11.2.2020 13:31

Αρωγός στον δικαστικό αγώνα του Δήμου και το ΤΕΕ Χίου

Την έντονη δυσαρέσκειά του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης να επιτάξει δημοτική έκταση στο «17».

Σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Χίου αναφέρει ότι προτίθεται να συνδράμει στην προσπάθεια του Δημοτικού Συμβουλίου με τεχνογνωσία στις νομικές κινήσεις που θα ακολουθήσουν.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η Ν.Ε. Χίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα ΒΑ Αιγαίου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της στις αποφάσεις της Κυβέρνησης για επίταξη εκτάσεων στο Νησί μας προς δημιουργία νέας μισόκλειστης- μισάνοικτης δομής για τη φυλάκιση-φιλοξενία 500-1000-5000-10000-50000 παράτυπα-παράνομα εισερχόμενων προσφύγων-μεταναστών οι οποίοι δεν επιθυμούν να μείνουν εδώ. Τόσο ο τρόπος, όσο και ο τόπος που επιλέχθηκαν δεν συμπλέουν με βασικές αρχές της κοινωνίας μας όπως το δημοκρατικό αίσθημα, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την προστασία του περιβάλλοντος, τις αρχές της ίσης αντιμετώπισης και άλλες πολλές. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, μετά από δύο θεματικές συνεδριάσεις και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αποφάσισε, πέραν των άλλων, ότι για να είναι σύμφωνο με την δημιουργία νέας δομής, αυτή θα πρέπει να είναι αυστηρώς κλειστού τύπου και μέγιστης χωρητικότητας 500 ατόμων. Αυτονόητο είναι ότι η υφιστάμενη δομή στον χώρο της ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Είναι δυστύχημα εν έτει 2020 μία Κυβέρνηση να χρειάζεται να επιβάλλει με μη δημοκρατικές ή απολυταρχικών καθεστώτων μεθόδους τρόπους διαχείρισης ενός ζητήματος που προβληματίζει και αναστατώνει μία τοπική κοινωνία. Απεναντίας, γεννά προβληματισμούς η αντιμετώπιση των ακριτών ως πολίτες Β’ κατηγορίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ΝΕ Χίου του ΤΕΕ/τμ. ΒΑ Αιγαίου αφουγκραζόμενη της ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράστηκαν δημοσίως στα θεματικά Δημοτικά Συμβούλια καθώς και στην Κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2020, αποδέχεται την πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου και δηλώνει ότι θα συνδράμει με τεχνογνωσία στις νομικές κινήσεις που θα ακολουθήσουν, όπως άλλωστε είχε δημόσια δεσμευτεί στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και όπως απορρέει από τις ιδιότητες του ρόλου του ΤΕΕ ως «σύμβουλος της πολιτείας».

  • Τα νησιά μας δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος. Τα νησιά μας δέχονται το βάρος της υποδοχής, δεν μπορούν να δέχονται και το βάρος της φιλοξενίας, είτε μεταναστών είτε προσφύγων.
  • Όχι στις υφιστάμενες δομές – hot spot, αλλά μόνο σε μικρές δομές  πρώτης υποδοχής, καταγραφής και  ταυτοποίησης, κατόπιν σωστής χωροθέτησης.
  • Η Ελληνική Κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα πραγματικά αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών μας.
  • Αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
  • Έλεγχος των Μ.Κ.Ο.
  • Τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα 10 ακριτικά νησιά μας, να μην σχετίζονται με το μεταναστευτικό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ