7.6.2016 17:10

Βυζαντινή μαγεία

ΕΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Το κάστρο μας εκπλήσσει καθημερινά και θα μας εκπλήσσει συνεχώς, γιατί τα καλύτερα μυστικά του τα κρατάει καλά κρυμμένα και μας τα αποκαλύπτει ένα - ένα!

Ευτυχώς που έπεσε το ασιάτικο τούρκικο τείχος  πίσω από την οδό Νεωρείων, μέσα στην τάφρο που τώρα λέγεται οδός Μπεκριδάκη και αποκαλύφθηκε το βυζαντινό τείχος - κομψοτέχνημα.

Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι τμήμα του τείχους του λιμανιού, είναι σίγουρα  βυζαντινό όπως πιστοποιεί και η τεχνική με τα κεραμίδια, ίδια με αυτή των τειχών της Κωνσταντινούπολης, αλλά και των άλλων βυζαντινών μνημείων της Χίου, όπως η Παναγιά η Κρήνα, η Παναγιά η Σικελιά, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στο Πυργί, και άλλα.

Είναι το λεγόμενο "πλινθοπερίκλειστο σύστημα" δόμησης.

Έτσι είναι όλο το εσωτερικό τείχος του κάστρου μας.

Αυτό το τείχος, μαζί με τις Βενετσιάνικες επεμβάσεις  είχε αποκαλυφθεί και κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης του νότιου προμαχώνα δίπλα στην  «porta Maggiore», αλλά η αρχαιολογία  τότε επέλεξε την εύκολη λύση, το έθαψε χωρίς να το αναδείξει.

Αν το αντιληφθεί τώρα από τις φωτογραφίες ελπίζουμε να μην το θάψει και αυτό, αλλά να το αναδείξει. Πρέπει να το βλέπουμε για  να συνειδητοποιήσουμε ότι το κάστρο μας δεν είναι Τούρκικο, δεν είναι Γενοβέζικο,  αλλά Βυζαντινό με μετατροπές από τους εκάστοτε κατακτητές.

Απέναντι από το τμήμα που γκρεμίστηκε, υπάρχουν ενσωματωμένα σε σπίτια υπολείμματα της νότιας σκάρπας που προστάτευε τα τείχη από τη θάλασσα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ