16.4.2014 11:07

Βίοι παράλληλοι, πράξεις αντίθετες

Κατάνυξη στον Επιτάφιο της Κυδιάντας, πόλεμος στην Ανάσταση της Λαγκάδας

ΚΥΔΙΑΝΤΑ
Έκφραση σεβασμού και μνήμης

Δεν είναι κομμουνιστές που αναβιώνουν κομματικά ένα έθιμο, όπως τους κατηγορούν πολλοί ιερείς, δεν ρίχνουν δυναμίτες και μπομπάκια, αλλά τιμούν τον Επιτάφιο και τη μνήμη των προγόνων τους με κατάνυξη, σεβασμό και συγκίνηση. Oι Λαγκαδούσοι ετοιμάζονται και πάλι όπως κάθε χρόνο το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής να ψάλλουν το Μοιρολόι της Παναγιάς και να περιφέρουν τον απλό, λιτό αλλά ιερό επιτάφιο «στη Μάνα Γη της Κυδιάντας», στη χωριοκλησσιά του Άγιου Γιάννη, απέναντι από το ερειπωμένο σχολειό των γονιών τους.

«Για ιδεολογικούς λόγους οι κομουνιστές δεν έχουν έλθει ποτέ, το λένε αυτοί που δεν ξέρουν, ή θέλουν να μειώσουν την προσπάθεια μας», δηλώνει η ψυχή και οργανωτής της σύγχρονης εκδήλωσης Μιχάλης Καρυάμης. Υπάρχουν βέβαια και ιερείς που γνωρίζουν και ευλογούν νοερά την εκδήλωση, που διαφέρει από όλους τους άλλους Επιτάφιους. Πρώτον ψάλλει μόνο το εκκλησίασμα, δεύτερον ο Επιτάφιος περιφέρεται τρείς φορές γύρω από την εκκλησία στη μνήμη των προγόνων, των σημερινών εν ζωή Κυδιαντούσων και για τους επίγονους που μυούνται ήδη ή θα μυηθούν στη διαδικασία. Τρίτη και μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι όλα γίνονται με απόλυτη ησυχία, σε πλήρη κατανυκτική ατμόσφαιρα.

«Δεν ρίχνουμε ούτε ένα μπομπάκι, είναι ημέρα μνήμης νεκρού και νεκρών, δεν είναι γλέντι. Ανεβαίνουμε για να τιμήσουμε το Θεάνθρωπο που θυσιάστηκε για εμάς και ανθρώπους, τους προγόνους μας. Στη συνέχεια τιμάμε το σήμερα κατεβαίνοντας όλοι μαζί για την Αποκαθήλωση στον Άγιο Γιάννη της Λαγκάδας, με την ίδια τάξη, την ίδια ησυχία, τον ίδιο σεβασμό», προσθέτει.

ΛΑΓΚΑΔΑ
Να τηρηθεί το έθιμο με λογική, ζητά ο παπά Πύρρος

Εντελώς διαφορετική η εικόνα της Ανάστασης στη Λαγκάδα. Πολεμική ατμόσφαιρα. Πέρσι, πολλοί περίοικοι έκαναν παράσταση στον εισαγγελέα και ζήτησαν να προστατευθούν τα σπίτια τους από την πολιτεία και τη δικαιοσύνη, όπως γίνεται στο ρουκετοπόλεμο του Βροντάδου, για να σωθούν από τις καταστροφές που προκαλούνται. Νέοι, αλλά και ωριμότερες ηλικίες, τηρώντας το έθιμο με το δικό τους σκεπτικό, με τις ρουκέτες, τα μπομπάκια και τις φυτιλάτες που χρησιμοποιούν προκαλούν σημαντικές φθορές στην εκκλησία, τον αύλειο χώρο και τα γειτονικά σπίτια με τις ρουκέτες, τα μπομπάκια και τους δυναμίτες που χρησιμοποιούν, γι’ αυτό και οι αντιδράσεις είναι ανάλογα έντονες.

Αγανακτισμένος

Ο παπά Δημήτρης Πύρρος είναι αγανακτισμένος και παρακαλεί φέτος να τηρήσουν το έθιμο με σεβασμό στην εκκλησία, το εκκλησίασμα και τους συχωριανούς τους.

«Τους παρακαλώ να μην προκαλέσουν φθορές, να ρίξουν τα μπομπάκια σε χώρο μακριά από την εκκλησία και τα σπίτια. Να τηρηθεί το έθιμο, αλλά με μέτρο. Αυτό που κάνουν είναι ασέβεια, καταστροφή, βεβήλωση στην εκκλησία και στα σπίτια των ανθρώπων. Δεν είναι έθιμο, τα παιδιά όμως λένε ότι το έχουν παραλάβει και τηρείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Δεν είναι έθιμο να καταστρέφουν εκκλησία και περιουσίες του κόσμου». Εκτός αυτού, είναι κρίμα να πάνε χαμένα τα 20.000 ευρώ που διατέθηκαν για επισκευές στην εκκλησία.

Εκδίωξη

Επισημαίνει όμως ότι δεν στέκεται τόσο στην υλική καταστροφή, όσο στην εκδίωξη του κόσμου, που δεν πηγαίνει την Ανάσταση στην εκκλησία για να αποφύγει τα προβλήματα που δημιουργούνται και να προστατευθεί από πιθανό τραυματισμό.

«Φτάσαμε στο σημείο ο κόσμος να μην μπορεί να μπει στην εκκλησία γιατί οι ταμπουρωμένοι στην αυλή ρίχνουν στα πόδια τους φυτιλάτες, για να γελάσουν, αλλά αυτό δεν είναι παιχνίδι», λέει, φέρνοντας ως παράδειγμα για μίμηση αυτό που γίνεται με σεβασμό στην Κυδιάντα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ