2.6.2016 12:27

Το άσυλο είναι το «εργαλείο» για την επόμενη μέρα των προσφύγων

Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΥΛΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΙ.ΑΛ. ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Η ομαλοποίηση της κατάστασης στη ΒΙ.ΑΛ. και η ένταξη των νέων κοντέινερ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, όπως εξάλλου έχει συμβεί και στα άλλα νησιά που διαθέτουν hotspot, ανοίγει το δρόμο για την καταγραφή των προσφύγων και την επιδιωκόμενη μείωση του αριθμού των μεταναστών που διαμένουν στο νησί.   

«Η EASO μαζί με την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου έχουν εγκαταστήσει χώρους εργασίας εντός των Hotspots στα νησιά, έτσι ώστε να καταγράψουν τους μετανάστες, να εξετάσουν αν οι αιτήσεις ασύλου που καταθέτουν είναι παραδεκτές και ακολούθως να επαναπροωθήσουν στην Τουρκία τους αιτούντες άσυλο, των οποίων η αίτηση θα κριθεί απαράδεκτη. Παράλληλα, οι αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση θα κριθεί παραδεχτή θα μεταφερθούν στην Αθήνα», επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός.

 Αναφορικά με την διαδικασία: αυτή στοχεύει στην πλήρη καταγραφή και έλεγχο όλων των μεταναστών που εισέρχονται στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην δραστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας δεν προβλέπεται να παραμείνει στα νησιά μετά τη διεκπεραίωση της αίτησης του.

 Στα κοντέϊνερ η καταγραφή

Τα κοντέινερς που μεταφέρθηκαν στο hotspot της Χίου προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ως γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου,  μέσα στα οποία θα πραγματοποιηθούν οι καταγραφές και η διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου. Όσα περισσότερα κοντείνερς εγκατασταθούν στο Hotspot της Χίου, τόσο ταχύτερα θα πραγματοποιηθεί η επεξεργασία των αιτήσεων και επομένως η αποσυμφόρηση των νησιών.

Λόγω των καθυστερήσεων που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα, μόνο 29 αιτούντες άσυλο στη Χίο βρίσκονται στη διαδικασία μεταφοράς τους στην Αθήνα.

Αντίθετα, στη Μυτιλήνη όπου η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου πραγματοποιείται ομαλότερα και όλα τα κοντέινερς έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν κανονικά, 342 αιτούντες άσυλο βρίσκονται ήδη σε διαδικασία μεταφοράς τους στην Αθήνα. Μάλιστα, οι 25 ειδικοί απεσταλμένοι της ΕΑSΟ που προορίζονταν να εργαστούν στο hotspot της Χίου, έχουν μεταφερθεί και εργάζονται στο hotspot της Μυτιλήνης, λόγω της παρεμπόδισης εργασίας τους στο hotspot της  Χίου, αν και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και την τελική εγκατάστασή τους στο χώρο, οι απεσταλμένοι θα είναι έτοιμοι άμεσοι να πιάσουν δουλειά και στη Χίο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ