18.2.2016 16:15

Βλέπουν, δεν ενοικιάζουν

ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Μόνο η μείωση της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα των κτηματικών συναλλαγών, αγορών, πωλήσεων, ενοικιάσεων θα αναζωογονήσει την κατακρημνισμένη τοπική  αγορά.

Η τραγικότητα της κατάστασης πιστοποιείται και από το κλείσιμο αρκετών Κτηματομεσιτικών Γραφείων. «Πολλά έκλεισαν και αρκετά υπολειτουργούν, υπήρχαν  δώδεκα, έχουν μείνει οκτώ και από αυτά μόνο τα  τέσσερα  λειτουργούν κανονικά», δηλώνει με φανερή  ανησυχία για το μέλλον του επαγγέλματος ο Κτηματομεσίτης Διαμαντής Σκουλούδης.

«Τέτοια κρίση είχαμε να δούμε από το 1974 την περίοδο της επιστράτευσης, όπως μου λέει ο πατέρας μου», προσθέτει η  Κωνσταντίνα Ψώρα,  επαγγελματική διάδοχος του συνταξιούχου πλέον Ιάκωβου.

Φορολόγηση ακινήτων

Η επιδείνωση της κρίσης αποδίδεται κυρίως στην σκληρή φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και σε αυτόν τον τομέα. «Η φορολόγηση των ακινήτων έχει επιλεγεί ως εύκολη λύση για έσοδα. Όσο αυξάνεται  -και δυστυχώς σύντομα  θα αυξηθεί κι’ άλλο -  θα μειώνεται η επενδυτική κίνηση», τονίζει ο Δημόκριτος Δαμαλάς.

Οι κτηματομεσίτες υποστηρίζουν ότι οι τιμές των αγοροπωλησιών έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά οι ενδιαφερόμενοι διαπιστώνουν ότι οι τιμές των ενοικιάσεων διαμερισμάτων, γραφείων και καταστημάτων  παραμένουν σταθερά υψηλές.

Υπάρχει εξήγηση, λένε και οι τρείς.

Η κατηγορία της ενοικίασης διαμερισμάτων κινείται καλύτερα λόγω της παρουσίας κυρίως των φοιτητών. Η ενοικίαση γραφείων και καταστημάτων προσελκύει  κάποιους ενδιαφερόμενους που ελπίζουν ότι θα βγάζουν μεροκάματο, αλλά διαψεύδονται γρήγορα. Αδιάψευστος μάρτυρας τα πολλά και διαρκώς αυξανόμενα ξενοίκιαστα καταστήματα.

«Λίγο περισσότερο κινούνται οι ενοικιάσεις  φοιτητικών διαμερισμάτων», σημειώνει η Κ. Ψώρα.  «Μόνο η πρώτη κατοικία προσελκύει ακόμη κάποιο μειωμένο ενδιαφέρον, αυτών που θέλουν να απαγκιστρωθούν από το ενοίκιο», συμπληρώνει ο Δ. Δαμαλάς.

«Κάποιοι λίγοι αγοράζουν διπλανά αγροτεμάχια και οικόπεδα που τους ενδιαφέρουν», επισημαίνει ο Δ. Σκουλούδης.

«Η κρίση έχει επεκταθεί και στην Ευρώπη, έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι ξένοι που αγόραζαν σπίτια. Κάτι κινείται λίγο  περισσότερο  σε συγκεκριμένες περιοχές, στον Καταρράκτη, στο Λιλικά, στα Πατρικά, στην Καλαμωτή, στη Βέσσα», προσθέτει.

Επιφυλακτικοί

Ο κόσμος είναι συγκρατημένος γιατί έχει χάσει σημαντικό μέρος από την αγοραστική του δύναμη. Δύσκολα αποφασίζει να αγοράσει, αυτοί που πουλάνε έχουν μειώσει αισθητά τις τιμές των ακινήτων τους, ενώ αυτοί που έχουν τη δύναμη να διαθέσουν χρήμα στην αγορά ακολουθούν επιφυλακτική τακτική.

«Περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές για να αγοράσουν φτηνά και να πουλήσουν ακριβότερα αργότερα, όταν ανακάμψει ίσως η οικονομία μας. Οι τιμές θα χαμηλώσουν κι’ άλλο αναγκαστικά, αλλά η ανάκαμψη θα αργήσει πολύ», εξηγεί ο Δ. Σκουλούδης.  Σημαντικό ρόλο παίζει και η πολύ κακή ψυχολογία της αγοράς. Δεν υπάρχει αισιοδοξία, οι πτωχεύσεις πολλαπλασιάζονται και οι περισσότεροι πλειστηριασμοί μπλοκάρουν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μόνη λύση για επανεκκίνηση της Κτηματομεσιτικής αγοράς είναι η μείωση της φορολογίας με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα του αντικειμένου.

«Αν δεν είχε επιβληθεί  ο ΕΝΦΙΑ, παρά τις δυσκολίες   ο κόσμος θα επένδυε. Τώρα απέχει γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτεθεί», συμπληρώνει ο Δ. Δαμαλάς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ