14.2.2014 12:41

Άτακτη υποχώρηση στα αιτήματα των παραγωγών

- ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΟΓΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Σε θεαματική αναδίπλωση υποχρεώθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, υπό την πίεση των συνεταιρισμών που απαίτησαν να κινητοποιηθούν και με ένα σύνολο δράσεων, να διεκδικήσουν την διανομή του συνόλου του ποσού των 7,5 εκ. ευρώ των αποζημιώσεων (εφόσον υπάρχουν), σε όλους τους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς από την καταστροφική φωτιά του καλοκαιριού του 2012 και την εναρμόνιση των φορολογικών διατάξεων με τις θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μέσα από μια μαραθώνια Γενική Συνέλευση στην Ε.Μ.Χ. και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια διαλόγου, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης καλούν αγρότες και μαστιχοπαραγωγούς τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου να μην πάνε στα χωράφια τους, αλλά να κατέβουν στη Χώρα και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 10:00 έξω από τα γραφεία της Ένωσης, για να δείξουν εμφαντικά  ότι απαιτούν ανυποχώρητα την τροποποίηση των άδικων φορολογικών μέτρων και των αποφάσεων του ΕΛΓΑ που τους εμπαίζει χωρίς ντροπή.                                                                                     

Δεν θα κινητοποιηθούν μαζικά με μορφή πομπής αυτοκινήτων από τα χωριά προς την πόλη για να γίνει ευρύτερα γνωστή η κινητοποίηση τους, όπως πρότεινε η αποκαλούμενη «αριστερή πρόταση» μιας ομάδας αντιπροσώπων, οι οποίοι  μειοψήφησαν, αλλά είναι μια εμφαντική νίκη των συνεταιρισμών που ξεκίνησαν την συζήτηση και την οργάνωση των κινητοποιήσεων και κατάφεραν με την πίεση τους να περάσουν  σχεδόν όλες τις θέσεις τους. 

Υπαναχώρηση                                                                                                                                                                                   

Η γενικευμένη πρόθεση των συντριπτικά περισσότερων αντιπροσώπων να αντιδράσουν χωρίς ακρότητες τόσο στα κυβερνητικά μέτρα όσο και στην τακτική του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, ανάγκασε τη διοίκηση Ευθ. Μονίαρου να αναδιπλωθεί και να δεχθεί σχεδόν όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν για να μην χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και για να μην υποχρεωθεί σε περισσότερες εκχωρήσεις, αφού φαίνεται ότι οι περισσότεροι συνεταιρισμοί έχουν αποφασίσει αργά ή γρήγορα να απαιτήσουν ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης στα τεκταινόμενα στον Συνεταιρισμό. Έτσι, η διοίκηση αναγκάστηκε να δεχθεί ακόμη και την πρόταση του συλλαλητηρίου, υπαναχωρώντας στην αρχική της θέση για περιορισμό των αντιδράσεων με ελεγχόμενες  διακριτικές επαφές μέσα στα γραφεία.

«Μέλημα και προτεραιότητα όλων είναι η διαφύλαξη της ενότητας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αλλά για όλα τ' άλλα θα ακολουθήσουν σημαντικές εξελίξεις», είναι το μήνυμα που διαχέουν και φαίνεται ότι έχει βρει πρόσφορο έδαφος επώασης. «Με τη διαδικασία διαφυλάχθηκαν οι θεσμοί που υπάρχουν και η λειτουργία της Ένωσης», δηλώνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Ευθύμης Μονίαρος, που αμετανόητα όμως αφήνει να διαφανεί η πάγια αντίθεση του με αυτά που αναγκάστηκε να δεχθεί, λέγοντας ότι δεν ξέρει αν θα αποδώσει αυτή η πρακτική που πολλές φορές φέρνει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Οι δράσεις

Με συντριπτική πλειοψηφία, μετά από αυτή την αναγκαστική στροφή 180 μοιρών της διοίκησης, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1.    Επαφή με όλους τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς του Βορείου Αιγαίου για οργάνωση κοινών δράσεων.

2.    Επίδοση υπομνημάτων στα κόμματα του αποκαλούμενου Δημοκρατικού Τόξου που δρουν στη Χίο.

3.     Πρόσκληση των βουλευτών για ενημέρωση και διάλογο στα γραφεία της Ένωσης, με την παρουσία των αντιπροσώπων και των προέδρων των συνεταιρισμών.

4.    Παράσταση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με κεντρικό θέμα την αποζημίωση των πληγέντων από τη φωτιά του 2012.

5.    Το πλαίσιο των αιτημάτων να επιδοθεί και στην ομάδα των ευρωβουλευτών που θα επισκεφθούν σύντομα τη Χίο.

6.    Συλλαλητήριο τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 10:00 μπροστά στα γραφεία της Ένωσης και

   πορεία στα γραφεία του αντιπεριφερειάρχη, του δήμαρχου και στη ΔΟΥ, όπου θα επιδοθεί το πλαίσιο των αιτημάτων.

 

Πλαίσιο αιτημάτων

Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τα φορολογικά μέτρα να εναρμονισθούν με τις 6 θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, με την πρόσθεση και της πρότασης των μαστιχοπαραγωγών, που απαιτούν να υπολογίζεται και να εκπίπτει ως δαπάνη σε ποσοστό 40% επι των ακαθάριστων εσόδων το τεκμαρτό του ημερομισθίου των αγροτών και των οικογενειών τους.

 

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

1ον ) Με το σκεπτικό ότι  υπάρχουν τα 7,3 εκ. Ευρώ

 2ον ) ότι η ΚΥΑ και οι όροι που βάζει δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο  για την εκταμίευση τους παρά τις προσπάθειες των υπουργών, με αποτέλεσμα να εκταμιεύεται μόνο ένα μικρό κεφάλαιο σε σχέση με το αρχικό και

3ο) - και σπουδαιότερο - επειδή οι καταστροφές είναι μεγάλες στα μαστιχόδεντρα που παράγουν το μοναδικό δικό μας προϊόν, ΖΗΤΕΙΤΑΙ  η κατάργηση της ΚΥΑ και η διανομή όλου του ποσού σε όλους τους πληγέντες ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί ο καθένας.

«Είναι εμπαιγμός και κοροϊδία η αναγγελία 7,5 εκατομμυρίων ευρώ αποζημίωσης από την κυβέρνηση και σε σύνολο 1.322  αιτήσεων των ιδιοκτητών μαστιχόδεντρων της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων  να εγκριθούν μόνο  174 αιτήσεις», τόνισαν.

 

Παραπομπή στο μέλλον

Ακροθιγώς συζητήθηκαν αλλά αφέθηκαν να φυλλορροήσουν δύο σημαντικά αιτήματα, αφού η διοίκηση έδειξε διάθεση συνεργασίας για τα υπόλοιπα.

Πρώτο αυτό του δημόσιου απολογισμού για το έργο που έγινε στις πυρόπληκτες περιοχές από όλους τους φορείς και για τη διαχείριση των δωρεών που έγιναν προς τους πυρόπληκτους, και δεύτερον,  της πλήρους αποδέσμευσης και του διαχωρισμού του σκίνου και του παραγόμενου προϊόντος του από τις όποιες καλλιέργειες και προϊόντα παράγονται στον Ελλαδικό χώρο.                                                                                

Σε επόμενη διαδικασία, πιθανότατα, θα συζητηθεί και η  πρόταση εκκίνησης των απαιτούμενων νομικών διαδικασιών για την αναγνώριση του σκίνου ως «Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και τη θέσπιση του απαιτούμενου πλαισίου που θα προστατεύει εφεξής το δέντρο ως ζωτικής σημασίας οικονομική μονάδα για την τοπική και εγχώρια οικονομία. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ