19.7.2012 10:29

Αργοπεθαίνει το Γηροκομείο του Κάμπου

ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΧΡΩΣΤΑ ΣΤΟ ΙΚΑ

Πνέει τα λοίσθια το Γηροκομείο Χίου αφού εδώ κι ένα χρόνο λειτουργεί χωρίς την παραμικρή χρηματοδότηση.
75.500 ευρώ χρωστάει η πολιτεία στο «Ζ. Μηχαλινός», σε τροφεία για τους άπορους φιλοξενούμενους στο ίδρυμα, χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την μη καταβολή των πιστώσεων του δεύτερου εξαμήνου του 2011 και του πρώτου του τρέχοντος έτους.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η διοίκηση του Γηροκομείου «ζητιανεύει και χτυπάει πόρτες για να καταφέρει να συνεχίσει να λειτουργεί κάτι που αποκλειστικά και μόνο πια εξαρτάται από την φιλευσπλαχνία που καλούνται και πάλι να δείξουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι παλαιότερα, οι επώνυμοι και ανώνυμοι ευεργέτες.
 
Τα τροφεία
Από τη μια η πολιτεία δεν καταβάλλει τα τροφεία κι από την άλλη ζητά το Γηροκομείο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του με πρώτη τις οφειλές στο ΙΚΑ, για την ασφάλιση των εργαζομένων. Πρέπει σύντομα να καταβληθεί ένα ποσό κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ, για να γίνει δυνατός  κάποιος διακανονισμός, που θα δώσει στο ίδρυμα τη δυνατότητα να αναπνεύσει λίγο.                       
Μια πρόσκαιρη λύση που θα μπορούσε να δώσει κάποιες ανάσες  για ένα μικρό διάστημα θα ήταν οι απολύσεις προσωπικού, αλλά ο Α. Πουλής απορρίπτει κάθε τέτοια σκέψη.  «Η πολιτική των απολύσεων είναι απάνθρωπη και δε δίνει βιώσιμες προοπτικές. Δεν μπορούμε να πετάξουμε στο δρόμο οικογενειάρχες, αλλά και με δύο τρεις υπαλλήλους λιγότερους δεν λύνεται το πρόβλημα μας», λέει ο διοικητής.
18 χρόνια έχει στο τιμόνι του γηροκομείου ο Α. Πουλής, που δεν διστάζει να ομολογήσει ότι περνάει τη χειρότερη περίοδο της λειτουργίας του. «Το ΙΚΑ θα μπορούσε να κρατήσει τα 75.500  ευρώ που μας οφείλει το κράτος και να μας ρυθμίσει σε δόσεις τα υπόλοιπα, αλλά δεν το κάνει, παρά τις εκκλήσεις μας, επειδή δεν υπάρχουν στον κωδικό μας τα χρήματα που δεν μας έχει βάλει το ίδιο το κράτος! Τουλάχιστον ας μας αφήσουν να προσπαθήσουμε μόνοι μας, να βρούμε μια λύση χωρίς την λαιμητόμο πάνω από το κεφάλι μας, για να δούμε τι θα κάνουμε», λέει στον «π».                
 
Τα 7 ευρώ                                                                                                                                
Το γηροκομείο ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου έχει υπογράψει σύμβαση, με την οποία η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να του καταβάλλει το ποσό των 7 ευρώ την ημέρα για κάθε ηλικιωμένο που περιθάλπει, αλλά δεν τα δίνει με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί το έλλειμμα των 75.500 ευρώ. Παλιότερα έδινε ακόμη λιγότερα, το γνωστό ως«χιλιάρικο της ντροπής». Χίλιες δραχμές έδινε την ημέρα  για τα έξοδα διαμονής, διατροφής, θέρμανσης του κάθε άπορου, που ζούσε στο γηροκομείο. Το ποσό αυτό έχει  διπλασιαστεί τώρα αλλά και πάλι δεν επαρκεί , αφού το κόστος ζωής και διαβίωσης, ακόμη και μέσα στο γηροκομείο έχει υπερδιπλασιαστεί σε όλους τους τομείς. Η πολιτεία σήμερα δεν καλύπτει πια ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, οι δωρεές έχουν μειωθεί δραστικά και το τέλος φαίνεται να είναι πάρα πολύ κοντά, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ