21.1.2016 15:25

Βγάζει αυθαίρετο το μισό παραλιακό Βροντάδο!

-ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟ «ΠΕΤΡΟΚΑΡΑΒΟ» ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΩ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΙ»

Οριστικό Πρωτόκολλο κατεδάφισης των εγκαταστάσεων στην παραλία Γούβι (Πετροκάραβο) του Βροντάδου εξέδωσε το Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Χίου αλλά η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι  δημότες  ότι  θα συνεχίσουν  να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τη  χρήση του χώρου και την ποιότητα ζωής που τους προσφέρει, με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για να το προστατέψει από τον αφανισμό.

Ολα ωστόσο ξεκινούν χρόνια πίσω, όταν με την καθοδήγηση συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος οι Δημοτικές Αρχές Βροντάδου του Αρ. Ζαννίκου και στη συνέχεια του Μ. Μεννή, προκαλούν παρεμβάσεις στον αιγιαλό με συγκεκριμένα έργα.

Ένα από αυτά, το λιμανάκι στο Πετροκάραβο, δίνει μια νέα αισθητική στην περιοχή του Βελονά και ο χώρος στη συνέχεια χρησιμοποιείται ευρέως από δημότες και αλιείς. Ψιά όμως γράμματα 30 χρόνια μετά για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου που αποφασίζει την κατεδάφιση των έργων και την αποκατάσταση της περιοχής, για λόγους γραφειοκρατικούς τους οποίους ενστερνίζονται και οι υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας Χίου, προωθώντας τις σχετικές αποφάσεις.

Δημόσιο κατά δημοσίου!

Ο Αρ. Ζαννίκος εμφανίζεται με δηλώσεις του έξαλλος με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έργα 30ετίας,  25ετίας και 20ετίας με αποδεδειγμένα κοινωφελή και κοινόχρηστο χαρακτήρα,  τα οποία έχουν αποδεχθεί πλήρως και έχουν αγκαλιάσει ένθερμα  όλοι, η πολιτεία θα τα καταστρέψει για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους».

Υπενθυμίζει ότι τα έργα που έγιναν επί θητείας Μάρκου Μεννή και της δικής του,  βασίζονται σε νόμιμο εκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα, σε κρατικές και άλλες χρηματοδοτήσεις και σε εγκρίσεις των αποφάσεων των τότε Δημοτικών Συμβουλίων.

«Καμία κρατική, περιφερειακή ή τοπική αρχή δεν έθεσε τότε θέμα σύννομης εκτέλεσης των έργων, εκπλήσσομαι που γίνεται σήμερα. Ελπίζω ότι η Δημοτική Αρχή με τη συνεργασία των κοινοβουλευτικών  εκπροσώπων θα αντιμετωπίσει μια ακόμη εκδήλωση γραφειοκρατικής αντιμετώπισης μιας υπόθεσης  που δεν αφορά ιδιώτη, αλλά το δημόσιο και δημοτικό συμφέρον», υποστηρίζει στον «π».

«Κληρονομήσαμε παράνομα μπαζώματα»

 Το έργο  θα νομιμοποιηθεί και η εκκρεμότητα θα πάψει να ταλαιπωρεί τις υπηρεσίες που  πληρώνουν τις συνέπειες των   παραλείψεων και των προβλημάτων  των  παράνομων μπαζωμάτων και  κατασκευών που κληρονόμησαν από τους πρώην δήμους, αναφέρει με δηλώσεις του στον «π» ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης,, προφανώς διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις καθώς δεν είναι δυνατόν τα Δημοτικά Συμβούλια του Βορντάδου επί 8 έτη να ελάμβαναν παράνομες αποφάσεις για παρεμβάσεις στον αιγιαλό.  

«Μας έχουν καλέσει να απαντήσουμε αν θα τις γκρεμίσουμε εμείς ή αν θα αναθέσουν το έργο σε εργολάβο. Τους απαντάμε ότι δεν θα πληρώσει κανείς, γιατί ολοκληρώνουμε τη διαδικασία απόκτησης της άδειας» αναφέρει σχετικά.

Η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει  ότι  είναι μέσα στο νόμιμο  χρονοδιάγραμμα επειδή έχει καταθέσει εμπρόθεσμα  την αίτηση αδειοδότησης το 2005 και η προθεσμία υποβολής έληξε το 2013, θα προλάβει να προετοιμάσει το έδαφος. «Έχουμε αποκτήσει τις περισσότερες εγκρίσεις, η υπόθεση έχει τελεσιδικίσει εις βάρος μας, αλλά ο νόμος μας επιτρέπει να την συνεχίσουμε. Σε έξι μήνες ή το πολύ σε ένα χρόνο θα έχουμε αποκτήσει την άδεια», προσθέτει.

«Δεν θα προλάβουν» αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Ο προϊστάμενος του Γραφείου  Δημόσιας Περιουσίας Χίου Παντελής Κριτής υποστηρίζει ότι η υπηρεσία  ολοκλήρωσε τυπικά όπως όφειλε τη διαδικασία και προώθησε την υπόθεση στην  Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Αυτή έχει καταρτίσει  και εκτελεί τα Πρωτόκολλα Κατεδαφίσεων  στις Περιφέρειες του Αιγαίου.  Η νέα  ανακοπή της εκτέλεσης είναι αποκλειστικά δικό της αντικείμενο», υπογραμμίζει.

Τυπικά, ο δήμος πρέπει να κατεδαφίσει τις προσθήκες σε ένα μήν, σύμφωνα με την υπεύθυνη Μηχανικό της  Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας  Αιγαίου Άννα Δημητρουλοπούλου.  Η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση διατηρεί κάποιες αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα που  ορίζει ο Στρ. Γδύσης επειδή θεωρεί ότι είναι  δύσκολο να εξασφαλιστούν  οι άδειες, τις οποίες προσπαθούν να αποκτήσουν  έντεκα χρόνια, χωρίς αντίκρισμα.

Σειρά κατεδάφισης για Αφανή Ναύτη και Κατσουνάκι!

Το τοπικό  Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας  έχει ζητήσει επίσης  να του παραδοθούν οι άδειες  χρήσης αιγιαλού για τα έργα που έχουν γίνει στην  πλατεία του Αφανή Ναύτη στο Βελονά και στο Κατσουνάκι, στη Μούτσαινα, για να ολοκληρώσει τον έλεγχο νομιμότητας τους. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι περιπτώσεις ταυτίζονται και άρα ότι συμβαίνει με το Γούβι, παρασύρει και τις άλλες παρεμβάσεις στον παραλιακό του Βροντάδου.

 «Η διαδικασία βρίσκεται στο επίπεδο της διερεύνησης, οι περισσότερες εγκρίσεις έχουν αποκτηθεί  και οι άδειες χρήσης θα εκδοθούν σύντομα», αναφέρει εκ νέου ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης, ωστόσο η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει με μια στωικότητα το θέμα, αφήνοντας όλα τα περιθώρια ανοικτά. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ