13.5.2013 13:37

Αυτορυθμίζεται η «ανήσυχη» αγορά

ΣΥΜΦΩΝΙΑ 16 ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Υπάρχουν έμποροι που κοιτούν το άδειο ταμείο και κλείνουν βιαστικά τον διακόπτη του ρεύματος για να επιβιώσουν. Υπάρχουν κι εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι η ταυτότητα του τουριστικού προορισμού κατακτάται μόνο με συλλογικές θυσίες.

Κανένας δεν μπορεί να κατηγορηθεί για λαθεμένους χειρισμούς.Είναι αφεντικό και ορίζει τα του εμπορικού οίκου του, στα πλαισια μιας αγοράς με όρους ελευθερίας κινήσεων για όλους.

Έτσι 16 καταστήματα, που κατά τεκμήριο απασχολούν περισσότερο προσωπικό, πήραν απόφαση σε συνάντηση των ιδιοκτητών τους, να ικανοποιήσουν το διαρκές αίτημα των τουριστικών παραγόντων και των εξ’ ανατολών κυρίως επισκεπτών του νησιού και από την 1η Ιουνίου ως

της 31 Αυγούστου, παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας του Σαββάτου από τις 09.00- 19.00.

Στην ουσία κλεινουν το μάτι στους Τούρκους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν στη διάθεση τους το πολύ τρεις ώρες για βόλτα στην κεντρική αγορά, καθώς αυτή στις 14.00 κατέβαζε ρολά κάθε Σάββατο.

Ενημέρωση

Το εγχείρημα είχε επαναληφθεί και κατά το παρελθόν κι είχε ναυαγήσει, καθώς η πληθώρα των καταστημάτων παρέμεναν κλειστά. Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πολλά. Η Απλωταριά είναι πλέον απροσπέλαστη για τα οχήματα και επομένεως οι συνθήκες για περίπατο σαφώς καλύτερες. το ρεύμα των προερχόμενων από την Τουρκία τουριστών έχει υπέρμετρα αυξηθεί, ενώ τέλος πολλοί είναι και οι αναποφάσιστοι έμποροι να ακολουθήσουν το εγχείρημα με σοβαρές όμως τις πιθανότητες να μετατραπεί σε πλειοψηφική τάση και να ανατρέψει το κατηγορηματικό «όχι» του Εμπορικού Συλλόγου.

Αντιλαμβανόμενοι οι «ανήσυχοι» έμποροι ότι το προ ετών εγχείρημα σκόνταψε και στην ελλειπή ενημέρωση του κοινού, συμφώνησαν ήδη να εκδόσουν ενημερωτικό έντυπο το οποίο θα μοιράζεται στους επισκέπτες του νησιού, κυρίως σε όσους αποβιβάζονται στο Τελωνείο. Επειδή πιστεύουν ότι ο αριθμός των 16 καταστημάτων σύντομα θα αυξηθεί, πήραν απόφαση να μην αναφέρουν ονομαστικά στοιχεία των μαγαζιών τους αλλά να ενημερώνονται οι επισκέπτες από το φυλλάδιο τι είδους αντικείμενα θα μπορούν να βρουν στην αγορά του νησιού το απόγευμα του Σαββάτου.

Αλλη ταχύτητα

Είναι εμφανές ότι οι έμποροι που συμφώνησαν την επέκταση του καλοκαιρινού ωραρίου του Σαββάτου, επιθυμούν την τοπική αγορά σε μια πιο ανεβασμένη ταχύτητα. Καταδεκτική στις απαιτήσεις του καταναλωτή κι αποφασισμένη να υποστεί θυσίες για να τονώσει τη φήμη της Χίου ως σύγχρονου τουριστικού προορισμού.

Από την επιμονή τους στην τήρηση της απόφασης τους κι από την ικανότητα τους να πείσουν και τους αμφιταλαντευόμενους να ακολουθήσουν, θα κριθεί το εγχείρημα και το αν το νησί θα λάβει μια σημαντική τουριστική ώθηση, καταχωνιάζοντας αντιλήψεις του παρελθόντος.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ