24.2.2015 13:13

Βαρελόσκυλα και στη Χίο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΙΟΥ

Τις πραγματικά άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες στεγάζονται δεκάδες σκυλιά στη Χίο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Φιλοζωικός Σύλλογος του νησιού σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα βρίσκεται σε εικόνες εντός κι εκτός πόλης.

 «Διαβάζουμε για τα «βαρελόσκυλα» στο διαδίκτυο. Για τα άθλια καταλύματα τους, εάν υπάρχουν, τα οποία συνήθως είναι σκουριασμένα βαρέλια ή τρύπια κασόνια που μπάζουν από παντού. Για τον τρόπο που είναι δεμένα σε μισό μέτρο αλυσίδα που δεν τους φτάνει ούτε στο υποτυπώδες σπιτάκι να μπουν αλλά ούτε καν να καθίσουν. Για τους κεσέδες με το βρώμικο νερό· το Χειμώνα που βρέχει γιατί το Καλοκαίρι απλώς δεν έχουν νερό. Για την ανύπαρκτη τροφή εκτός ίσως από κάποια ξεροκόμματα ψωμί. Για τα κόπρανα και τη βρωμιά μέσα στην οποία οι ιδιοκτήτες τους τα αναγκάζουν να ζουν. Για τη μόνιμη αλυσόδεση και ακινησία που καταδικάστηκαν εσαεί. Για τους αγώνες που κάνουν φιλόζωοι σε άλλα μέρη ώστε να εκλείψει αυτή η βαρβαρότητα από την Ελλάδα.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς για να δει τα «βαρελόσκυλα» της Χίου. Υπάρχουν και μάλιστα μέσα στην πόλη και στα προάστιά της. Στον Άγιο Ιάκωβο, στη Σαρακίνα, στους Τρεις Μύλους, στη Φάρκαινα, στις Φυλακές, στον Κάμπο. Και μην εφησυχάζετε τη συνείδηση σας λέγοντας πως «σκυλιά είναι, δεν καταλαβαίνουν»: αισθάνονται και υποφέρουν από την αθλιότητα που υφίστανται.

Η απόκτηση ενός σκύλου έχει υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι. Το σκυλί πρέπει να μένει μέσα στο σπίτι και όχι σε βεράντες, αυλές, δημόσιους ή καταπατημένους χώρους. Πρέπει να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες και να βρίσκεται σε καθαρό μέρος. Πρέπει να έχει καθαρό νερό και τροφή ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να βγαίνει καθημερινά περίπατο και να ασκείται. Πρέπει να του παρέχεται ιατρική παρακολούθηση. Πρέπει ο ιδιοκτήτης να μαζεύει τα κόπρανα του σκύλου του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Μην διστάσετε να καταγγείλετε τα περιστατικά παθητικής κακοποίησης ζώων που βλέπετε γύρω σας. Είναι άδικο να υποφέρουν ανυπεράσπιστα ζώα εξαιτίας τις αδιαφορίας του ιδιοκτήτη τους. Μην διστάσετε να διαμαρτυρηθείτε την επόμενη φορά που ένας ανεύθυνος συμπολίτης μας δεν θα μαζέψει τις ακαθαρσίες του σκύλου του. Φιλοζωία σημαίνει αγάπη για τα ζώα και σεβασμό στην προσωπικότητα τους. Όχι αγάπη προς τον εαυτό μας, μόδα ή κοινωνική επίδειξη.

Το πρόστιμο για τους ιδιοκτήτες που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους είναι 100 ευρώ. Για την παθητική κακοποίηση μπορεί να φτάσει τις 30.000 ευρώ, και να ανέβει, και να ανέβει…», αναφέρει αναλυτικά ο Φιλοζωικός.   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ