26.8.2014 10:29

«Αρχιερατικό»… εξώδικο κατά Μάρκου

Μητέρα παιδιού προσφεύγει στη δικαιοσύνη μετά την άρνηση Ιερέα και Μητροπολίτη να τελέσουν το μυστήριο της Βάπτισης

Στο γρανάζι της εκκλησιαστικής γραφειοκρατίας έμπλεξε η οικογένεια 2χρονου παιδιού που ελλείψει της έγγραφης συγκατάθεσης του ενός γονέας, τόσο ο ιερέας του Ναού όσο και ο Μητροπολίτης Χίου αρνούνται να το βαπτίσουν.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της μητέρας ο Ιερέας αρνείται τελέσει το μυστήριο με την αιτιολογία ότι σε περίπτωση που γίνει η βάπτιση χωρίς να υπογράψουν και οι δύο γονείς τότε ο ίδιος κινδυνεύει να βρεθεί ποινικά διωκόμενος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η δικαστική απόφαση

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας του παιδιού η κηδεμονία του ανήλικου ανήκει εξ αδιαιρέτου και στους δύο γονείς.

«Το πρόσφατο δικαστήριο που έγινε σχετικά με το όνομα του παιδιού η απόφαση ήταν και τα δύο ονόματα. Μέσα σε αυτή την απόφαση υπάρχει όμως και η ομολογία του πατέρα του μικρού που έλεγε ότι επιθυμεί να βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος.

Παρόλα αυτά η εκκλησία δεν υποστηρίζει το αίτημά μου και ζητάει επιπλέον γραπτή συγκατάθεση του πατέρα του παιδιού που όμως δεν συνηγορεί, τουλάχιστον εγγράφως. Είναι μεγάλο κρίμα να θέλεις να βαπτίσεις το παιδί σου και η ίδια η εκκλησία να στο αρνείται. Εδώ κι ενάμιση χρόνο παλεύω προκειμένου να κάνω το παιδί μου Χριστιανό Ορθόδοξο και δεν μπορώ. Συνεχώς η εκκλησία μου βάζει εμπόδια και προαπαιτούμενα», εξήγησε η ίδια στον «π» συμπληρώνοντας ότι αύριο Τετάρτη θα απαντήσει ο Μητροπολίτης στο εξώδικο που του απέστειλε η ίδια.

«Ότι λέει ο νόμος»

Στους νόμους που διέπουν τις εκκλησιαστικές πράξεις επέμεινε με δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τονίζοντας ότι όπως η κοινωνία έτσι και η εκκλησία διέπεται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.

«Για να γίνει η βάπτιση και να μη διωχθεί ποινικά ο ιερέας θα πρέπει να υπογράψουν και οι δυο γονείς. Μόνοι μας δεν έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να το πράξουμε. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε και με τις δύο πλευρές, αλλά από τη μία πλευρά υπήρξε άρνηση. Είναι γεγονός ότι  δεν έχουμε φθάσει στο σημείο συμβιβασμού, όμως η έγγραφη συγκατάθεση και των δύο γονέων είναι κάτι που ισχύει από πολύ παλιά. Για παράδειγμα παλαιότερα οι ναυτικοί των οποίων τα παιδιά βαπτίζονταν ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν στο εξωτερικό, αναγκάζονταν κι  έστελναν τηλεγράφημα», δήλωσε ο Μητροπολίτης Μάρκος ενώ συνέστησε αμοιβαίες υποχωρήσεις σε αντίστοιχες περιπτώσεις. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ