει να αμείβεται. Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό είναι το σωστό και το λογικό. Πολλοί εργαζόμενοι μάλιστα βασίζονται ακόμα και αποκλειστικά σε αυτά τα χρήματα για να ζήσουν. Το ότι αναγκαστήκαμε, λόγω των συνθηκών ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας που έχουν σπείρει οι τραπεζίτες και όλοι αυτοί που μας κυβερνούν τα τελευταία 40 και βάλε χρόνια, να κάνουμε αυτές τις δουλειές για ένα πεντάμηνο όλο κι όλο, με 8ωρο, με αυτούς τους όρους και για αυτά τα ψίχουλα που μας δίνουν, δε σημαίνει πως ζητιανεύουμε ή πως σκύβουμε κεφάλι. Ζητάμε τα δεδουλευμένα μας με αξιοπρέπεια και αν χρειαστεί και με αγώνα.
 
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, θεωρούμε πως ο αγώνας αυτός θα πρέπει να είναι όσο πιο μαζικός γίνεται. Δεν μπορεί όπως φάνηκε και στην προηγούμενη κινητοποίησή τους, μία επιτροπή αγώνα λίγων εργαζομένων να παίζουν το ρόλο του Ζορό χωρίς να ενημερώνουν τους υπόλοιπους εργαζομένους ή να τους καλούν εκ των υστέρων και αφού έχουν ήδη εκείνοι μόνοι τους αποφασίσει για την επόμενη φορά. Θα πρέπει να βρεθούμε, να οργανωθούμε και να συναποφασίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία μαζί, χωρίς κομματικές ταυτότητες και καπέλα, αλλά συλλογικά και με μόνο γνώμονα τα κοινά μας συμφέροντα. Γιατί υποψιαζόμαστε πως ακόμα και αν καταβληθούν τα δεδουλευμένα του Ιουλίου σε μερικές μέρες (λέμε τώρα), σύντομα θα ξαναβρούμε τα ίδια προβλήματα μπροστά μας. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε οργανωμένοι και έτοιμοι και να δούμε τα επόμενά μας βήματα.
Προτείνουμε λοιπόν την ερχόμενη Παρασκευή 14/09 και ώρα 20.00, όλοι οι εργαζόμενοι στο καφέ του Κήπου να βρεθούμε για να συζητήσουμε, να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε συλλογικά αυτά που δικαιούμαστε. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ