27.6.2013 13:23

ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ (ΦΩΤΟ)

• ΣΠΕΥΔΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ – ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Σοκ στους διερχόμενους οδηγούς από την επαρχιακή οδό Χίου – Βολισσού προκαλεί ο βιασμός της φύσης, πληρωμένος μάλιστα με δημόσιο χρήμα. Η πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας, στα πλαίσια επεμβάσεων για το οδικό δίκτυο της βόρειας Χίου, να καθαριστούν τα ρείθρα από τα πεύκα που έχουν φυτρώσει με φυσική αναδάσωση και σύντομα θα περιόριζαν την ορατότητα του οδικού δικτύου, έτυχε της αρχικής έγκρισης του Δασαρχείου. Η εκτέλεση όμως προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, ήδη ευαισθητοποιημένο από την προ 10 μηνών καταστροφική πυρκαγιά. Η Περιφέρεια ανέθεσε το έργο σε εργολάβο, ο οποίος έκρινε σκόπιμο με μηχάνημα – καταστροφέα να καταστρέψει κυριολεκτικά τα μικρά πεύκα και να σπείρει μια εικόνα αποτροπιασμού για την αισθητική του σε όλο το δρόμο από τα Ρετσινάδικα μέχρι την Κατάβαση.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Μ. Κράκαρη, στο συμφωνητικό ανάθεσης του έργου δεν περιλαμβάνονταν η χρήση του «καταστροφέα». «Καλέσαμε τον ανάδοχο και του ζητήσαμε να επανορθώσει με τη χρήση πριονιών», εξηγεί στον «π».

«Από την πλευρά μας δώσαμε άδεια υλοτόμησης αποκλειστικά για τον καθαρισμό των ρείθρων», συμπληρώνει ο δασάρχης, Κ. Μπέλλας, επίσης ενοχλημένος από την αισθητική του αποτελέσματος. «Μας καλύπτει η πρόθεση αποκατάστασης, όπως εγγυάται η Περιφερειακή Ενότητα», συμπληρώνει.

Τέρμα τα παιχνίδια

Ο αποτροπιασμός που προκαλείται σε όποιον αντικρίσει το θέαμα είναι όμως δυσανάλογος των κινήσεων αποκατάστασης. Η κοινή γνώμη απαιτεί ο ανάδοχος να κηρυχθεί έκπτωτος για παραδειγματισμό του ιδίου και συναδέλφων του, καθώς, αν η αισθητική του δημιούργησε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, θα χτυπήσει ξανά σε επόμενο δημόσιο έργο που θα αναλάβει. Τόσο ο συγκεκριμένος, όσο και οι συνάδελφοι του ήρθε ο καιρός να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν, στο όνομα των υποτιμημένων προϋπολογισμών των δημοσίων έργων, να ασχημονούν σε δημόσιους χώρους. Οφείλουν να σέβονται τη φύση και τη σκοπιμότητα κάθε εργολαβίας και, αν δεν είναι σε θέση να το πράξουν, οι αρχές με αυστηρότητα οφείλουν να το επιβάλλουν.

Όπως και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας θα πρέπει να αξιολογούν ορθά. Δεν είναι δυνατόν ο κύκλος της Αμανής να έχει μετατραπεί σε μονό ρεύμα κυκλοφορίας από την επέκταση θαμνωδών δέντρων και εκείνες να ιεραρχούν ως σημαντικότερη την αποψίλωση των ρείθρων από Αίπος ως Βολισσό. Αν δεν ξέρουν το νησί και τις ανάγκες του να μετακινηθούν από τις θέσεις τους. Τέρμα πια τα παιχνίδια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ