6.12.2022 10:30

Αυτά τα Χριστούγεννα κάνε ένα δώρο ζωής!

Γράφει η Ελευθερία Αδαμ. Μπινίκου, Ψυχολόγος- Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Παιδιών & Εφήβων, Κέντρο Παιδιού & Εφήβου

Αυτά τα Χριστούγεννα… κάνε ένα δώρο ζωής… σ ’εσένα και στους άλλους!

Σύμβολο ζωής & θανάτου…Μια εθελοντική αιμοδοσία μπορεί να είναι σωτήρια για ένα συμπολίτη μας! Ιδιαίτερα σε περιόδους εορταστικές, καθώς και σε περιόδους που «χρωματίζονται» με την αμφιβολία της υγειονομικής κρίσης, μια εθελοντική αιμοδοσία κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» η Κα Ν. Κρίτσαλη, ιδρύτρια της δραστήριας ΑΜΚΕ Bloode σημειώνει ότι «μετά τα Χριστούγεννα, μετά το Πάσχα και ιδίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, το πρόβλημα διογκώνεται απότομα. Γιατί στις χαλαρές περιόδους των γιορτών και της ξεκούρασης, τα ποσοστά της εθελοντικής αιμοδοσίας πέφτουν κατακόρυφα».

Τα οφέλη της αιμοδοσίας

Οφέλη σε επίπεδο σωματικής υγείας

Σύμφωνα με μελέτες, τα ευρήματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά για ένα συστηματικό αιμοδότη ο οποίος μπορεί να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο υγείας. Ενδεικτικά, η διαδικασία μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού & καρκίνου, καθώς μειώνονται τα υψηλά επίπεδα σιδήρου που είθισται να έχουν οι αιμοδότες. Ο σύντομος έλεγχος της υγείας που γίνεται πριν την αιμοδοσία (μέτρηση καρδιακών παλμών, αρτηριακής πίεσης, επίπεδα αιμοσφαιρίνης, έλεγχος μολυσματικών ασθενειών…) αποτελεί ένα επιπλέον όφελος.

Οφέλη σε ψυχολογικό επίπεδο

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα οφέλη της αιμοδοσίας σε επίπεδο σωματικής υγείας είναι αδιαμφισβήτητα. Πέραν από αυτά όμως, υπάρχουν οι θετικές επιδράσεις της αιμοδοσίας και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ένας αιμοδότης βιώνει το αίσθημα της ικανοποίησης και της ασφάλειας, βοηθώντας άτομα που έχουν ανάγκη από αίμα. Η αίσθηση ότι είσαι καλός και ενεργός πολίτης, με διάχυτο τον αλτρουισμό προς το συνάνθρωπο, που υπηρετείς την κοινότητα, βοηθώντας ταυτόχρονα να σωθούν ζωές.

Η αιμοδοσία αποτελεί μια εθελοντική πράξη από καρδιάς, απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, που δεν ανταποκρίνεται σε καμία πίεση. «Είναι μια προσέγγιση τόσο οικεία όσο και ανώνυμη. Είναι το δώρο της ζωής» (Jean-Daniel Tissot, Philippe Schneider).

Το σύνθετο πρόβλημα της έλλειψης αίματος

Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης και οι αυξημένες ανάγκες σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Αυτό καθιστά επιτακτική τη συνεργασία των φορέων ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη αυτάρκεια σε αίμα για να καλυφθούν οι ανάγκες σε μεταγγίσεις που είναι διαρκείς, καθημερινές, 365 ημέρες το χρόνο!

Το Κέντρο Παιδιού & Εφήβου συμμετέχει στην Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τα Τμήματα Αιμοδοσίας των Γενικών Νοσοκομείων Λέσβου, Χίου & Σάμου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 3η Δεκέμβρη Εθνική & Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Αναπηρία.

Αυτά τα Χριστούγεννα… κάνουμε ένα δώρο ζωής… σ ’εμάς και στους άλλους! Ένα δώρο ανυπολόγιστης αξίας!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ