27.1.2017 13:03

Αυτά ζητούν οι ναυτικοί από τον Κουρουμπλή

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Υπόμνημα με 6 σημεία διεκδικήσεις θα καταθέσουν οι ναυτικοί συνταξιούχοι και εν ενεργεία και όλα τα ναυτεργατικά σωματεία του νησιού μας στον Υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή κατά την επίσκεψη του στο νησί.

Με δεδομένο το σύντομο της παρουσίας του και της επαφής του υπουργού  το πρωί του Σαββάτου, οι ναυτικοί αποφάσισαν να συνοψίσουν τα αιτήματα τους σε ένα υπόμνημα και να το καταθέσουν επισήμως στον υπουργό. Στο υπόμνημα αναφέρουν:

« Με το παρών υπόμνημα θα θέλαμε εν συντομία να σας γνωστοποιήσουμε τα πάγια αιτήματα μας που αποτελούν για εμάς τους απόμαχους και εν ενεργεία του κύματος, την αιχμή του δόρατος των αγώνων μας, καθώς επίσης κόκκινο πανί για όσα είχαμε αποκτήσει και ισοπεδώθηκαν στην διάρκεια του έτους 2016.

1)  Εκφράζουμε για πολλοστή φορά την αγανάκτηση και οργή μας ενάντια σε αυτούς που γκρέμισαν την δεύτερη Ακρόπολη της Πατρίδας μας. Και εννοούμε φυσικά το Ν.Α.Τ, το αρχαιότερο ασφαλιστικό ταμείο της Ελλάδας και το δεύτερο παγκοσμίως. Ένα ταμείο στυλοβάτη της Ελληνικής Οικονομίας, και σε χαλεπούς καιρούς κρίσιμους ( από παγκόσμιες επαναστάσεις, συρράξεις κ.λ.π) διέθεσε τα συναλλαγματικά αποθεματικά του για την διάσωση και την ύπαρξη – συνέχεια της Ελλάδας.     

2)  Είμαστε σε πλήρη αντίθεση που με διαδικασίες FAST TRACK η παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με μία αιφνιδιαστική απόφαση, χωρίς ενημέρωση ή διαβούλευση στους ναυτικούς φορείς και τα Δ.Σ του Ν.Α.Τ και Ταμείων Προνοίας Αξιωματικών και Πληρωμάτων, έγινε η αρπαγή της ακίνητης περιουσίας των ταμείων αυτών. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 95077 / 29-06-16 έγγραφο του Διοικητή ΕΤΕΑ, ζητείται από τα ταμεία Πρόνοιας Αξιωματικών και Πληρωμάτων να γίνει καταγραφή και να διαβιβασθεί στο ΕΤΕΑΠ ( που αποτελεί μετεξέλιξη του ΕΤΕΑ) η ακίνητη περιουσία των ταμείων αυτών. Εκτός του ότι πρόκειται για Συνταγματική εκτροπή και όνειδος για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών σχετικά με την ιδιοκτησία, τα παραπάνω αναφερόμενα υποδηλώνουν ένα είδος πολιτικού ριφιφί εις βάρος των θαλασσοδαρμένων ναυτικών, που αποκτήθηκαν με κόπο, βάσανα και…αίμα. Η περιουσία αυτή γίνεται αντικείμενο αρπαγής από το ΕΤΕΑΕΠ και ακολούθως θα οδηγηθεί στο δρόμο της δημιουργικής……αξιοποιησης, δηλαδή στο ξεπούλημα όπως προβλέπεται ευρύτερα για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

3)  Ανάμεικτα συναισθήματα διακατέχουν όλα ανεξαιρέτως τα περιφερειακά σωματεία της χώρας μας στη φιέστα των εγκαινίων κατεδάφισης του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ στην Τερψιθέα (Πειραιά).          Πάνω στα ερείπια του “ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ” με την αγαστή συνεργασία του κυβερνητικού συνδικαλισμού της Π.Ν.Ο, ανακοίνωσαν ότι “Θα κρατείται για τους ασφαλισμένους Ναυτεργάτες το πρώτο ραντεβού κάθε δεύτερη ώρα, σε κάθε Γιατρό των 44 ειδικοτήτων που στεγάζονται στο κτήριο του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ.” Αυτό που έστησαν η 2η ΥΠΕΠΕΔΥ και η πολιτική εξουσία σε περιουσία που δεν τους ανήκει, είναι προκλητικό-επικίνδυνο ευφυολόγημα που αναπαραγάγει τον συντεχνιασμό ανάμεσα στους εργαζόμενους, την διάσπαση και ενότητα των εργατικών τάξεων. Κατά πληροφορίες μας, το ΠΕΔΥ, εξοικονομεί 600.000 Ευρώ από ενοίκια σε ιδιώτες το χρόνο.                                                                                                            Παλαιότερα δεν έβρισκαν γιατρούς για την επάνδρωση του «ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ», πώς τώρα ως δια μαγείας ευρέθησαν 44 ειδικότητες;, και εύλογα διερωτάται ένας καλός συνάδελφος:                                          “Απλά ρωτάω τα χρήματα του μισθώματος δεν ανήκουν στους ναυτικούς και το Ν.Α.Τ; για βελτίωση των άσχημων συνθηκών που μας επέβαλαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ…., Δική μας περιουσία είναι το οίκημα του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ και ΟΧΙ ΚΡΑΤΙΚΗ…., ΑΙΜΑ-ΙΔΡΩΤΑΣ-ΠΟΝΟΣ και ΔΑΚΡΥ ΝΑΥΤΙΚΩΝ είναι.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Ενιαίο καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας – Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής περίθαλψης για τους Ναυτεργάτες. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, ενεργοποίηση όσων υποδομών έκλεισαν λόγω περικοπών, προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Να χαρακτηριστεί το επάγγελμα των Ναυτεργατών Βαρύ και Ανθυγιεινό, και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για Υγεία και Πρόνοια.

4)  ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ – ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΥ.  Με τρείς εγκυκλίους “φωτιά” για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, την «προσωπική διαφορά» την ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και τις συντάξεις χηρείας, το Υπουργείο Εργασίας θέτει σε εφαρμογή το Νόμο- Λαιμητόμο 4387 / 2016.                                                                                                                      

α) «Συντάξεις στα όρια της φτώχειας»

Με την εγκύκλιο που αφορά τους όρους και τον τρόπο υπολογισμού της «ανταποδοτικής σύνταξης» στο νέο σύστημα από 13/05/16, δηλαδή του μέρους εκείνου που προέρχεται από τις εισφορές του ασφαλισμένου, τα ποσά που αποδίδονται κυμαίνονται από 300 έως 500 Ευρώ.

Ακόμη και με την προσθήκη της «Εθνικής σύνταξης» που θα κυμαίνεται από 345 Ευρώ (για 15 χρόνια υπηρεσίας ) έως 384 Ευρώ (για 20 χρόνια και πλέον υπηρεσίας), οι περισσότερες συντάξεις θα είναι κάτω από 700 Ευρώ, και μάλιστα χωρίς να αφαιρεθούν οι εισφορές αλληλεγγύης και Υγείας.

β) Τσεκούρι στην «προσωπική διαφορά»

γ) «Χωρίς προστασία οι ανάπηροι.»

δ) «Στον κόφτη και σε μέγγενη οι συντάξεις χηρείας»

Από τα παραπάνω και βάση των εφαρμοστικών εγκυκλίων του νόμου ΕΚΤΡΩΜΑ 4387/16, η «Δίκαιη Ανάπτυξη» θα πατήσει στην παραπέρα κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους.

5)  Και μέσα στον ορυμαγδό της ισοπέδωσης, της φτώχιας και της εξαθλίωσης του Ναυτεργάτη και εν γένει της Πατρίδας μας, έρχεται ο προϋπολογισμός πρόκληση του ΝΑΤ για το 2017, που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ και προβλέπει έξοδα 177,5 εκατομμύρια Ευρώ. Μόνο η  ΠΕΜΕΝ που συμμετείχε στο Δ.Σ αποχώρησε και κατήγγειλε την συνεδρίαση. Τα  έξοδα αυτά σύμφωνα με την ΠΕΣ / ΝΑΤ προορίζονται για την εξυπηρέτηση του μηχανισμού των Εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών 

6)  Επίσης καταγγέλλουμε ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4387/16, δεν έχει δοθεί καμία νέα σύνταξη και εφάπαξ. Όπως πληροφορούμεθα με νόμο «Σκούπα» εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου 4387/16 που ψήφισε η κυβέρνηση στης 12 Δεκέμβρη 2016, το άρθρο 26 φέρνει νέα μείωση στα Εφάπαξ των ταμείων προνοίας Αξιωματικών και Πληρωμάτων, ενώ τα άρθρα 50 και 57 αφορούν την ένταξη του ΝΑΤ στον ΕΦΚΑ, όπου και θα πηγαίνουν πλέον οι εισφορές τους.

 Με πείσμα στους αγώνες και πίστη στο δίκαιο μας θα εργαστούμε και θα παλέψουμε για δικαίωση».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ