14.9.2021 15:11

Βαρύ το τίμημα για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους

Κ. Λίνας: «Δυσβάστακτο το οικονομικό βάρος»

Σε μια νέα πραγματικότητα αναγκάζονται να προσαρμοστούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που έχουν εμβολιαστεί οφείλουν να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ σε περίπτωση νόσησης να επιδείξουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό νόσησης. Αντίθετα στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί οφείλει να πραγματοποιεί δυο rapid test την εβδομάδα.

Αναφερόμενος στις τιμές των rapid test και των τεστ PCR από διαγνωστικά κέντρα, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κ. Λίνας διευκρίνισε ότι τα rapid test δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ συν Φ.Π.Α. και τα μοριακά τεστ PCR δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ.

Οι κατ' οίκον διαγνωστικοί έλεγχοι ωστόσο εξαιρούνται καθώς ο εκάστοτε ιατρός έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την τιμή.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι δειγματοληπτικών ελέγχων οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο για το κοινό ή στην ιστοσελίδα τους τον τιμοκατάλογο όπου θα αναγράφονται όλες οι τιμές. Σε περίπτωση που δεν αναρτηθούν τότε προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Έτσι, ο κ. Λίνας κάλεσε τους εργαζόμενους να καταγγείλουν περιπτώσεις όπου δεν τηρείται η προβλεπόμενη νομοθεσία.

Σχετικά με τον έλεγχο κατά την είσοδο στο εσωτερικό των καταστημάτων ο κ. Λίνας κάλεσε τα συνδικαλιστικά όργανα να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την εφαρμογή του νέου μέτρου καθώς αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τη διαδικασία.

«Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον πελάτη, ο οποίος εισέρχεται στο εσωτερικό του καταστήματος. Υπεύθυνος είναι ο εργοδότης» δήλωσε συγκεκριμένα.

Αρκετοί είναι επίσης σύμφωνα με τον κ. Λίνα και οι εργαζόμενοι που ζουν με τον φόβο της απόλυσης καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί:

«Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων όπως στα σούπερ μάρκετ, στην εστίαση και στο χώρο των ξενοδοχείων που φοβούνται να εμβολιαστούν».

Τέλος κάλεσε όσους εργαζόμενους διστάζουν να εμβολιαστούν να ενημερωθούν από ιατρούς προκειμένου με τη σειρά τους να αναθεωρήσουν και να εμβολιαστούν.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ