30.8.2012 19:17

Αυξημένη η εισροή μεταναστών από το Ανατολικό Αιγαίου

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

 
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συγκάλεσε σήμερα το πρωί ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Στη σύσκεψη, την οποία συντόνισε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Δημήτρης Μπαντιάς, συμμετείχαν ανώτατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και της ΕΥΠ.
 
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της αύξησης των εισερχόμενων ροών παράνομων αλλοδαπών, κυρίως από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας.
 
Η όξυνση της εμφυλιοπολεμικής κατάστασης στη Συρία, η συγκέντρωση πολύ μεγάλου αριθμού προσφύγων Συριακής προέλευσης στην Τουρκία, αλλά και η πρόσφατη περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων σε συνδυασμό με την αναγγελία δημιουργίας κέντρων υποδοχής στην ελληνοτουρκική μεθόριο, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αύξησης  της μεταναστευτικής πίεσης προς το ανατολικό Αιγαίο.
 
Από πλευράς Λιμενικού Σώματος γνωστοποιήθηκε στους συμμετέχοντες  η εντατικοποίηση της επιτήρησης και των περιπολιών των θαλασσίων περιοχών και της ακτογραμμής και η περαιτέρω ενίσχυση των λιμενικών αρχών με πλωτά και εναέρια μέσα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.
 
Παράλληλα,  συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Ελληνική Αστυνομία. Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, θα εντατικοποιηθεί και θα συστηματοποιηθεί η επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών και θα διεξαχθούν κοινές και συντονισμένες επιχειρήσεις επιτήρησης της ΕΛ.ΑΣ.,  του Λ.Σ. και των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Ενόψει της αυξητικής τάσης του μεταναστευτικού ρεύματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τονίσθηκε ότι με επιστολές τόσο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου όσο και του Αρχηγού Λ.Σ. έχει ήδη ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο να συνεχίσει αλλά και να ενισχύσει τη διεξαγωγή των κοινών επιχειρήσεων του Frontex στην περιοχή, με διάθεση επιπρόσθετων επιχειρησιακών και χρηματοδοτικών πόρων.
 
Στη σύσκεψη, τέλος, συζητήθηκε και η αναγκαιότητα άμεσης λειτουργίας  του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου, με αρμοδιότητα το συντονισμό της συνεργασίας των εθνικά αρμόδιων υπηρεσιών επιτήρησης εξωτερικών συνόρων.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαντιάς, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους [Pool ΕΡΤ]:
 
Κ. Μουσουρούλης: «Η κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Οι Βρυξέλες και οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν αυτό. Η χώρα μας αντιμετωπίζει τη λαθρομετανάστευση ως μείζον εθνικό ζήτημα. Στα πλαίσια της διακλαδικής συνεργασίας, κάναμε σήμερα μια ευρύτατη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών, με στόχο την ενίσχυση του σχεδιασμού, του συντονισμού αλλά και τη λήψη μέτρων αποτελεσματικότερης συνεργασίας σε επίπεδο κλάδων. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Ήδη, το Λιμενικό Σώμα έχει εντατικοποιήσει την παρουσία του στα ανατολικά μας σύνορα. Υπάρχει ένας σχεδιασμός σε εξέλιξη έτσι ώστε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε την ευαίσθητη αυτή περιοχή για τη χώρα μας.»
 
Δ. Μπαντιάς: «Τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε μια αύξηση του φαινομένου εισροών λαθρομεταναστών στο ανατολικό Αιγαίο. Αυτή η τάση ανόδου μας ανησυχεί ιδιαίτερα και γι’ αυτό το λόγο συγκαλέσαμε μια σύσκεψη με όλες τις υπηρεσίες, με όλους τους φορείς, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο μόνο από το Λιμενικό Σώμα - απαιτείται η συστράτευση όλων. Το Λιμενικό Σώμα παίρνει δραστικά μέτρα από τώρα - πριν οξυνθεί το φαινόμενο ακόμα περισσότερο - και αναφέρομαι σε αύξηση περιπολιών, σε αποστολή νέων σκαφών, νέων μονάδων στα ακριτικά νησιά, ενώ σκεπτόμαστε να στείλουμε και εναέρια μέσα. Κάνουμε ανασχεδιασμό και ανακατάταξη όλων των δυνάμεων που έχουμε αυτή τη στιγμή στην περιοχή κι ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ