17.12.2012 15:23

Αρνούνται να κλείσουν το τελευταίο παραδοσιακό καφενείο του Ζυφιά

«Μου έκοψαν 800 ευρώ από τη σύνταξη, μας έρχεται το τιμολόγιο της ΔΕΗ 240 ευρώ σα να είμαστε πολυεθνική, μας κυνηγάει η ΑΕΠΙ λες και είμαστε στο Σύνταγμα και δεν μπορούμε να βγάλουμε τα 800 ευρώ που πληρώνουμε το χρόνο στο δήμο, αλλά αν το κλείσω θα μείνει πάλι χωρίς καφενείο ο Ζυφιάς».
 
Το 2005 ο συνταξιούχος της ΔΕΗ Μπ. Χούλης μετακόμισε με την γυναίκα του Ελένη  Ιωαννίδη στο Ζυφιά, αγόρασε ένα σπιτάκι και άνοιξε πάλι το δημοτικό παραδοσιακό καφενείο, που έδωσε ζωή στο χωριό. Καφενές ήταν και παλιά, αλλά από το 1965 που έκλεισε, είχε  μετατραπεί σε αποθήκη.
 
 Το τελευταίο καφενείο του χωριού στην πλατεία, είχε κλείσει πριν από 12 χρόνια και από τότε οι Ζυφιανούσοι δεν είχαν ένα χώρο να ποιούν ένα καφέ, να πουν μια κουβέντα. Η Ελένη και ο Μπάμπης και ο Μπάμπης έχουν απογοητευθεί και πολλές φορές σκέπτονται  να το κλείσουν και να ψάξουν αλλού την τύχη τους πάλι. Το χωριό κινδυνεύει να μείνει και πάλι χωρίς καφενείο.
 
«Από τα 16 έως τα 52 μου, δούλευα στη ΔΕΗ. Τα πέντε πρώτα χρόνια ήμουν στα Ψαρά, που τότε ήταν σα να ήμουνα φυλακισμένος στο Γεντί Κουλέ. Μας έστυψαν και τώρα μας  έχουν κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε βάρος που πρέπει να εκλείψει για το κράτος. Για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές, αυτοί μας κατάντησαν έτσι. Με τη σύνταξη δεν ζεις πια. Ανοίξαμε το καφενείο για να βγαίνουν τα στραβά έξοδα της οικογένειας, τα τσιγάρα και ο καφές μας, αλλά τώρα δεν βγαίνουν ούτε αυτά. Με πωλήσεις  ένα πακέτο τσιγάρα, ένα ψωμί και τρείς – τέσσερις καφέδες  την ημέρα δεν συντηρείται πια ούτε καφενείο σε ένα χωριό κοντά στην πόλη».
 
Δεν μπορούν να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αυτό που ξέρουν όμως σίγουρα  είναι ότι δεν πάει άλλο.
 
Κι’ όμως, όχι. Δεν θα φύγουν.  Θα μείνουν εκεί κόντρα στον καιρό, όχι μόνο γιατί δεν πρέπει να σβήσει ένα φώς ακόμη σε ένα μικρό χωριό, αλλά και γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο με αγώνα για επιβίωση  και αγάπη για τον τόπο μπορεί να ανατραπεί αυτή η ζοφερή κατάσταση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ