14.10.2015 16:55

Αυξάνονται τα κρούσματα

70 ΘΥΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΟΙ 40 ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2015

40 νέες καταγγελίες για  περιστατικά γυναικών που υπέστησαν σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία έχει δεχθεί και υποστηρίζει μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2015 το ο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Χίου.

Συνολικά στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του έχει ασχοληθεί με εβδομήντα περιστατικά. Όπως μας είχε ενημερώσει τότε  η Κοινωνιολόγος Μαρία Μονιώδη και η Κοινωνική Λειτουργός Καίτη Κυριαζή, τον πρώτο χρόνο είχαν προσφέρει τις συμβουλές τους σε τριάντα θύματα γυναίκες.

Στην αύξηση που σημειώνεται πρέπει να έχει συμβάλλει και το πρόγραμμα των ενημερωτικών επισκέψεων και ημερίδων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τελευταίες μάλιστα πραγματοποιήθηκαν στις κλινικές ΕΛΕΥΘΩ και ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΉ.

«Πολλοί δεν γνώριζαν το Κέντρο, τώρα ξέρουν τι προσφέρουμε και που μπορούν να μας βρουν. Φέτος έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα και επισκέψεις σε σχολεία», τονίζει η Μ. Μονιώδη. «Αυτή η σημαντική αύξηση αποδεικνύει ότι η δράση του κέντρου έχει γίνει γνωστή, οι γυναίκες εμπιστεύονται την προσφορά του, αλλά και ότι τα περιστατικά ή αυξάνονται ή  τα θύματα τολμούν και τα καταγγέλλουν πιο εύκολα», προσθέτει. Στη λειτουργία του έχει προστεθεί πλέον και μια ψυχολόγος, με αποτέλεσμα η προσφορά του να είναι περισσότερη και πληρέστερη.

Στοιχεία

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο είναι Ελληνίδες, απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας από 25 έως 45 ετών και στην πλειοψηφία τους έγγαμες με παιδιά. Τα στοιχεία πιστοποιούν δυστυχώς ότι στα περισσότερα περιστατικά η ενδοοικογενειακή βία  ασκείται από τον σύζυγο.

Η συμβουλευτική στήριξη προσφέρεται και από τηλεφώνου σε περίπτωση που  Αν θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η συμβουλευτική στήριξη προσφέρεται και από τηλεφώνου, χωρίς καταχώρηση στοιχείων.

Η έρευνα

Αυτή την περίοδο το κέντρο πραγματοποιεί στατιστική  έρευνα με στόχο τη διερεύνηση του φαινομένου της έμφυλης βίας. Έμφυλη αποκαλείται η βία που ασκείται σε παιδιά και γυναίκες, με βάση το φύλλο τους. Έως τώρα έχουν συμπληρωθεί 600 ερωτηματολόγια και βρίσκονται στη διαδικασία της διανομής άλλα 400.

Άξονες

Το ερωτηματολόγιο έχει τέσσερις άξονες:

Α. Γενικότερη ευαισθητοποίηση για φαινόμενα έμφυλης βίας.

Α. Συχνότερη εμφάνιση φαινομένων.

Γ. Σοβαρότερα ανά μορφή βίας.

Δ. Μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου

Από την ερμηνεία και αξιολόγηση των έως τώρα στοιχείων της έρευνας διαπιστώνουν ότι στο άξονα Α: το 100% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι υπάρχει και το 50% δηλώνει ότι γνωρίζει τουλάχιστον ένα περιστατικό.

Στον άξονα Β. το 80% θεωρεί ότι είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα και εκτεταμένη ως συχνότητα φαινομένου.

Στον άξονα Γ. το σύνολο των ερωτηθέντων  δηλώνουν ότι οι μορφές βίας είναι η σωματική, η σεξουαλική, η ψυχολογική και η οικονομική.

Η διαφορά είναι ότι οι γυναίκες θεωρούν σημαντικότερη την ψυχολογική και οι άντρες τη σωματική.

Στον άξονα Δ` οι γυναίκες δηλώνουν ως πρώτη  επιλογή αντιμετώπισης, τις δράσεις  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών. Οι άντρες κατατάσσουν πρώτη τη συνεπή εφαρμογή των νόμων.

Συμβουλή

Η κ. Μονιώδη συμβουλεύει τις γυναίκες που έχουν πέσει ή είναι θύματα βίας, οποιασδήποτε μορφής, να επικοινωνήσουν με το κέντρο στο τηλ. 2271350040, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 έως τις 16:00.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ