18.9.2013 19:50

Αξιοποιήστε τον Τρυπατέ

ΧΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΑΠΛΩΝΕΙ Η ΣΥΝΕΧΝΙΑ ΤΩΝ ΞΥΛΟΥΡΓΩΝ

Την συνεργασία όλων των φορέων αλλά και των Καρυών αναζητά η Συντεχνία των Ξυλουργών Χίου προκειμένου η περιοχή του Αγ. Ιωάννη Τρυπατέ που είχε περιέλθει σε μακροχρόνια δικαστική διεκδίκηση να μπορέσει να αποβεί χρήσιμη για την κοινωνία.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, η Συντεχνία καταθέτει σήμερα προτάσεις που θεωρεί ότι μπορούν να αναμορφώσουν την περιοχή και ζητά τη στήριξη των τοπικών φορέων για να τα θέσει σε εφαρμογή.

«Η Συντεχνία – Αδελφότητα Ξυλουργών Χίου επιθυμεί να προβεί στην αξιοποίηση της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Τρυπατέ, μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε μικρή απόσταση από την πόλη της Χίου, θεωρώντας ότι η χρήση της μπορεί να αποβεί πολλαπλά χρήσιμη για το κοινωνικό σύνολο.

Βασική επιδίωξη είναι η επαναλειτουργία κατασκηνώσεων στην περιοχή, όπως γινόταν και στο παρελθόν, μετά από ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή και άλλες δραστηριότητες, που θα έχουν σημαντική οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ωφέλεια.

Μάλιστα οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να συνδυασθούν με τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, δηλαδή τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθούν τις παραπάνω δραστηριότητες, σε βάση διαθεματική, διαδραστική και περιβαλλοντική».  

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

1. Εργαστήρια τοπικης τέχνης  π.χ.πέτρας ,βοτσαλωτού ,ζωγραφικής από ντόπιους καλλιτέχνες .

2. Εργαστήρια γεωκτηνοτροφικών πρακτικών π.χ. παρασκευή τυριών, γιαουρτιού  κ.λ.π.

3. Εργαστήρια  τοπικών πρακτικών οικιακής οικονομίας και μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής.

4. Καλλιέργεια βοτάνων όπως , θυμάρι ,φασκόμηλο ,ιπποφαές ,λεβάντα  κ.λ.π.

5. Δεντροκαλλιέργειες και παραγωγή προϊόντων π.χ. από λιόδεντρα  ,συκιές

φιστικιές κ.λ.π.

6. Δημιουργία μελισσοκομείου.

7. Δημιουργία μικρού ιπποφορβείου με την σύμπραξη των ιππικών  συλλόγων

του νησιού.

8. Δημιουργία πάρκου φυσικού κάλλους με περιπατητικές  διαδρομές και παρατηρητήριο πουλιών.

9. Δημιουργία χώρων αθλοπαιδειάς και αναψυχής .

Για την οικονομία και των Καρυών

Η Συντεχνία θεωρεί ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες μπορεί να ωφεληθούν πέραν της τοπικής κοινωνίας και η κοινότητα των Καρυών. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:

«Ακόμη λόγω του εξαιρετικού  μικροκλίματος της περιοχής θα μπορούσαν να φιλοξε –νηθούν παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα  από την Ελλάδα και το εξωτερικό  .

Στις  κατασκηνώσεις θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε συνεργασία με την

Κοινωνική Πρόνοια, την Εκκλησία και άλλους φορείς παιδιά από  πολύτεκνες

και άπορες οικογένειες, των χωριών SOS, τα  ΑΜΕΑ,  παιδιά εκκλησιαστικών οργανισμών καθώς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα από την Ελλάδα

και το εξωτερικό .

Στις προτάσεις αυτές λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν και η ενίσχυση της τοπικής

οικονομίας της περιοχής των Καρυών , καθώς η τροφοδοσία και   η απασχόληση

κατοίκων της περιοχής στα διάφορα εργαστήρια θα είναι προς το συμφέρον τους

οικονομικά  και πολιτιστικά.

Είναι φανερό ότι η προώθηση των παραπάνω δράσεων θα ωφελήσει σημαντικά το νησί μας και για το λόγο αυτό, θεωρώντας ότι οι στείρες αντιπαραθέσεις δεν προσφέρουν τίποτα, θα προβούμε άμεσα σε επαφές με κάθε φορέα που μπορεί να βοηθήσει για την επίτευξη των στόχων αυτών».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ