4.12.2014 10:30

"Αξιοπρεπής λύση για τους πρόσφυγες της Χίου"

ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΤΕΙ Η ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Να τεθεί προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της εύρεσης «αξιοπρεπούς λύσης για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων», ζητάει με επιστολή τους προς το προεδρείου του Σώματος η Χιακή Συμπολιτεία, μετά και την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στον χώρο προσωρινής κράτησης μεταναστών στο λιμάνι.

 Στη σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η Χιακή Συμπολιτεία αναφέρει:

 «Για να γίνει μια γόνιμη συζήτηση, να υπάρξει σε βάθος ενημέρωση και να παρουσιαστούν ολοκληρωμένες εναλλακτικές από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, η Χιακή Συμπολιτεία ζητά από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου να προσκαλέσει να παρέμβουν η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, το Λιμενικό Σώμα Χίου και η  Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου Λάθρα;.

 Η κατάσταση σήμερα: Τα δύο τελευταία χρόνια το πρόβλημα των συνθηκών φιλοξενίας (στην πραγματικότητα κράτησης) των προσφύγων πολέμου οξύνθηκε και έφτασε σε απαράδεκτο σημείο λόγω των συνεχιζόμενων πολεμικών διενέξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που οδήγησαν στην αύξηση των προσφυγικών ροών. Μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς - Δήμος Χίου, Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, παρά τις συνεχείς συσκέψεις, δεν έχουν δώσει λύση στο ζήτημα της ανεύρεσης αξιοπρεπούς χώρου με τις απαραίτητες υποδομές για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Το τελευταίο διάστημα, η νέα δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην εξεύρεση λύσης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η δυσφορία που προκαλεί στους περιοίκους και την τοπική κοινωνία αυτή η απαράδεκτη κατάσταση γεννάει ρατσισμό, και έτσι τραυματίζονται οι αξίες της τοπικής κοινωνίας, με κίνδυνο να συνηθίσει στον μισαλλόδοξο λόγο και την απανθρωπιά.

 Το μόνο «έργο» που είδαμε αφορά στη μονιμοποίηση του απαράδεκτου χώρου κράτησης απέναντι από το Λιμεναρχείο Χίου με την περίφραξή του και με το Λιμενάρχη Χίου να θεωρεί ότι έτσι δίνει λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η ύπαρξη αυτού του χώρου.

 Ερωτάται η δημοτική αρχή:

-          Ισχύει ότι το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Χίου ήταν  ενήμερο και μάλιστα χρηματοδότησε την αγορά υλικών  και την κατασκευή του κλουβιού με το οποίο «τακτοποιήθηκε» το θέμα των εγκαταστάσεων;

-          Ισχύει ότι ο ενώ ο Δήμος Χίου έχει αναλάβει την υποχρέωση για την καθαριότητα των χώρων, το άδειασμα χημικών τουαλετών κ.λπ. (χώρος Λιμεναρχείου, χώρος Δημοκρατίας) δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, επιδεινώνοντας την κατάσταση και προκαλώντας τη δυσφορία των περιοίκων;

-          Ποιο είναι το αποτέλεσμα των συσκέψεων που έχουν γίνει με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς του νησιού;

-          Γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα η Επιτροπή Μετανάστευσης του Δήμου Χίου στην οποία συμμετέχουν αρμόδιοι φορείς, αλλά και κοινωνικοί φορείς;

-          Έχει αναζητηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Να σας ενημερώσουμε σχετικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει την υποχρέωση να στηρίζει την υποδοχή και φιλοξενία των φυγάδων ενόπλων συρράξεων  ανεξάρτητα αν ζητούν άσυλο ή όχι (Προεδρικό Διάταγμα 80/2006 που ενσωματώνει την Οδηγία 2001/5). Εκεί προβλέπεται η συνδρομή των θυμάτων ενόπλων συγκρούσεων με κοινοτική χρηματοδότηση στο 80%». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ