6.7.2016 10:42

Ασφυκτιά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΝΑΣΕΣ ΣΤΟ Τ.Ε.Π. Η Ε. ΒΟΥΤΙΕΡΟΥ, ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΔΙΔΕΤΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τη δημιουργία  Γραμματείας  του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών προωθεί η διοίκηση του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου για να συντονισθεί καλύτερα   η  κουραστική για όλους – και ιδιαίτερα για το κοινό - διαδικασία της  αναμονής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Η διοίκηση έχει καταγράψει το σημαντικό πρόβλημα  και προωθεί την επίλυση του ιδιαίτερα σημαντικού και  επώδυνου θέματος.

 Η αναπληρώτρια διοικητής  Ελένη Βουτιέρου  διαψεύδει κατηγορηματικά  την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι δίνεται προτεραιότητα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Με κατηγορηματική δήλωση της χαρακτηρίζει λανθασμένη την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί και δηλώνει κατηγορηματικά ότι ακολουθείται για όλους η πάγια τακτική της προτεραιότητας ανάλογα με την επιστημονική αξιολόγηση του κάθε περιστατικού που προσέρχεται στο Τμήμα.

«Έχουμε καταγράψει  το πρόβλημα  και έχουμε δώσει προτεραιότητα στη διαδικασία οργάνωσης της Γραμματείας, για να συντονισθεί καλύτερα η διαδικασία της  αναμονής. Προσπαθούμε να την οργανώσουμε, με όλα τα θετικά και αρνητικά της κάθε επιλογής», προσθέτει.

Η πάγια διαδικασία   

 Η εντύπωση προτεραιότητας των προσφύγων που έχει δημιουργηθεί είναι λανθασμένη. Η Ε. Βουτιέρου γνωρίζει το πρόβλημα, τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί και υπογραμμίζει ότι ακολουθείται «με θρησκευτική ευλάβεια» η  πάγια διαδικασία της αξιολόγησης και προώθησης των περιστατικών ανάλογα με τις εκτιμήσεις και τις επιστημονικές  εντολές.

«Όταν προσέρχονται οι πρόσφυγες  παραλαμβάνονται και καταγράφονται από κάποιους εντεταλμένους επειδή υπάρχει το πρόβλημα της γλώσσας, χωρίς να  καταστρατηγείται η σειρά αναμονής  εις βάρος των Ελλήνων ασθενών που περιμένουν. Τους υποδέχονται εντεταλμένοι μεταφραστές ή συνοδοί  που μας  βοηθάνε στην επικοινωνία. Κάθε περιστατικό αξιολογείται από τους αρμόδιους  γιατρούς και αν κριθεί  ότι είναι επείγον εξυπηρετείται  πάντα με την ίδια διαδικασία που γίνεται σε όλους», προσθέτει.

Επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά τονίζει το  γνωστό και πανθομολογούμενο φαινόμενο της «κατακλυσμιαίας» αύξησης των επισκέψεων στα ΤΕΠ  που έχει προκληθεί από την οικονομική κρίση και τις τροποποιήσεις στην υγειονομική περίθαλψη που έχει μετατρέψει σε μονόδρομο, σχεδόν, την επιλογή των επισκέψεων στα ΤΕΠ. Ζητά όμως από τον κόσμο  να μην   επιλέγει την εύκολη λύση της επίσκεψης στα ΤΕΠ με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Στα όρια του

Με τις γνωστές ελλείψεις που υπάρχουν στο Επιστημονικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό το πρόβλημα επιτείνεται και πρακτικά δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί άμεσα. Καθημερινά πλέον το προσωπικό φτάνει στα όρια της ανθρώπινης και επαγγελματικής αντοχής του, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σε οριακά σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά επίπεδα . «Η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη και σχεδόν καθημερινά  φτάνουν σε εξουθενωτικά όρια», υπογραμμίζει η Ε. Βουτιέρου,  χωρίς ίχνος υπερβολής.

78 περιστατικά

«Σήμερα έχω εξετάσει 78 περιστατικά, είμαι εξαντλημένος», λέει εξουθενωμένος γιατρός που  απομονώθηκε συνειδητά στο χώρο της γραμματείας των ΤΕΠ για να ξεκουραστεί λίγο αλλά και  να αποσυμφορήσει όσο μπορεί τη διαδικασία  της  αναμονής.

Να σταματήσει

«Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη, αλλά πρέπει να καταλάβουν το λάθος τους και αυτοί που  προσέρχονται σκόπιμα στα Επείγοντα  από την ώρα που κλείνουν τα Εξωτερικά Ιατρεία. Αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει», επισημαίνει η Ε. Βουτιέρου και καλεί τον κόσμο να συνεργαστεί σωστά με το νοσοκομείο για το κοινό όφελος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ