25.1.2016 10:13

Ασφαλιστικό ώρα μηδέν…

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

Την αντίθεση της στο νέο ασφαλιστικό, με τον τρόπο που προωθείται από την κυβέρνηση τονίζει με παρέμβαση της η Ανεξάρτητη Ενωτική ΕΚ-Κίνηση Εκπαιδευτικών, παραθέτοντας προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο κείμενο αναφέρεται: "Μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου που παγώνει για πολλά χρόνια τους μισθούς των  Δημοσίων υπαλλήλων, και τη συνεχιζόμενη οικονομική πολιτική της λιτότητας και της ανέχειας (κατ’ εφαρμογή του 3ου μνημονίου που υπέγραψε η συντριπτική πλειοψηφία της βουλής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) συνεχίζει η συγκυβέρνηση με ένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό με σαρωτικού τύπου αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, στις ασφαλιστικές εισφορές και στο ύψος των συντάξεων.

Η νέα μορφή του αντεργατικού ασφαλιστικού αλλάζει από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό έχοντας ως σκοπό οι νέοι διαμορφούμενοι κανόνες να υπηρετούν μόνο δημοσιονομικούς στόχους και όχι τον άνθρωπο-πολίτη. Οι πρώτες αντιδράσεις από τους «θεσμούς» αποδεικνύουν περίτρανα ότι το σχέδιο νόμου που θα έρθει προς ψήφιση θα είναι με πολύ χειρότερους όρους, παρά τα όσα λέγονται περί τάχα σκληρής διαπραγμάτευσης.

Το σχέδιο ασφαλιστικού που παρουσιάστηκε από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τις παρακάτω δραματικές αλλαγές για τους εργαζόμενους-συνταξιούχους:

 • Επανυπολογισμός των αποδιδόμενων συντάξεων με βάση τα νέα δεδομένα (εφόσον προκύψει μείωση η σύνταξη, όπως λένε, θα συνεχίσει να αποδίδεται στο σημερινό της ύψος με την εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς», η οποία όμως παύει σταδιακά να υπάρχει μετά τον Ιούλιο του 2018). Οι όποιες μειώσεις επομένως θα ενσωματωθούν κανονικά στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις.
 • Περαιτέρω μείωση των συντάξεων κατά 15% με 30%, και σε σχέση με εκείνες που θα δίνονταν με το Ν.3863/2010
 • Νέος μαθηματικός τύπος καθιερώνεται για τις εφάπαξ παροχές, οι μειώσεις τους θα κυμανθούν από 10%-15%, ενώ για τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων οι περικοπές θα αγγίξουν το 30%.
 • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Από το 2019 και εξής δεν θα καταβάλλεται σε κανέναν συνταξιούχο.
 • Αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη. Από 1/1/2016 και μέχρι την 31/12/2018, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, διαμορφώνεται σε ποσοστό 3,5% από 3% για τον ασφαλισμένο και 4% από 3% για τον εργοδότη.
 • Εφαρμόζεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (κανόνας βιωσιμότητας). Οι ήδη καταβαλλόμενες (σύμφωνα με την κυβέρνηση) θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι 31/12/2018 (έχουν ήδη μειωθεί κατά 6%), οπότε θα ισχύσουν και γι’ αυτές οι μειώσεις.
 • Από 1/1/2016 θα υπάρξει ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης και εφάπαξ (πρόνοιας) σε ένα υπέρ-ταμείο. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας θα είναι η λεηλασία όσων αποθεματικών έχουν απομείνει σε κάποια επιμέρους Ταμεία και η σταδιακή μετατροπή του νέου φορέα σε μια υποτυπώδη, υποβαθμισμένη δομή με δραματικές συνέπειες για όλες τις συντάξεις.
 • Πραγματοποιείται επομένως συνολικά «σφαγή» των «νέων» συνταξιούχων και των συντάξεων αναπηρίας.

 

Ως Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει με αυτό τον τρόπο σε μια “από-ρύθμιση” στο ασφαλιστικό και καλούμε όλους τους εργαζομένους, τους άνεργους τους συνταξιούχους να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες που στοχεύουν στην υποθήκευση των ζωών μας. Μαζικά στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και μαζικά στη Γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη.

 

Οι προτάσεις μας

 

Επειδή όμως, ως υπεύθυνη συνδικαλιστική κίνηση, πέρα από την κριτική, εκτιμούμε πως οφείλουμε να καταθέσουμε στο δημόσιο διάλογο τις δικές μας προτάσεις για το ζήτημα του ασφαλιστικού. Είναι απαραίτητη μια μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό αλλά δεν μπορεί τα λάθη των προηγούμενων και νυν κυβερνήσεων να καλείται (άδικα και απότομα) να τα πληρώσει ο σημερινός εργαζόμενος και συνταξιούχος.

Πιστεύουμε επομένως πως μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σημαίνει βιώσιμο, δημόσιο και αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που σκοπό έχει την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης σε κάθε εργαζόμενο και συνταξιούχο.

Το βασικό ζήτημα στο ασφαλιστικό αποτελεί η χρηματοδότησή του. Και το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα σήμερα με δύο παράγοντες:

α] την  αναπλήρωση των χαμένων πόρων των Ταμείων λόγω χρηματιστηρίου και PSI και,

β] την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που θα πληρώνουν εισφορές.

 

Για το πρώτο προτείνουμε:

 • Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για τα δισεκατομμύρια που κλάπηκαν με το PSI των Βενιζέλου-Σαμαρά. Όταν ανακεφαλαιοποιείς τις τράπεζες, πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Επιστροφή των  χαμένων τόκων από την εποχή της δικτατορίας και στη συνέχεια. Το κράτος δανειζόταν αποθεματικά των ταμείων άτοκα και τα μοίραζε στους μεγαλοβιομήχανους. Διεκδικούμε να επιστρέψουν τα «δανεικά και αγύριστα» για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης.
 • Κάλυψη των ζημιών από  τον εξαναγκασμό των ασφαλιστικών ταμείων να επενδύσουν  μέρος των αποθεματικών τους στο Χρηματιστήριο.  Η διαδικασία άρχισε το 1992 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και  επί κυβέρνησης Σημίτη το ποσοστό επένδυσης αυξήθηκε.
 • Αξιοποίηση με ασφάλεια και όχι με ρίσκο ή τζόγο η εναπομείνασα κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.
 • Όλα τα τυχόν ποσά που θα προκύψουν από τους φορολογικούς ελέγχους στις διάφορες λίστες [Λαγκάρντ, Ρηνανίας κλπ], να αποδοθεί μέρος τους στα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Να επιδιωχθεί να γίνει διαγραφή μέρους του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για την χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.
 • Διεκδίκηση της αναπλήρωσης των κλοπιμαίων από τα ασφαλιστικά Ταμεία με προσφυγή και προς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια με συνεργασία όλων των Ομοσπονδιών.

 

Για το δεύτερο προτείνουμε:

 • Μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που θα οδηγήσουν  σταδιακά στη μείωση της ανεργίας- αύξηση των θέσεων εργασίας και στην αύξηση εισροών στα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Συμμετοχή του κράτους στις εισφορές συνδεόμενη με ρήτρα ανάπτυξης. Η σύνταξη και η ασφαλιστική κάλυψη αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας.
 • Κίνητρα κατά της μαύρης εργασίας, ώστε να αυξηθούν οι εισροές.
 • Κατάργηση όλων των μορφών απασχόλησης  χωρίς ασφάλιση.
 • Κατάργηση των διπλών συντάξεων ειδικών ομάδων (βουλευτών κ.ά.) .  Η θητεία τους απλά να προσμετράτε στον ασφαλιστικό τους φορέα.  
 • Ισότιμη αντιμετώπιση παλαιότερων και μελλοντικών συνταξιούχων.
 • Οι παρεχόμενες συντάξεις να συνδεθούν με τα εισοδήματα από άλλες πηγές. Το κράτος πρέπει να εγγυηθεί μια μικρή σύνταξη για όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα από άλλες πηγές και μια ανώτατη σύνταξη για όσους έχουν μικρά ή και καθόλου εισοδήματα.  Να γίνει δηλαδή μια αντεστραμμένη αναπλήρωση.  Έτσι, επιτυγχάνεται η αναδιανομή στους συνταξιούχους και διατηρείται ο κοινωνικός και αλληλέγγυος χαρακτήρας του ασφαλιστικού.
 • Εξορθολογισμός του ύψους των συντάξεων, δηλαδή να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στην κατώτατη και ανώτατη σύνταξη.
 • Επανεξέταση των κριτηρίων και των συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, που έχει αποδειχθεί πως αποχωρούν πρώιμα από την εργασία σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων και δημιουργεί τεράστιες κοινωνικές αδικίες".

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ