21.11.2012 21:55

Αρχή του τέλους για τα φαρμακεία

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ, ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

«Το φαρμακευτικό σύστημα έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχουν χρήματα, τα φαρμακεία της Χίου πνέουν τα λοίσθια, ο Συνεταιρισμός δε μπορεί να επιτελέσει το καθήκον του και μετά τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους οι φαρμακοϋπάλληλοι θα είναι τα πρώτα θύματα του κακού που μας έχει βρει».
Κραυγή απόγνωσης βγάζουν οι 80 υπάλληλοι των φαρμακείων, εκ των οποίων οι 11 απασχολούνται στη Φαρμακαποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χίου.                   Σεσυνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσαν αυτό που φοβόμαστε όλοι, ότι είναι θέμα ημερών ή μήνα να αρχίσουν να κλείνουν φαρμακεία και να βάλλει λουκέτο η  Φαρμακαποθήκη, αφού με την υπάρχουσα κατάντια δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν.
Οι οφειλές στους φαρμακοποιούς ανέρχονται κατά μέσο όρο στις 80.000  ευρώ για κάθε φαρμακοποιό, φτάνοντας έως τις 230.000 ευρώ σε κάποιους από τους 40  επαγγελματίες της Χίου.
Επαίτες
Η έλλειψη ακόμη και των βασικότερων φαρμάκων είναι σχεδόν ολοσχερής. Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πια τη δυνατότητα να πληρώνουν μετρητοίς τις εταιρείες για να καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών τους και να προσφέρουν κοινωνική πολιτική αντικαθιστώντας το τραγικό κράτος, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δε θα πληρωθούν.
«Έχουν καταρρεύσει οικονομικά και δεν έχουν ούτε το αποθεματικό για να επιβιώσουν οι περισσότεροι. Ήταν υγιείς επιχειρηματίες και καλοί εργοδότες αλλά τώρα έχουν πτωχεύσει. Από αιμοδότες της υγείας έχουν καταντήσει εξαθλιωμένοι επαίτες. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, με θυσίες, φαρμακοποιοί κι υπάλληλοι προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα παροχών υγείας στη Χίο, αλλά φτάσαμε στο τέλος. Έχουμε καταντήσει να παρακαλάμε προσωπικά σαν ζητιάνοι τις εταιρείες να παγώνουν και να σπάνε τις επιταγές. Κάποιες Ελληνικές δείχνουν κατανόηση, αλλά και αυτή έφτασε στο τέλος της. Φοβάμαι ότι φέτος δε θα προλάβουμε να κάνουμε ούτε απογραφή», δηλώνει κατηγορηματικά η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων Χίου, Κ. Τσούρου.
Τεράστιο μηδενικό
Οι υπάλληλοι δε μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο. Έχουν δεχθεί μεγάλες περικοπές μισθών και να πληρώνονται τμηματικά, έχουν κάνει το καλύτερο δυνατόν για να μην κλείσουν τα φαρμακεία και ο Συνεταιρισμός, αλλά τώρα βλέπουν κι αυτοί μπροστά τους το φάσμα των απολύσεων και της ανεργίας.
Το τελευταίο διάστημα έχουν κινητοποιηθεί, έχουν απευθυνθεί στην πολιτεία, έχουν εισπράξει πολύ κατανόηση και αμέτρητες υποσχέσεις, αλλά έως εκεί. Τίποτα άλλο. Αλγεινή εντύπωση τους έχει προκαλέσει η αντιμετώπιση τους από τον υπουργό Κ. Μουσουρούλη. Η έλλειψη ρευστότητας και οργάνωσης οδηγεί το σύστημα στην κατάρρευση και τον κόσμο στην απόγνωση. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ