24.8.2016 16:25

Βεγγέρα στις κατοικίες Μπουρνιά

ΤΗΡΗΣΑΝ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Για 15η χρονιά οι κάτοικοι της οδού Εσπερίδων στις Εργατικές Κατοικίες Μπουρνιά κοντά στις φυλακές τήρησαν την παράδοση και  πραγματοποίησαν τη μοναδική στη Χίο δημόσια  γειτονική βεγγέρα με το  γλέντι που οργανώνουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, για να διασκεδάσουν αναβιώνοντας τα παλιά έθιμα τιμώντας το παρόν, τους παρόντες και να αποχαιρετήσουν τους καλοκαιρινούς επισκέπτες που φεύγουν μετά το Δεκαπενταύγουστο. Τότε που οι κυράδες έφτιαχναν  τα μεζεδάκια,  καλούδια τους και τράταραν τη γειτονιά και τους περαστικούς με όλα τα καλά της ψυχής και της τέχνης τους.

Φέτος ήταν περισσότεροι  και το γλέντι καλύτερο από κάθε άλλη φορά, και γλέντησαν με την ψυχή τους γιατί υπήρχε και μαέστρος μουσικός, που με το αρμόνιο, το τραγούδι, το  ταλέντο και την ψυχή του διασκέδασε μελωδικά με έντεχνα, λαϊκά, νησιώτικα και δημοτικά τραγούδια και σκοπούς ακόμη και τους πιο δύσκολους  θαμώνες. Ήταν ο Νάσος Ποριώτης, Χιώτης γέννημα θρέμμα της περιοχής που ζει μόνιμα οικογενειακά στη Σάμο. Μας επισκέφθηκαν με την κόρη και το εγγονάκι του και μας ομόρφυναν τη ζωή.                                                                          Όλοι γεύτηκαν τις απαράμιλλες λιχουδιές, χόρεψαν και τραγούδησαν μέχρι πρωίας. Έκαναν μέχρι και… ντους με μπύρα και σαμπάνια, στα πλαίσια του εθίμου που επιτάσσει  παραδοσιακά καθιερωμένα… μπουγελώματα.

Με το χαμόγελο στα χείλη τα ξημερώματα αποχαιρέτησαν όσους επρόκειτο να αναχωρήσουν, ευχήθηκαν και του χρόνου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι του 2017, με την ευχή και είναι και πάλι εδώ ο μαέστρος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ