4.4.2013 16:07

Το Associated Press απαγορεύει την χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»

Οι συντάκτες και το προσωπικό έλαβαν την απόφαση να απαγορεύσουν την χρήση του όρου «λαθρομετανάστης», έπειτα από συζητήσεις σχετικά με το θέμα. Δήλωση από το Associated Press, αναφέρει: «Το Associated Press αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης».

Ένας αριθμός ατόμων θεώρησαν ότι ο όρος «λαθρομετανάστης» ήταν η καλύτερη επιλογή παλαιότερα. Πιστεύαμε όμως ότι η πάντα εξελισσόμενη αγγλική γλώσσα θα μπορέσει να αποδώσει σύντομα μια διαφορετική λεκτική επιλογή, επομένως παραμέναμε διαρκώς στην συζήτηση σχετικά με την χρήση αυτού του όρου.

Επίσης, και σε άλλους τομείς αφαιρέσαμε από το AP Stylebook την χρήση ετικετών για ανθρώπους. 

Το νέο τμήμα του βιβλίου (Stylebook), που σχετίζεται με θέματα ψυχικής υγείας συζητά την χρήση αξιόπιστων διαγνώσεων αντί για ετικέτες και χαρακτηρισμούς. Για παράδειγμα να λέγεται ότι κάποιος έχει «διαγνωστεί με σχιζοφρένεια » αντί του «είναι σχιζοφρενής». 

Αυτή λοιπόν η συζήτηση σχετικά με το να τοποθετούνται ταμπέλες στους ανθρώπους, αντί να χαρακτηρίζονται οι συμπεριφορές, μας οδήγησε πίσω στο θέμα της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης». «Καταλήξαμε επομένως στο συμπέρασμα ότι για να είμαστε συνεπείς ως προς την αποφυγή ταμπελοποίησης των ανθρώπων, θα έπρεπε να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας. Αυτό και κάναμε λοιπόν. Παράνομη θα πρέπει να περιγράφεται μόνο μια ενέργεια, όπως για παράδειγμα το ότι ζουν ή μεταναστεύουν σε μια χώρα παράνομα». 

Η δήλωση AP προσθέτει: «Είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κανείς, εκείνον που ζει σε μια χώρα χωρίς άδεια; Πιστεύουμε ότι στην παρούσα στιγμή είναι. Πιστεύουμε επίσης ότι θα επέλθει κι άλλη εξέλιξη σύντομα ως προς την χρήση των λέξεων. «Η απόφαση αυτή πρόκειται να γίνει δεκτή με χαρά από τους ακτιβιστές που ενεργούν για λογαριασμό των μεταναστών».

Πηγή: left.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ