1.10.2015 11:37

Αυτά τα μέσα μεταφοράς... ΔΕΝ είναι επιστημονικής φαντασίας! Ερχονται!

Την φιλοδοξία του να αλλάξει τις μεταφορές κατά τον 21ο αιώνα, με μια σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη σε μόλις 30 λεπτά, παρουσίασε πρόσφατα ο Elon Musk.

Το έργο που ονομάζεται Hyperloop είναι μόνο ένα, από μια σειρά από καινοτόμες ιδέες μεταφορών που βρίσκονται ακόμη σε στάδιο σχεδιασμού, αλλά φαντάζουν όλο και λιγότερο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα, ιδεών για τρόπους μεταφοράς που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο μας:

1. Hyperloop. Πρόκειται για ένα σύστημα μεταφορών που χρησιμοποιεί σωλήνες μειωμένης πίεσης στις οποίες, υπό πίεση κάψουλες κινούνται από γραμμικούς κινητήρες επαγωγής και αεροσυμπιεστές. Είναι ένα από τα πιο ρεαλιστικά έργα και μια πίστα δοκιμών έχει ήδη ανακοινωθεί.

hyperloop-new-ft.jpg

2. Το Circle Line Travelator. Αρχιτέκτονες στο NBBJ άφησαν τη φαντασίας να οργιάσει όταν νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοίνωσαν την ιδέα τους να αντικαταστήσουν τη γραμμή μετρό Circle Line του Λονδίνου με μια διάβαση πεζών τριών λωρίδων γνωστή και ως «κυλιόμενη».

3. 3D Express Coach. Ένα σύστημα μεταφορών που θα ταξιδεύει πάνω από την κίνηση. Το έργο αυτό είχε οριστεί για δοκιμή στο Πεκίνο ήδη από το 2010, αλλά ποτέ δεν σηκώθηκε από το έδαφος λόγω των φόβων για την ωριμότητα της τεχνολογίας. Το έργο παραμένει υπό εξέταση στην Κίνα και στη Βραζιλία.

 

bus.jpg

4. Αεροπλάνα του μέλλοντος. Από την αποχώρηση του Concorde, του «Άγιου Δισκοπότηρου» του αεροπορικού ταξιδιού, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να καλυφθούν τεράστιες αποστάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλά σχέδια παραμένουν στα βιβλία και κανένα δεν έχει προγραμματιστεί για παραγωγή στο άμεσο μέλλον. Πάντως προτιμούνται τα μεγαλύτερα, πιο ελαφριά και πιο αποδοτικά αεροσκάφη σε σχέση με τα πιο γρήγορα.

5. Τρένα Maglev. Συντομογραφία για την έκφραση «μαγνητική αιώρηση», τα τραίνα αυτά συνεχίζουν να σπάνε τα παγκόσμια ρεκόρ, με την Ιαπωνία να διαθέτει σήμερα ένα υψηλής ταχύτητας τρένο, πιάνοντας λίγο πάνω από 600 χλμ/ώρα. Αν και δεν είναι ακόμη σε λειτουργία σε τέτοιες ταχύτητες, η πιθανότητα να συνδέει μακρινές πόλεις γίνεται πλέον μια δυνατότητα.

 
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ