13.5.2015 13:18

Βάζει πλάτη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓ. ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Στο Τμήμα Θαλασσίων Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, έχει αναθέσει η δημοτική αρχή  την κατάρτιση και υποβολή  πρότασης στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) για την κατασκευή των έργων  προστασίας από τη διάβρωση των ακτών της Αγ. Ερμιόνης και του Καταρράκτη.                                                                                 

Αν εγκριθεί η πρόταση που  υποβλήθηκε μαζί με άλλους  επτά δήμους του Αιγαίου ,το πανεπιστήμιο θα αναλάβει την υλοποίηση του πρώτου μέρους της συνολικής μελέτης, με αντικείμενο να εντοπίσει τις αιτίες που προκαλούν τις διαβρώσεις  και ζητούμενο  να προτείνει μεθόδους  επίλυσης του προβλήματος .                                                                         

Η  κατάρτιση της  βασικής μελέτης  κοστίζει περίπου 450 με  500.000 ευρώ. Η λύση της  συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο επιλέχθηκε για να εξασφαλιστούν τα χρήματα της  της μελέτης και να ενισχυθούν οι ελπίδες κατασκευής των έργων.

Χρονοβόρες διαδικασίες «Στη συνέχεια ο δήμος Χίου θα πρέπει να αναθέσει την κατάρτιση της  βασικής μελέτης που θα προταθεί για την έγκριση των εργασιών που θα επιλεγούν», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος προϊστάμενος της  Τεχνικής Υπηρεσίας Στρατής Γδύσης.           

«Αυτές οι διαδικασίες καθυστερούν πολύ γιατί  είναι επιθαλάσσια έργα. Όταν φτάσουμε σε αυτή την ετοιμότητα, η μελέτη θα θεωρείται ώριμη και θα μπορεί να υποβληθεί ως πρόταση για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ», συμπληρώνει.«Τα αντιδιαβρωτικά έργα είναι πολύ μεγάλα, δύσκολα και χρονοβόρα. Στις προθέσεις μας  ήταν να προσπαθήσουμε να εντάξουμε  και τις άλλες περιοχές της Χίου που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, όπως η Κώμη, τα Γρίδια, τα Καρδάμυλα κ.λ.π,αλλά δεν έγινε δυνατόν επειδή το Πανεπιστήμιο έχει  να εντάξει και άλλες περιοχές νησιών του Αιγαίου. Θα προσπαθήσουμε να ενταχθούμε και σε άλλα σχετικά προγράμματα, για να λύσουμε συνολικά τα προβλήματα».  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ