17.1.2013 15:34

BINTEO: "Αιμορραγεί το σύστημα υγείας"

• ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΕΡΓΗΣΑΝ ΚΡΟΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, εξέφρασαν την αγωνία τους για τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, με κίνδυνο κατάρρευσης.

Τα αιτήματα των γιατρών

1. Άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου με έκδοση των προβλεπόμενων ΦΕΚ.

2. Άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών των ταμείων, παλαιών και νέων.

3. Σύναψη ενιαίας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας κατά πράξη και περίπτωση του ΕΟΠΥΥ  με τους γιατρούς μέσω ΠΙΣ με επαναφορά της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης στο ύψος των 20 ευρώ. Δεν είναι λογικό η ιατρική επίσκεψη να αποτιμάται στα 6,5 ευρώ καθαρά και μάλιστα να πληρώνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών. 

4. Αναδιάρθρωση και αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ καθώς από τα 6 Δις ευρώ μόνο το 1,8 % δίδεται για ιατρικές επισκέψεις, 4,3% για εργαστηριακές εξετάσεις ,και το 64% πάει σε φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός πρωτοφανές και μοναδικό !

5.  Θέσπιση αυστηρών μηχανισμών ελέγχου, καθώς αυτό είναι απολύτως εφικτό με τα ηλεκτρονικά συστήματα και την ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς.

6.  Ενιαίο, εύχρηστο και λειτουργικό σύστημα συνταγογράφησης. Κατάργηση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας.

7.  Σεβασμό και αναγνώριση από πλευράς υπουργείου υγείας του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του ιατρού.

8. Σεβασμό και αποκατάσταση των παροχών των ΑΜΕΑ.

Τα παραπάνω είναι ΑΜΕΣΑ υλοποιήσιμα. Αν το υπουργείο υγείας συνεχίσει να κωφεύει, τότε σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει τον μοναδικό οργανισμό παροχή υπηρεσιών υγείας του κόσμου χωρίς γιατρούς ! Ο Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει τους λόγους που δεν έχει τον γιατρό του και ποιοι συγκεκριμένα έχουν την ευθύνη γι’ αυτό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ