27.2.2014 11:10

Βόσκησαν τη μαστιχοκαλλιέργεια

ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Στα άκρα έχουν περιέλθει ακόμη μια φορά οι σχέσεις μεταξύ μαστιχοπαραγωγών και κτηνοτρόφων με τους πρώτους να μετρούν ζημιές από την ανεξέλεγκτη βόσκηση των κοπαδιών ακόμη και στα καμένα.

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια, οι μαστιχοπαραγωγοί  είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα προσπαθώντας να διεκδικήσουν το δίκιο τους και να προστατέψουν τις περιουσίες τους από τους κτηνοτρόφους που παρά τις συστάσεις και τα πρόστιμα εξακολουθούν να φέρονται σαν κράτος εν κράτει, ενώ η πολιτεία δήμος και περιφέρεια αδυνατούν να κάνουν το αυτονόητο ναοριοθετήσουν επιτέλους τα βοσκοτόπια και να κρατήσουν τους κτηνοτρόφους μέσα σε αυτά.

Καταστροφή

Τελευταίο κρούσμα της ασυδοσίας ορισμένων ήταν προχθές στην περιοχή Μαρμαρωτά Πυργίου όπου κοπάδι κατέστρεψε ολοσχερώς ανασχινωμένο, μετά την πυρκαγιά, αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας Α.Δ. Τα «ζωντανά», όπως φαίνεται κι από το φωτογραφικό υλικό που αναρτήθηκε στο mastixi.blogspot.gr μπήκαν στο χωράφι και από την καλιέργεια δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Οι μαστιχοπαραγωγοί νιώθουν απροστάτευτοι και με αγανάκτηση πλέον προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους αφού κάποιοι από τους κτηνοτρόφους δεν λένε να τηρήσουν στο ελάχιστο κάποιες από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στις κοινές τους συναντήσεις και συσκέψεις για το θέμα.

Στο Συμβούλιο

Το θέμα συζητήθηκε στο προχθεσινό διοικητικό σύμβούλιο της Ε.Μ.Χ. όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί επιτακτικά από τους αρμόδιους η οριοθέτηση των βοσκοτόπων. «Καταστράφηκαν περίπου 60 δεντράκια αυτή τη φορά και δεν είναι η μοναδική καταστροφή που σημειώνεται. Είναι επιτακτική η ανάγκη να οριοθετηθούν τα βοσκοτόπια και αυτό είναι που ζητάμε» σημειώνει μαστιχοπαραγωγός στον ‘π’.

Οι δυσκολίες

Υπάρχει έλεγχος, σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Στεφάνου προσθέτοντας ότι για το προχθεσινό επεισόδιο ακόμη δεν έχει κατατεθεί επίσημη καταγγελία. « Έχουμε επιβάλει και πρόστιμα και κυρώσεις ενώ κάποιοι από τους κτηνοτρόφους που συστηματικά έχουν παραβατική συμπεριφορά κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις και να πρέπει να επιστρέψουν χρήματα πίσω στην Ε.Ε. Είναι σύνθετο το πρόβλημα. Πρέπει να απελευθερωθούν κι άλλες περιοχές από το Δασαρχείο. Τα καμένα πριν από 10 χρόνια, τώρα πλέον πρέπει να δοθούν για βόσκηση, έτσι ώστε να υπάρχουν οι εκτάσεις που θα φιλοξενούν τους κτηνοτρόφους και τα κοπάδια τους και να μη σημειώνονται όλα αυτά τα κρούσματα και οι καταστροφές».

Πέρα από αυτάόμως χρειάζεται μια συνολικότερη πολιτική για την κτηνοτροφία πιυ θέλουμε κι αυτό σε επίπεδο πολιτείας παρά τις όποιες εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια φαίνεται ότι... απουσιάζει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ