12.7.2016 13:10

Βάζει ρότα για Χίο το «Liberty Hellas»;

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΩΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2017

Πόθος δεκαετιών των ανθρώπων της θάλασσας και κυρίως των ναυτικών που ένωσαν τις τύχες τους με αυτήν μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ένα από τα ηρωικά πλοία του πολέμου, τα EC2-S-C1 ή πιο γνωστά ως «Liberty Ships» (πλοία της ελευθερίας),  να απομαχηθεί στην Ελλάδα και να καταστεί η διαχρονική μνήμη της αναγεννημένης ελληνικής ναυτιλίας.

Χάρη στα συγκεκριμένα πλοία κατάφερε η χιώτικη και όχι μόνο, εμπορική ναυτιλία να ανασυγκροτηθεί και η παραδοσιακή ναυτιλιακή της δύναμη κυριολεκτικά να αναστηθεί από τη θεομηνία και τα δεινά του πολέμου στον οποίο είχε γίνει βορά σχεδόν ολόκληρος ο ελληνικός εμπορικός στόλος.

Το τελευταίο «πλοίο της ελευθερίας», από τα 100 που είχαν σταλεί από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα,  αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά λειτουργώντας ως πλωτό μουσείο.

Σε μία προσωπική επιστολή του προς τον  διευθυντή του Μουσείου «Liberty Hellas» καπετάν Βαγγέλη Κούζηλο, ο Σταύρος Μιχαηλίδης  ζητά το επόμενο καλοκαίρι το πλοίο να βρεθεί στη Χίο, ούτως ώστε να έχουν την ευκαιρία οι Χιώτες και όχι μόνο να απολαύσουν «το θρύλο των ωκεανών».

Όπως εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης οι λόγοι που το επιθυμεί διακαώς αυτό,  δεν είναι μόνο προσωπικοί, αλλά κυρίως γιατί θεωρεί ότι «η Χίος υπήρξε ένας από τους μεγάλους ναυτότοπους της χώρας που επάνδρωσε αυτά τα ευλογημένα πλοία και δεκάδες χιλιάδες Χιώτες εργάστηκαν σ’ αυτά», όπως υπογραμμίζει στον «π».

 Επιπρόσθετα ισχυρίζεται ότι ο ερχομός του ιστορικού αυτού πλοίου θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, με τη δίμηνη παραμονή του  στο νησί, σε περίπτωση που βρει ανταπόκριση το αίτημά του.

Να σημειωθεί ότι για το αίτημα που κατέθεσε στον κ. Κούζηλο, είναι πλήρως ενημερωμένοι ο Δήμαρχος του νησιού Μ. Βουρνούς καθώς και όλοι οι θεσμικοί φορείς. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ