27.5.2013 16:00

Αυθαίρετα από χρυσάφι

- ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ 1/4 ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Να μην πληρώσουν χρυσή τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους οι νησιώτες προτείνει προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Κ. Γανιάρης εισηγούμενος ένα θέμα το οποίο το επόμενο διάστημα θα απασχολήσει πολύ τους κατοίκους και της Χίου που σχετίζονται  με αυθαίρετες ιδιοκτησίες.

Όπως δήλωσε στον «π» ο αντιπεριφερειάρχης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση, κάθε αυθαίρετο νομιμοποιείται με βάση την τιμή ζώνης της περιοχής. Στο νησί μας όμως υπάρχει τιμή ζώνης μόνο για την πόλη της Χίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αυθαίρετο στην πόλη να νομιμοποιείται με το ίδιο κόστος που νομιμοποιείται ένα αυθαίρετο στη Βολισσό, στα Αυγώνυμα στα Δότια κ.λπ. «Αυτό είναι  πολύ μεγάλη αδικία. Δεν μπορεί να ισχύσει και θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς ιδιοκτήτες που ειδικά στην περιφέρεια θέλουν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα κτίσματα τους. Δεν έχει την ίδια αξία ένα αυθαίρετο στη Χίο κι ένα στο Μελανιός», σημείωσε ο κ. Γανιάρης.

Το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα προωθηθεί στο αρμόδιο υπουργείο, με εισήγηση μην ισχύσει η τιμή ζώνης της πόλης για την περιφέρεια.

Στο ¼

Με βάση την τιμή ζώνης ο κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου για να το μονιμοποιήσει όπου κι να αυτό βρίσκεται θα πρέπει να πληρώσει 800 ευρώ ανά τ.μ. με βάση την τιμή ζώνης της πόλης. Με την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη ζητείται να ισχύσει στις περιοχές όπου δεν υπάρχει τιμή ζώνης δηλαδή σε όλες τις εκτός πόλης περιοχές, η τιμή εκκίνησης της εφορίας που είναι σχεδόν το ¼, ,δηλαδή στα 250 ευρώ ανά τ.μ.

Ποια νομιμοποιούνται

Δραστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα πραγματοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την τελική ρύθμιση να ανατρέπει τις αρχικές προδιαγραφές του σχεδίου νόμου που είχε παρουσιάσει πριν από ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» εκτός οριστικής νομιμοποίησης μένουν όλες οι αυθαίρετες τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί προ του 1975, ενώ αντιθέτως νομιμοποιηθούν κανονικά οι κατοικίες.

Ειδικότερα, οι αλλαγές στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

-Νομιμοποιούνται οι αυθαίρετες κατοικίες που χτίστηκαν πριν το 1975 με την επιβολή προστίμου ύψους 500 ευρώ.

-Εκτός νομιμοποίησης μένουν οι αυθαίρετες τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ανεγέρθηκαν πριν το 1975.

-Δεν μπορεί να υπάρξει νομιμοποίηση αυθαιρέτων για τα οποία έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατεδάφισης ή απομάκρυνσης.

- Για τη μεταβίβαση των αυθαιρέτων δεν απαιτούνται οριστικοί τίτλοι αλλά αρκεί η καταβολή του 30% των ειδικών προστίμων.

-Καθιερώνεται η ηλεκτρονική ταυτότητα για όλα τα κτήρια, νόμιμα ή αυθαίρετα, η οποία θα πρέπει να ενημερώνεται ανά 10 έτη.

-Τίθεται προθεσμία 12 ετών για κατοικίες και 8 ετών για επαγγελματικά κτίρια για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ