8.6.2016 10:35

ΔΑΚΕ Χίου «Ο ανύπαρκτος διάλογος του κ. Φίλη και η διορισμένη «επιτροπή Λιάκου»

Για ανυπαρξία διαλόγου κατηγορούν τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη τα μέλη της ΔΑΚΕ Χίου αφού όπως υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους στην συνάντηση που είχε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ με τον υπουργό διαπίστωσαν ότι ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, η συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας. Βασικό  θέμα της συζήτησης ήταν οι αλλαγές που προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Παιδείας από τη νέα σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο. Επίσης, από την πλευρά της Ομοσπονδίας ετέθη το ζήτημα του πορίσματος της Επιτροπής Λιάκου και ζητήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας να διευκρινίσει ποιες από τις προτάσεις της Επιτροπής Λιάκου θα γίνουν αποδεκτές και ποιες όχι.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο περιβόητος Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, προκλητικά ο Υπουργός τόνισε ότι ήταν δικαίωμα της ΟΛΜΕ να μη συμμετάσχει στο διάλογο, αλλά ο διάλογος και παρά την απουσία της ΟΛΜΕ ολοκληρώθηκε. Πρόκειται φυσικά για έναν ανύπαρκτο διάλογο του κυρίου Φίλη. Η πρωτοφανής διαστρέβλωση της αλήθειας από τον Υπουργό Παιδείας δεν έχει προηγούμενο.

Η ΟΛΜΕ είχε αποφασίσει να συμμετάσχει στο διάλογο και να καταθέσει τις απόψεις της στα θεσμοθετημένα όργανα (ΕΣΥΠ, Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Τα όργανα αυτά ουδέποτε συνεδρίασαν. Φαίνεται ότι ο Υπουργός ήθελε να καταθέσει η ΟΛΜΕ τις απόψεις της στη διορισμένη επιτροπή του κυρίου Λιάκου, την οποία απαρτίζουν συνδικαλιστές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι επρόκειτο για μία διαδικασία παρωδία.

Επί της ουσίας, ο Υπουργός Παιδείας γνωρίζοντας ότι στόχος του είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων και όχι η αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, δεν επιθυμούσε διάλογο με την ΟΛΜΕ. Ήλπιζε μάλιστα ότι η ομοσπονδία θα τον διευκόλυνε στην τακτική του, αρνούμενη  τη συμμετοχή της στο διάλογο. Ωστόσο, η  ΔΑΚΕ με την υπεύθυνη στάση που επέδειξε συνέβαλλε ώστε να αποκαλυφθεί και αυτός ο εμπαιγμός του κ. Φίλη. Πρόκειται για προσφιλή του τακτική ανάλογη των εξαγγελιών για 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά το ζήτημα της λειτουργίας των Γυμνασίων, οι προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας στοχεύουν στη διάλυση της κατώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιβάλλεται το δόγμα της «ήσσονος προσπαθείας». Μειώνονται οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και διακρίνονται τα μαθήματα σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα. Ο χαρακτηρισμός μαθημάτων ως δευτερευόντων και η συνακόλουθη μη εξέταση τους στο τέλος της χρονιάς οδηγεί στην υποβάθμιση αυτών των μαθημάτων. Η λογική του Υπουργείου Παιδείας είναι η δημιουργία ενός υποβαθμισμένου φτηνού σχολείου που δεν θα καλύπτει καν, τις στοιχειώδεις εκπαιδευτικές ανάγκες. Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται και η απόφαση του Υπουργού Παιδείας για κατάργηση της βαθμολόγησης και εισαγωγή της περιβόητης περιγραφικής αξιολόγησης του μαθητή. Το κλίμα υποβάθμισης των Δημοσίων Γυμνασίων ολοκληρώνεται με την «ελαστικοποίηση» των ειδικοτήτων. Είναι πιθανότατο στο εξής, να κληθούν εκπαιδευτικοί να διδάσκουν γνωστικά αντικείμενα, τα οποία δεν είχαν διδαχθεί κατ΄ ελάχιστον στα Πανεπιστήμια.

Μέσα σε αυτό το γενικό κλίμα διάλυσης που θα επικρατήσει στα Γυμνάσια η «ήσσων προσπάθεια» θα είναι το βασικό κυρίαρχο δόγμα. Οι μαθητές θα προάγονται χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια από τη μία τάξη του Γυμνασίου στην άλλη και θα βρεθούν ξαφνικά σε ένα απαιτητικό Λύκειο, όπου θα αντιλαμβάνονται ότι δε θα έχουν καμία θέση λόγω της πλημμελούς προετοιμασίας τους τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, με απόλυτη συνέπεια στις ιδεοληψίες της, διαλύει τη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι βέβαιο ότι από την καταστροφική αυτή πολιτική, θα γλιτώσουν μόνο τα παιδιά όσων οικογενειών έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα, με τη προσφυγή στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Ο βασικός στόχος της «μεταρρύθμισης Φίλη» για περαιτέρω περικοπή των ήδη ελάχιστων οικονομικών δαπανών για την εκπαίδευση, αποκαλύπτεται. Με τις νέες αλλαγές χάνονται περίπου 1500-2000 θέσεις εργασίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ εκατοντάδες συνάδελφοι θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία για να συμπληρώσουν ωράριο. Δεν πρέπει να λησμονούμε και τις 600 θέσεις εργασίας που εξαφάνισε η προγενέστερη απόφαση του Υπουργού για την  κατάργηση της μείωση τριών ωρών στο διδακτικό ωράριο των Υπευθύνων Εργαστηρίων Φυσικής Επιστημών - Πληροφορικής. Όλες αυτές οι αποφάσεις δείχνουν το πόσο πολύ ενδιαφέρεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Χρέος όλων των εκπαιδευτικών είναι να αποδοκιμάσουμε την «μεταρρύθμιση Φίλη» και να αγωνιστούμε για να μην περάσουν αυτές οι αντιεκπαιδευτικές επιλογές», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ